Търсене в този блог

събота, 1 септември 2012 г.

Пене с домати и тиквички

Често на домакините им се налага да измислят вечеря - от нищо нещо.
Днес нямахме нищо за вечеря. Излязохме на разходка с децата привечер и тъй като окъсняхме единственото, което успяхме да купим по тъмно бяха 3 млади тиквички и няколко вида плод. 
Замислих се какво бих могла да сготвя за вечеря с тиквичките и си спомних за една от бързите рецепти от последния брой на сп. Goodfood за паста пене с домати и тиквички. Оказа се, че у дома имам точно пене ригате и веднага щом се прибрахме запретнах ръкави. За половин час имахме фантастична топла паста за вечеря, която на всичкото отгоре е и много здравословна и диетична. Съпругът ми не обича особено паста, а от тази си сложи дори допълнително, както разбира се и Аида :) Всички си облизахме пръстите, а най-доволна бях аз, защото след много неуспешни опити най-после открих моята рецепта за паста. Домашно приготвеният доматен сос с чесън и босилек е невероятно ароматен, особено с розови домати и прави ястието много сочно. Поръсете пастата с прясно настърган пармезан и дори Дейвид Роко ще ви завиди какво италианско пене с домати и тиквички сте си приготвили :)


Продукти:

200 г пене ригате
2 розови домата
2 скилидки чесън
3 млади тиквички
2 с.л. заквасена сметана
50 г масло
1 ч.л. сух босилек
зехтин
черен пипер
сол
пармезан за поръсване


Сложете пенето да се свари във вода с 1 ч.л. сол. През това време измийте добре тиквичките без да ги белите и ги нарежете по диагонал на кръгчета. Капнете малко зехтин в тиган и ги изпържете за няколко минути от страна. Измийте и обелете розовите домати. Нарежете  ги на кубчета. Стиснете скилидките чесън при тях. След като сте сотирали всички тиквички ги извадете настрани в чиния и леко ги посолете. В същия тиган изсипете доматите и чесъна, налейте струйка зехтин, поръсете с босилек и сол и кипнете соса. 
Отцедете пастата от водата, като запазете малко от нея на дъното. Добавете бучка масло и  го разбъркайте в горещото пене. Сложете 2 с.л. заквасена сметана и отново разбъркайте. Накрая изсипете доматения сос и тиквичките. Поръсете с черен пипер и сол на вкус и разбъркайте.  
Поднесете пастата топла и непременно поръсете с прясно настърган пармезан.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: сп. Goodfood

16 коментара:

  1. Много апетитна паста, Ани!
    Но и най-вкусните неща винаги са и най-простички, нали :)) Само да попаднеш на правилното съчетание на продуктите.
    Лека нощ :)) и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно е Пепи. Обикновени простите неща са много вкусни. У дома най-вече преяждаме даже, когато няма нищо специално,а хапваме каквото има :)))Хубава неделна вечер.

      Изтриване
  2. Чудесна е ,Ани ! Правих я веднъж с мафалди (друг вид паста ) и знам за какво говориш :) ! Наистина пастата е бързо решение на въпроса какво и как за обяд или вечеря :) !
    Хубава неделя !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм опитвала мафалди Ванче. Определено пастата е сред най-бързите варианти за хапване. Поздрави

      Изтриване
  3. Чудесна паста, Ани!
    И много ароматна!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дани. Наистина с домашен доматен сос е фантазия!

      Изтриване
  4. Ани, много вкусна и лека вечеря сте си направили! Чудесен избор! Хубав и спокоен неделен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Отговори
    1. Не завиждай traiana, а запретвай ръкави и ти. Няма да съжаляваш :))

      Изтриване
  6. Прекрасна вечеря си спретнала! От нищо нещо, но от сърце :)

    ОтговорИзтриване
  7. У дома пастата с тиквички е на първо място и в този смисъл много ми допада твоята,Ани!
    Сърдечни поздрави и хубава седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам Роси :) Успешна седмица и на теб

      Изтриване
  8. Ани, незнам дали не си имала какво да приготвиш за вечеря, но определено изглежда супер вкусно. С колегите редовно на обяд хапваме паста, особено пене, много я обичам - лесно се яде :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Дани, много е вкусна. Но ние у дома рядко хапваме основно заради съпруга ми, който твърди, че му е сухо. Но от това ястие се възхити и дори си хапна допълнително :)

      Изтриване