Идеята за тези вкусни пилешки рулца ми даде Недялка Колева, която списва блог Food for the soul. Разгледайте блога й, повярвайте ми, там ще намерите невероятни снимки на много вкусни блюда!
Foodblogger-ите и любителите на кулинарията имаме група във фейсбук и там Нели публикува снимка на пилешко руло със спанак, гъби, кашкавал и крема сирене. Изглеждаше страхотно и веднага ме провокира да го приготвя. Разбира се моят поглед върху рецептата включваше сирене Рикота и Пармезан, както и запечатване на месото, за повече сочност, след което печене. Получи се възхитително вкусно, сочно пилешко месо, обвито в Прошуто, с много богата плънка от сирена, пресен спанак и гъби. Ястието е много подходящо за гости. Пеперуда и половина (3 рула) ще стигне за 4 човека. За гарнитура и повече контраст поднесох със задушени зеленчуци.
Продукти за 2 рула:
1 пилешка пеперуда
6 слайса прошуто
връзка пресен спанак
6-7 големи гъби
половин глава лук
250 г сирене Рикота
100 г сирене Пармезан
черен пипер,
сол
зехтин
Разрежете пеперудата покрай хрущяла по средата на две. От всяка една половина ще оформим две рула. Изтънете с помощта на нож двете пилешки филета, след което ги начукайте през кухненско прозрачно фолио.
Поръсете със съвсем малко сол и черен пипер.
За плънката:
Пригответе си продуктите. Нарежете на ситно половин глава лук. Измийте добре и нарежете пресните листа спанак. Измийте и нарежете гъбите. В тенджера задушете с малко зехтин и вода лука, до омекване. Добавете гъбите и гответе до готовност. Махнете капака и сложете спанака. Овкусете с малко сол и черен пипер и изчакайте две-три минути да се изпари водата. Охладете плънката, след което я смесете с 250 г сирене Рикота и 100 г настърган Пармезан. Разбъркайте всичко добре.
Вземете с лъжица от плънката и сложете в единия край на пилешкото филе. Сложете щедро количество плънка. Това количество е точно за две рула. Завийте месото на руло. Сложете три слайса Прошуто на дъската, поставете пилешкото руло в основата им и навийте.
Загрейте малко зехтин в тиган на силен огън. Внимателно сложете рулата в тигана и запечатайте месото, за да запази соковете си и да остане сочно. С помощта на щипки или лъжица го обръщайте за по минута от всяка страна, за да се зачерви Прошутото. Прехвърлете в тава, постлана с хартия за печене, полейте със струйка зехтин и печете във фурната на предварително загрята фурна за 15 минути.
Да ви е сладко!
Ани, много апетитно е станало !
ОтговорИзтриванеХубава вечер от мен!
Благодаря ти Дани.
ИзтриванеВеликолепно ястие. Толкова сочно и ароматно изглежда! Браво Ани, фантастично си го направила.
ОтговорИзтриванеЙоли, непременно го опитай, сигурна съм, че ще ти е точно по вкуса :) целувки
ИзтриванеАни, комплименти за страхотното изпълнение и великолепния резултат! Поздрави!
ОтговорИзтриванеГуинет, сърдечен поздрав за теб, не спирай да ни радваш!
ИзтриванеИзглежда много вкусно и сочно!Предложението ти Ани е повече от великолепно и аз ще се възползвам от него!Поздрави!
ОтговорИзтриванеgogolina, опитай и сподели. Да ви е сладко!
ИзтриванеКомплименти за това вкусно и сочно предложение, Ани! Хубав неделен ден! :)
ОтговорИзтриванеДани, много се радвам, че ти харесва.
ИзтриванеНаистина изглежда неустоимо вкусно!Поздравления Ани!
ОтговорИзтриванеТаня,много е сочно и вкусно така пиленцето.
ИзтриванеАни, това звучи като една божествена вечеря! Поздравления, мила!
ОтговорИзтриванеЛучия, много си мила. Божествена и здравословна!
ИзтриванеАни, колко време отнема приготвиането на тази вкусотия?
ОтговорИзтриванеМаци, час ми отне с печенето. Задуших лука, спанака и гъбите. През това време начуках филетата, напълних, запечатах в тиган за по няколко минути и после пекох 15 минути на фурна. Предвиди си час и половина с подготовката на продуктите.
ИзтриванеАничек, удостоихме го това пиле тази вечер с внимание :))). Много беше вкусно и приятно, подкрепено с бяло винце, ммм! Ще влезе в менюто ни :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам скъпа. Определено заслужава внимание. Да ви е сладко :)
ИзтриванеПривет, Ани, на каква температура го пече?
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
Изтриванепекох рулата на 200 градуса с горен и долен нагревател.
Благодаря!
ИзтриванеВчера приготвих 4 от тези вкусни и неустоими рулца (двойна доза) за семейството ми. Опасявах се, че 2 рула няма да стигнат за трима човека, но сбърках - даже остана. Стават огромни! Плънката ми се струва малко множко за тези филета. И все пак успах да я използвам цялата :)
ОтговорИзтриванеМоите импровизации по рецептата - умишлено замених италианската извара (рикота) с хубава пълномаслена българска извара. По неволя смених пармезана с микс от български кашкавал и ементал (това ми се намираше в хладилника). И по преценка на съпруга - прошутото беше заместено от един много приятен, леко опушен бекон. Но не очаквахме рулата да станат толкова големи и не ми стигна бекона т.е не успях хубаво да обвия рулата с него. Иначе много сполучливо се получи и с него. Който иска да опита, няма да съжалява, гарантирам :)
Благодаря много за рецептата! Наистина, рулата са чудесен избор, който иска да впечатли гостите си :)
Стеф страхотна си! Истинска кулинарна вълшебница! Рулцата наистина са големи и стигат за доста хора. Хубав вариант си приготвила. Доста по-евтин и несъмнено много вкусен.Прегръдки
ИзтриванеМного мило, Ани, благодаря! Не знам дали съм вълшебница в кухнята, но определено съм ваш фен. Вече като искам да приготвя нещо ново и различно първо поглеждам във вашия блог. Досега не сте ме подвели нито веднъж ;)
ОтговорИзтриванеНай-топли поздрави!
Стефка
Това за мен е страхотна атестация! Сърдечни поздрави
ИзтриванеЗдравей Ани, много ми допадат рецептите ти и тази не прави изключение. Страхотна е и снимсите са супер! От сърце ти желая още много кулинарно вдъхновение!
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Написали сте: От всяка една половина ще оформим две рула.
ОтговорИзтриванеНе се ли получават 2 рула общо от 2 парчета изтънена пеперуда ? :)
Разкошна рецепта с пилешко филе за наслада на сетивата. Надявам се и на мен да ми се получи като на Вас. Поздрави!
ОтговорИзтриванеПилешко руло рецепта тук и салата спанак и чери домати https://youtu.be/GQrD9UKumCo
ОтговорИзтриване