събота, 17 ноември 2012 г.

Пилешко руло, обвито в прошуто, с плънка от спанак, гъби и рикота

Идеята за тези вкусни пилешки рулца ми даде Недялка Колева, която списва блог Food for the soul. Разгледайте блога й, повярвайте ми, там ще намерите невероятни снимки на много вкусни блюда! 
Foodblogger-ите и любителите на кулинарията имаме група във фейсбук и там Нели публикува снимка на пилешко руло със спанак, гъби, кашкавал и крема сирене. Изглеждаше страхотно и веднага ме провокира да го приготвя. Разбира се моят поглед върху рецептата включваше сирене Рикота и Пармезан, както и запечатване на месото, за повече сочност, след което печене. Получи се възхитително вкусно, сочно пилешко месо, обвито в Прошуто, с много богата плънка от сирена, пресен спанак и гъби. Ястието е много подходящо за гости. Пеперуда и половина (3 рула)  ще стигне за 4 човека. За гарнитура и повече контраст поднесох със задушени зеленчуци.



Продукти за 2 рула:

1 пилешка пеперуда
6 слайса прошуто
връзка пресен спанак
6-7 големи гъби
половин глава лук
250 г сирене Рикота
100 г сирене Пармезан
черен пипер,
сол
зехтин



Разрежете пеперудата покрай хрущяла по средата на две. От всяка една половина ще оформим две рула. Изтънете с помощта на нож двете пилешки филета, след което ги начукайте през кухненско прозрачно фолио. 


Поръсете със съвсем малко сол и черен пипер. 
За плънката:
Пригответе си продуктите. Нарежете на ситно половин глава лук. Измийте добре и нарежете пресните листа спанак. Измийте и нарежете гъбите. В тенджера задушете с малко зехтин и вода лука, до омекване. Добавете гъбите и гответе до готовност. Махнете капака и сложете спанака. Овкусете с малко сол и черен пипер и изчакайте две-три минути да се изпари водата. Охладете плънката, след което я смесете с 250 г сирене Рикота и 100 г настърган Пармезан. Разбъркайте всичко добре. 


Вземете с лъжица от плънката и сложете в единия край на пилешкото филе. Сложете щедро количество плънка. Това количество е точно за две рула. Завийте месото на руло. Сложете три слайса Прошуто на дъската, поставете пилешкото руло в основата им и навийте. 



Загрейте малко зехтин в тиган на силен огън. Внимателно сложете рулата в тигана и запечатайте месото, за да запази соковете си и да остане сочно. С помощта на щипки или лъжица го обръщайте за по минута от всяка страна, за да се зачерви Прошутото.  Прехвърлете в тава, постлана с хартия за печене, полейте със струйка зехтин и печете във фурната на предварително загрята фурна за 15 минути.




Да ви е сладко!

26 коментара:

  1. Ани, много апетитно е станало !
    Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Великолепно ястие. Толкова сочно и ароматно изглежда! Браво Ани, фантастично си го направила.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, непременно го опитай, сигурна съм, че ще ти е точно по вкуса :) целувки

      Изтриване
  3. Ани, комплименти за страхотното изпълнение и великолепния резултат! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гуинет, сърдечен поздрав за теб, не спирай да ни радваш!

      Изтриване
  4. Изглежда много вкусно и сочно!Предложението ти Ани е повече от великолепно и аз ще се възползвам от него!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. gogolina, опитай и сподели. Да ви е сладко!

      Изтриване
  5. Комплименти за това вкусно и сочно предложение, Ани! Хубав неделен ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много се радвам, че ти харесва.

      Изтриване
  6. Наистина изглежда неустоимо вкусно!Поздравления Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня,много е сочно и вкусно така пиленцето.

      Изтриване
  7. Ани, това звучи като една божествена вечеря! Поздравления, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучия, много си мила. Божествена и здравословна!

      Изтриване
  8. Ани, колко време отнема приготвиането на тази вкусотия?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Маци, час ми отне с печенето. Задуших лука, спанака и гъбите. През това време начуках филетата, напълних, запечатах в тиган за по няколко минути и после пекох 15 минути на фурна. Предвиди си час и половина с подготовката на продуктите.

      Изтриване
  9. Аничек, удостоихме го това пиле тази вечер с внимание :))). Много беше вкусно и приятно, подкрепено с бяло винце, ммм! Ще влезе в менюто ни :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам скъпа. Определено заслужава внимание. Да ви е сладко :)

      Изтриване
  10. Привет, Ани, на каква температура го пече?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,

      пекох рулата на 200 градуса с горен и долен нагревател.

      Изтриване
  11. Вчера приготвих 4 от тези вкусни и неустоими рулца (двойна доза) за семейството ми. Опасявах се, че 2 рула няма да стигнат за трима човека, но сбърках - даже остана. Стават огромни! Плънката ми се струва малко множко за тези филета. И все пак успах да я използвам цялата :)
    Моите импровизации по рецептата - умишлено замених италианската извара (рикота) с хубава пълномаслена българска извара. По неволя смених пармезана с микс от български кашкавал и ементал (това ми се намираше в хладилника). И по преценка на съпруга - прошутото беше заместено от един много приятен, леко опушен бекон. Но не очаквахме рулата да станат толкова големи и не ми стигна бекона т.е не успях хубаво да обвия рулата с него. Иначе много сполучливо се получи и с него. Който иска да опита, няма да съжалява, гарантирам :)
    Благодаря много за рецептата! Наистина, рулата са чудесен избор, който иска да впечатли гостите си :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стеф страхотна си! Истинска кулинарна вълшебница! Рулцата наистина са големи и стигат за доста хора. Хубав вариант си приготвила. Доста по-евтин и несъмнено много вкусен.Прегръдки

      Изтриване
  12. Много мило, Ани, благодаря! Не знам дали съм вълшебница в кухнята, но определено съм ваш фен. Вече като искам да приготвя нещо ново и различно първо поглеждам във вашия блог. Досега не сте ме подвели нито веднъж ;)

    Най-топли поздрави!
    Стефка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това за мен е страхотна атестация! Сърдечни поздрави

      Изтриване
  13. Здравей Ани, много ми допадат рецептите ти и тази не прави изключение. Страхотна е и снимсите са супер! От сърце ти желая още много кулинарно вдъхновение!

    ОтговорИзтриване