Признавам, че това са едни от най-трудните сладки, които съм правила някога. Изглеждат много лесни, но доста ми се опънаха. А още по-трудно се оказа да се сдобия с оригиналната арменска рецепта за тези вкусни курабии.
Помня когато бях дете милата ми баба Арсине ги приготвяше. Направо умирах за тях. А днес могат да бъдат открити в Арменския клуб или по важни празници в Арменската църква, основно под формата на буквата S. Толкова са вкусни. У дома имам някои книги с арменски рецепти и наскоро се опитах да ги приготвя, като подведена от купешките сладки, сложих в средата орех и локум. Получиха се, но бяха прекалено твърди. Някъде грешах. Оказа се, че има някои важни правила, които трябва да се спазят и печенето става на съвсем ниска температура, по-скоро напомняща за сушене, от колкото печене. Разбира се, това още повече ме амбицира да успея да направя истинските. Намерих рецептата на баба в рецептурната книга на мама, а в последствие ми я потвърди и нейната приятелка Такухи и ми помогна с технологията. Вторият опит се оказа успешен!
Курабийките са божествени, миришат на масло и се топят в устата. Стига да спазиш всички препоръки :) Далеч по-вкусни са от купешките! :)
Продукти:
NB: използвайте една и съща мерителна чаша
1 ч.ч. разтопено масло (184 г)
2 ч.ч. пудра захар, 1 пръст под ръба
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ванилия
пудра захар за овалване
Разтопете маслото. Прецедете го два пъти. Пресейте пудрата захар един път и я добавете към маслото. Разбийте хубаво с миксер. Пресейте брашното два пъти, добавете ванилията и на части го смесете с масления крем. Разбъркайте добре. Ще получите леко ронлива смес за тесто. Оставете я да почине в хладилника за половин час. Сложете хартия за печене в тава. Загрейте фурната на 110 градуса. Оформете с ръце топчета с големина на орех и ги подредете в тавата. Печете 12-13 минути. Извадете ги, оставете ги да починат няколко минутки и още топли ги оваляйте внимателно в пудра захар. Съхранявайте в кутия с капак на стайна температура.
Günaydın, ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.
ОтговорИзтриванеSaygılar.
çok teşekkür ederim
ИзтриванеОбожавам тези сладки,Ани! Редовно си купувам от S-образните в арменския дом като правим репетиции там,разбира се,с арменското оркестърче.Ха,ха,май не съм се сещала да ти разкажа за това.Както и да е,благодаря ти,че написа тази рецепта.Толкова е различна от всички останали рецепти за маслени сладки.Наистина се топят в устата,ухаят божествено на масло и най-важното - на уют.Прегръщам те.
ОтговорИзтриванеДаа, пропуснала си тази част от музикалната ти кариера :))Наистина са различни мила тези курабии. Толкова са фини и нежни. Щом познаваш вкуса им, знаеш за какво говоря :)Целувки
ИзтриванеАни,сладките ще си ги направя-щом са арменски.Когато живеех в Пловдив си имах 2 приятелки арменки,ходихме на арменски сбирки,черпеха ме с бяло сладко-беше прекрасно....Благодаяр,че сподели рецептата!
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
Живче, направи ги и сподели после дали са ви харесали :) Ооо бялото сладко на баба беше прекрасно. Дойдеха ли ни гости задължително се вадеше бяло сладко у дома :) Прегръдки
ИзтриванеТопящи се в устата.....Прекрасни са тези твои сладки:изглеждат като пухкави снежинки:)))))).Благодаря за рецептата и красивите снимки,Ани!
ОтговорИзтриванеМилена, наистина са пухкави като снежинки и така се топят в устата :)Благодаря ти мила!
ИзтриванеЧе са вкусни на всички е ясно,но само да попитам 10 мивути печене но на колко градуса.Споменаваш че трябва да е почти сушене.Благодаря за рецептата
ОтговорИзтриванеЗдравейте, написала съм на 100 градуса за 10 минути. Поздрави :)
ИзтриванеАни, убедена съм, че тези курабийки са по-вкусни от купешките!:) Страхотни са и ти благодаря, че споделяш с нас оригиналната рецепта! Усмихнат ден! :))
ОтговорИзтриванеДани, да ви е сладко, в което не се съмнявам :)
ИзтриванеМного апетитно си ги описала,Ани,имам ти доверие,че си заслужават всяка хапка!Прегръдка и хубав,слънчев ден!
ОтговорИзтриванеРосито, няма да съжаляваш мила! Заслужават си всяка хапка :))
ИзтриванеАни,много красиви и снежнобели топчици-сладки!Обожавам простите рецепти!Изглеждат превъзходно!Поздравления!
ОтговорИзтриванеТania, благодаря ти. Понякога именно простите рецепти са и най-вкусните нали? :) Успешен петък и приятен уикенд!
ИзтриванеСтрахотни са, Ани! Чудесна рецепта, благодаря!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубава вечер!
Lety, радвам се, че ти харесват. Прегръдки и от мен
ИзтриванеАни, направо ми се разтопиха в устата :)
ОтговорИзтриванеВсички арменски рецепти, които съм опитвала са чудесни!
Имам от много години една рецепта за торта с медени блатове, която на първо приготвяне не ми се получи.
Крайно време е да я извадя отново!
Поздрави!
Дани, каква е тази торта с медени блатове? Сподели може да я намеря по дебелите книги:)
ИзтриванеМного обичам точно тези сладки, ще ги направя, изглеждат много вкусно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеПавлина Петкова, добре дошла :) Благодаря ти, че ми писа. Надявам се да ви харесат курабийките. Сърдечен поздрав.
Изтриванемоите сега ги изкарах от фурната и не приличат на топки,а маслото се поразтече по тава ще чакам да изстинат и да видя дали ще се получат
ИзтриванеНикога не съм опитвала арменски сладки и ми е много интересно да усетя вкусът им, още повече след толкова похвали за точно тези. Изглеждат много нежни и крехки! Записвам си рецептата и си обещавам в най-скоро време да я изпробвам. Благодаря ти, Ани!
ОтговорИзтриванеПоздрави и спорен петък!
Irma, добре дошла!Вкус на масло, който се топи в устата, това ще усетиш. Много крехки и нежни курабии. Опитай и сподели отзиви :)Поздрави
ИзтриванеЧудесно изглеждат тези снежно бели топящи се сладки топчици!
ОтговорИзтриванеПоздравления за оригиналната рецепта!
Приятна вечер!
tillia, много си мила, благодаря ти!Прегръдки
ИзтриванеБлагодаря за рецептата, Ани.
ОтговорИзтриванеИ аз съм правила арменски сладки, като използвах рецепта от нета, но тази е доста по-различна.
Изглеждат неустоими. Ще опитам и аз.
Илиянка, повечето хора са правили по тази рецепта в нета, но според мен тя не е арменска. Надявам се моите да ти се усладят :)
ИзтриванеБлагодаря за оригиналната рецепта!Много пъти съм яла тези сладки масленки, но не знаех че са арменски!Нежни и топящи се в устата:)
ОтговорИзтриванеgogolina, наистина са топящи се в устата. Човек просто не може да се спре :))) Поздрави
ИзтриванеАни и приятели, не мога да се въздържа и да не споделя, че имаш безспорен талант в кулинарията!!! С българо-арменски "усилия" реализирахме твоето предложение за арменски сладки. Изключителен вкус!!Удоволствието на стичащото се по небцето меко усещане за сладост е факт за всеки опитал курабийките. Имаш голяяямо БРАВО!!! Очакваме следващите ти предложения за скрепяване на междукултурните приятелски взаимоотношения:-))))).До нови срещи на "кулинарното поле":-))).
ОтговорИзтриванеМарчела, на драго сърце пак бих допринесла за българо-арменската дружба:)))Радвам се, че ви сплотявам. Да ви е сладко мила :)
ИзтриванеОх, тези са ми любими!!!!!!! Не съм си и мечта да намеря рецептата :) Ани, от сърце ти благодаря, че я споделяш с над :) изглеждат уникално нежни и вкусни!!!
ОтговорИзтриванеМного се радвам Мина, и на мен са ми любими още от дете :) Непременно ги опитай:)
ИзтриванеАни, много ти благодаря за тази рецепта! Отдавна си мисля да ги направя. Купешките са ми любими, а сега като казваш, че са по-хубави и от тях... Ще ги направя. Въпросът ми е, колко време се съхраняват, че ми се щеше да ги направя за Коледа, но по-раничко. Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗдравей, няма да оцелеят до Коледа :)) Опитайте ги сега, а за Коледа ги направи отново :)) Толкова са вкусни!Сърдечни поздрави
ИзтриванеЗдравевйте,Ани! Дано извините лаишкия ми въпрос ,обаче не разбрах в масления крем сипваме брашното или обратно? Предварително благодаря за рецептата и хубавия блог!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, брашното се добавя към масления крем (масло + пудра захар). Успех! :)
Изтриванездравейте
ОтговорИзтриванетези сладки много ми харесаха и реших да си ги направя и аз
но след като ги сложих във фурната малко по малко започнаха да се топят
така изхвърлих първата тава .
прибавих още малко брашно , намалих още малко фурната и слагам пак да пека - незнам какво ще стане .но ако случайно сте на линия , моля за вашата помощт
Здравейте, надявам се, че са се получили в крайна сметка и сте успяли да им се насладите :)Поздрави
Изтриванене става , всичко се топи . а 1.5 - колко брашно е това
ОтговорИзтриване1 1/2 ч.ч. брашно, същата мерителна чаша.
ИзтриванеЗдравейте! Опитах се да направя сладките, но не ми се получиха. Мисля, че следвах всички инструкции правилно. Да не би липсата на яйце да е довела до разтичането им или прекалено дългото печене...? :(
ОтговорИзтриванеЗдравейте, дойде време да повторя сладките, за да проверя отново технологията по приготвянето им. Установих, че са много важни следните неща: пропорциите на продуктите да са точни, маслото да се прецеди два пъти още топло и да се разбие с пресятата пудра захар, пресятото брашно с ванилията да се добавят лъжица по лъжица към сместа с маслото и захарта, тестото да почине в хладилника 30 минути (то става на трохи) и сладките да се сушат на 110 градуса 12-13 минути. След като ги извадих ги оставих на въздух да починат малко и да дръпнат влагата, след което ги овалях в пресята пудра захар. Получиха се чудесни. Направих и кръги и S-образни.
ИзтриванеСъжалявам за неуспешния опит. Надявам се напътствията ми да ви помогнат и да си хапнете вкусни курабии :)
здравейте . аз ги пекох точно 10 мин. и на 100 градуса , и пак не се получиха . по скоро си останаха сурови и леко разтопени . явно наистина ще се окажат най - трудните сладки . а са толкова вкусни и с такъв мерак ги почнах . има някакъв чалъм тука , но какъв не знам .
ОтговорИзтриванеЗдравейте, много съжалявам, че сладките не са се получили първия път :( На предишния коментар писах, че наскоро ги правих именно, за да проверя отново технологията и след като спазих горните условия курабиите станаха разкошни. Надявам се да се престрашите да ги направите отново и да останете удовлетворени от резултата. Поздрави
ИзтриванеМайка ми ги нарича "бели курабии". Така ги наричаше и баба ми. По същата рецепта и от тесто на фитил оформят лилии с по 3 листенца. Например от тесто на фитил са S образните в арменския клуб. Никога не съм се опитвала да ги направя и не съм знаела за тънкостите при приготвянето, освен, че ако се правят в топъл сезон оформянето е много трудно, защото маслото се топи. Вкуса им обаче е незабравим и знам тънкостите за него и вида им. Не бива да са пожълтели при печенето (може би е сушене), трябва да са снежно бели или с лекия кремав цвят на маслото. Но не бива и да са сурови. Когато отхапеш от бяла курабия от фитил (S форма или лилия) в центъра и има малка кухина, а тя сякаш е направяна от многобройни слепени маслено захарни трохички с божествен вкус. Никога няма да се сравнят с купешките и аз мисля, че това се дължи на маслото. При производство за продажби или не се слага масло, а само аромат или това, което използват не е качествено и има странична миризма.
ОтговорИзтриванеДа фантастични са тези курабии. Много съжалявам, че баба ми не е жива да ме напътства като ги правя...Беше майстор. Това с дупката при S-образните и аз го знам, но нямам идея как да го получа..Иначе купешките нямат нищо общо с този вкус, така е, много по-различни са, някак комерсиални..
ИзтриванеАни, гледах те тази вечер в шоуто "Щипка сол" и останах с много приятно впечатление - мила, нежна и семпла дама си ти. :)
ОтговорИзтриванеА сладките ти са върхът, наистина! Правих ги за миналата Нова Година и на всички много се усладиха. Този невероятен дъх на масло ги прави неотразими! Благодаря ти, мила, за споделената рецепта и моля за извинение за закъснелият отзив! Но ме хвана яд на журито тази вечер, защото именно богатият им, а не балансиран вкус ги прави това, което се казва вълшебство! Силвена има да те гони поне по три параграфа!!! :)))
Хубава вечер и още по-красиво утре ти желая!
Мила Ирма, благодаря ти много за топлия и мил коментар. Направо ми стопли душата. Много емоционално ми беше това участие, защото за първи път участвам в тв предаване. Притесних се, когато фурната им (конвектомат) ми изигра лоша шега и се наложи да ги досуша, но в крайна сметка журито много ги хареса, дори след предаването излапаха цяла кутия със сладки, които им бях занесла да се почерпят. :)) Още веднъж от сърце ти благодаря за подкрепата, значи много за мен. Прегръдки!
ИзтриванеАни разкошни се получиха тези арменски курабии. Поредната чудесна рецепта, която изпробвам в твоя блог. Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеМаги
Много ме зарадва Маги. Да ви е байгън сладко :))))
ИзтриванеЗдравейте!Ще участвам в благотворителен Коледен базар организиран от арменско дружество в помощ на арменски семейства.Много се вълнувам и искам да приготвя точно такива арменски сладки!Въпроса ми е горе-долу колко броя излизат от една доза и може ли в сърцевината да се сложи орехче?:)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, прекрасна инициатива. От това количество излизат около 22-23 сладки. Аз не съм слагала орехче. Сладките са ронливи, маслени, не мисля, че би било подходящо. Успех
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеКурабийте станаха страхотни, но имам един въпрос. Колебаех се кога точно са готови. Пекох ги по този начин, описан тук - 110 градуса за 12-13 мин. Все пак мисля, че още малко можеха да се попекат. Та въпросът ми е:
Пекането с вентилатор на 110 градуса за 12-13 мин. ли трябва да е?
Весели празници,
Ваня :)
Здравейте, аз ги суша на горен и долен нагревател на 110 градуса за това време или понякога няколко минутки повече. После ги оставям да починат и да дръпнат. Много се радвам, че са ви харесали.
ИзтриванеНяма нищо по-вкусно на сватба или кръщенка от "арменска бяла курабия"! Трудно стават, обаче са невероятни. Много е важна и "дупката" в средата. Най-лесно е да се оформят на фитил в ръка и да се "сушат" във фурната. Най-важно е маслото - да е истинско. Благодаря, че ми припомнихте, отдавна не съм правила.
ОтговорИзтриванеТака е, курабиите са задължителен сладкиш за всяка арменска сватба или кръщене. Много са вкусни. Баба ми, бог да я прости, ги правеше S образни с дупка по средата. Това за мен и до ден днешен е загадка, дупката. Иначе съм правила на S. Да ви е сладко.
ИзтриванеПривет Ани! Блогът ти е много увлекателен,късно го открих, но не успявам да си откъсна очите от него,та ще успея да наваксам... Бих искала да тепопитам имаш ли наблюдения, какъв би бил резултата ако част от пшеничното брашно бъде заменено с бразно от чдки( примерно .бадемово) .... ако има мнение ще се радвам споделиш? Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеЗдравейте и благодаря за добрата атестация! :) Не, за съжаление нямам наблюдения как би реагирало тестото. Честно казано тези курабии са много претенциозни. Всяка стъпка е важна. Първо ги опитайте така и после експериментирайте. Успех :)
ИзтриванеТова не са ли нов вид.Преди една-две години правих други твои сладки...но май бяха с вода която се завираше на котлона.Ще ги пробвам и тези.
ОтговорИзтриванеНе са били мои. Тези са оригиналните арменски сладки :)
ИзтриванеИзвинявам се ако съм те засегнала.Но определено ще направя твоите.
ОтговорИзтриванеМоля ти се. Няма проблем. Да ти е сладко.
ИзтриванеМоля ти се. Няма проблем. Да ти е сладко.
ИзтриванеZdravejte, sledvah instrukciite no masloto se raztopi vuv furnata i sladkite se razmeknaha. Normalno li e da se poluchi taka i kak uspqhte da gi opechete?
ОтговорИзтриванеРецептата е много хубава!Получиха се страхотно!
ОтговорИзтриванеЗа по-голяма точност може да напишете всичко в точна мярка/не ч.ч ,защото това става на око и резултата е различен.
Намерих рецептата на баба ми Мелине. Описана е по подобен начин - чаша масло, чаша без 1 пръст, чаша с един пръст. .... ще взема да ги пробвам, макар че от години не правя нищо със захар. Страхотен спомен. Сигурно никога няма да ги направя като нея, но.....
ОтговорИзтриванеИ моята рецепта е от баба ми Арсине. От тефтера й. Надявам се да не ви подведе рецептата и сладките да ви върнат в детството на баба ви Мелине :)
ИзтриванеСъжалявам, но това не са арменски курабии.
ОтговорИзтриване