неделя, 17 февруари 2013 г.

Морковена торта

Опитвала съм морковена торта няколко пъти, но никога досега не ме е грабвала. Някак суха ми стоеше. Напомняше ми на кекс с глазура. Не беше моят десерт. Няколко мои читатели са искали да направя морковена торта и ето, че дойде и нейният ред, а поводът беше рожденият ден на татко на 16 февруари. Реших да й дам последен шанс. Разрових се и попаднах на не традиционната рецепта на Йоана за Морковена торта. Още след като я прочетох бях сигурна, че ще остана приятно изненадана, особено при наличието на ананас, портокалова кора, лешници и толкова аромати. А за крема имах концепция още от преди това и бях сигурна в крайния резултат. За тази торта за първи път направих и фигурки от марципан. Много им се радвах на сладките морковчета, които за мое учудване първи се изядоха и то, не от Аида :) Направих някои промени в количествата продукти - намалих малко захарта, количеството ананас, замених карамфила с джинджифил. Промених малко и крема, като обогатих вкуса с повече масло, лимонов сок и лимонова кора. Придаде чудесна свежест на тортата. Сиропирах и блатовете със сиропа от ананаса и по този начин постигнах онзи ефект, който търсех в морковената торта, за да ми хареса. Докато се печаха блатовете у дома ухаеше вълшебно. Поради броя поканени гости на рождения ден направих тортата кръгла в 26 см форма.
Всички много я харесаха. Беше много вкусна, леко по-влажна и с много дъхав, свеж крем. Гостите никога не биха предположили, че в тортата има моркови, ако не бях сложила "подсказка" :)))


NB: Не сглобявайте тортата от предишния ден, тъй като кремът ще изсъхне и стегне прекалено много. Пригответе крема на деня.

Продукти за блатовете:

3 яйца със стайна температура
200 г бяла захар
100 г тъмно кафява захар Muscovado
щипка сол
1 ванилия
кората от 1 портокал
100 мл олио
400 г настъргани на ситно моркови
150 г смлени белени лешници
150 г консерва ананас на кубчета
300 г брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
1/4 ч.л. джинджифил на прах

продукти за крема:

525 г крема сирене
180 г меко масло
180 г пудра захар
1 ванилия
кората от 1/2 лимон
2 с.л. лимонов сок

продукти за морковчетата от марципан:

100 г белени сурови бадеми
200 г пудра захар
1 белтък
жълта, червена и зелена боя на прах
няколко капки алкохол

10 бр. половинки ядки орехи за украса


Настържете си морковите. Смелете във блендер лешниците на ситно. 
Разбийте яйцата с двата вида захар, докато увеличат обема си и станат на пухкав крем. Добавете портокаловата кора, олиото и ванилията. Смелете за кратко. 
Загрейте фурната на 180 градуса. 
Изсипете настърганите моркови, ананасът на кубчета и смлените лешници. Разбъркайте с дървена лъжица или шпатула. Смесете брашното с останалите сухи подправки като бакпулвер, канела, индийско орехче, сол и джинджифил и ги пресейте. Изсипете ги в сместа и бъркайте внимателно с лъжицата. 
Подгответе си тава, постлана с хартия за печене, върху която да сложите ринг или кръгла форма със свалящ се ринг, на дъното, на която да сложите хартия. Разпределете сместа на две и изпечете двата блата последователно във формата за 30 минути всеки или докато клечката излезе суха. Оставете ги да изстинат. През това време си пригответе крема.
В купа разбийте с миксер до гладкост крема сиренето, заедно с маслото, пудрата захар и ванилията. Добавете малко лимонов сок и кората от половин лимон. Разбъркайте добре. 


Сглобяване на тортата:

Поставете първия блат върху картон или тортена чиния. Стегнете го в ринга, за да ви е по-лесно да сглобите тортата. Сиропирайте го с няколко лъжици от сиропа на ананаса. Намажете с 1/3 от крема. Сложете втория блат. Сиропирайте и него и намажете с крем. Приберете в хладилник за 2 часа малко да стегне. Свалете ринга и намажете с останалия крем стените. Приберете отново в хладилник за няколко часа. През това време пригответе декорацията.


Морковчета от марципан:

Смелете фино във блендер 100 г сурови белени бадеми. Добавете пудрата захар и белтъка от едно яйце и мелете, докато сместа стане хомогенна. Приберете в хладилник за 1-2 часа да почине и да стегне. Работете бързо с марципана, защото омеква от топлината на ръцете. 
Откъснете две топки от тестото. Сложете много малко от боята в капачка и сложете 2-3 капки алкохол, след това изсипете боята върху топката тесто, която искате да оцветите. Месете с пръсти, до получаване на желания цвят. Оранжево ще получите като първо боядисате в жълто тестото и след това с малко червено. Оформете морковчетата с длани. Направете малка дупка, откъм широката част с шишче, за да пъхнете там листото. Топнете шишчето в какао на прах и направете няколко разреза на морковчето за по-автентичен вид. 
Декорирайте тортата с морковчетата и половинки ядки орех.


Да ви е сладко!

Източник: Адаптирано от http://www.kulinarno-joana.com/















18 коментара:

  1. Жив и здрав да е рожденника ! Тортата е супер ,изглежда много свежо и вкусно !
    Хубава нова седмица ,Ани ! С поздрав !

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления за рожденика, Ани! Да ти е жив и здрав дълги години! Много хубава торта! Точно такава обичам, сочна и креместа!
    Успешна седмица, мила, с много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  3. Честито на рожденика с тази вкусна торта!Добре си я накиприла,Ани,изглежда вкусна!

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина е чудесна. Колкото сладка е тортата, толкова сладък да е и животът на баща ти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Много сладурска торта с тези морковчета!
    Жив и здрав да ви е рожденника, Ани!
    Спорна и усмихната седмица да ти е :)

    ОтговорИзтриване
  6. Да е жив и здрав рожденника!Тортата е много красива,Ани!
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Ани, чудесен повод си имате! Да е жив и здрав баща ти, да бъде щастлив и съм сигурна, че е горд с дъщеря като теб! Тортата е невероятна!
    Усмивки и прекрасна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ама страхотно си я направила!Толкова е свежа и красива!Браво Аничко!

    ОтговорИзтриване
  9. Ани, разкошна торта! Много свежа, оригинална!
    Честит рожден ден на татко ти! Всичко най-добро в живота!

    ОтговорИзтриване
  10. Ани,много ми хареса рецептата за тортата! :) и вида на тортата също! Морковчетата са страшно сладурски! Аз се отнасям с особен респект към към марципана.Струва ми се много трудно.
    Поздрави от мен и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей, Ани!
    Приятно ми е да се запознаем виртуално, аз съм Мария!
    Харесва ми блога ти, рецептите, а тази торта изглежда наистина много хубаво, свежа и изкушаваща. Аз отскоро имам блог и дори не мога да публикувам рецептите си както бих искала, но много се радвам на такива местенца като твоето тук. Ще се радвам да се отбиеш и при мен!
    http://my-sweetsweethome.blogspot.com/
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Много е симпатична тортичката ти,Ани!
    Да е жив и здрав рожденика!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Първо изглежда много красиво, и второ , като четох обяснението за вкуса и, се замислям дали и аз да не пробвам тази морковена торта:)Не съм правила торта с моркови до сега точно заради опасенията ми като теб, че ще е суха.
    Здраве , щастие и дълголетие за рожденика!

    ОтговорИзтриване
  14. Чудесно звучи тортата, Ани! Браво за интерепретацията!
    Да е жив и здрав рожденника!

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте,сега пека блатовете,утре мисля да направя крема,но искам да ви питам Филаделфията със стайна температура ли трябва да е или направо от хладилника?
    Илина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Илина. Винаги го вадя директно от хладилника.

      Изтриване
    2. Ани,тортата стана много хубава,всички гости я харесаха.Благодаря за бързия отговор.Пак ще се прави.
      Илина

      Изтриване
    3. Много се радвам, че сте я опитали и ви е харесала тортата Илина. Поздрави

      Изтриване