Търсене в този блог

четвъртък, 7 февруари 2013 г.

Запеканка с броколи и гъби с четири сирена

Знаете, че съм привърженик на бързите, лесни и вкусни седмични вечери. В раздел Основни блюда можете да откриете много идеи за такива ястия, с които да разнообразите трапезата си.
Днешното ми предложение, Запеканка с броколи и гъби с четири сирена, съм сигурна, че бързо ще заеме своето място в графата "любими" :) Задължителните съставки са само броколи и гъби. От там нататък можете да сложите каквито предпочитате сирена и шунка. 


Продукти:

1 голяма глава броколи
300 г гъби
100 г шунка
150 г сирене Гауда
100 г сирене Чедър
1 опаковка пушено топено сирене
150 г кашкавал
10 с.л. заквасена сметана
50 г масло
черен пипер
сол


Отделете розичките броколи и ги сварете в подсолена вода до омекване. Измийте, нарежете и задушете гъбите в маслото. Подправете с малко сол и черен пипер.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Докато се готвят броколите и гъбите си нарежете сирената и шунката. Отделете половината кашкавал, за да го настържете към края на печенето на повърхността. 
Изсипете отцедените розички броколи на дъното на тавичка за печене. 


Отгоре разпределете гъбите. 


Разпределете равномерно парчетата шунка и сирената. Тук там сложете по супена лъжица заквасена сметана. 


Поръсете с черен пипер и печете ястието половин час на загрята фурна. Към края на печенето отворете фурната, притиснете с вилица топеното сирене, за да омекне, поръсете с настърган кашкавал и печете още пет минути, докато добие златист загар. 



Да ви е сладко!


21 коментара:

  1. Великолепна запеканка! Добре ме подсещаш, че скоро не съм правила. Идните дни определено ще се възползвам!

    ОтговорИзтриване
  2. Апетитна комбинация!
    Идеята много ми харесва!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусно, изискано, с възможности за импровизации по отношение на сирената.... Проздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен, точно така е, можете да сложите каквито искате сирена и пак ще стане вкусно.

      Изтриване
  4. Разкошно изглежда! Още тези дни ще го приготвя.
    Благодаря за идеята, Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, много се радвам, че ти харесва. Да споделиш как е станало после :)

      Изтриване
    2. Ани, броколите станаха просто божествени!
      Ще ги правя пак и пак, и пак със сигурност!
      Много много ти благодаря!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  5. Ани,при мен също има в черновите един подобен гратен,обаче с бешамел,а твоята идея за квасената сметана страшно ми допадна и непременно ще направя!Преди мноооого години моята баба,която работеше в млекозавод и често носеше сметана ,правеше запечени картофи,чушки,камби на фурната с печка на дърва,слагаше ей така тук там и по малко сметана-леле,колко беше вкусно!Благодаря ти,че освен апетитните снимки ми върна тези мили спомени от детството!
    Хубави почивни дни

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)) Росче, много хубаво, радвам се, че те върнах в детството с моите снимки. Нашите баби винаги остават в сърцата ни и продължават и до днес да ни вдъхновяват нали? Хубава неделя ти желая

      Изтриване
  6. Mnogo vkusna stana tazi zapekanka:)
    Blagodarq za 4udesnata recepta!

    ОтговорИзтриване
  7. Много ги обичам тези ястия, във всякакви разновидности. Ани, прелест е твоят вариант! Страхотна рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Candy, и аз правя различни разновидности. Много обичаме у дома гратен с карфиол, броколи, моркови, бешамел и кашкавал. Става разкошно.

      Изтриване
  8. Любимо и у дома!
    Твоето Ани изглежда великолепно!
    Чудесна рецепта и красиви снимки!

    ОтговорИзтриване
  9. Отговори
    1. Радвам се, че ти е харесала Мани. Бързо, лесно и вкусно!

      Изтриване
  10. Изглежда много вкусно, утре може би да готвя нещо подобно и аз. Дояде ми се... Отгоре е много пухкава заливката.

    ОтговорИзтриване