Знаете, че съм привърженик на бързите, лесни и вкусни седмични вечери. В раздел Основни блюда можете да откриете много идеи за такива ястия, с които да разнообразите трапезата си.
Днешното ми предложение, Запеканка с броколи и гъби с четири сирена, съм сигурна, че бързо ще заеме своето място в графата "любими" :) Задължителните съставки са само броколи и гъби. От там нататък можете да сложите каквито предпочитате сирена и шунка.
1 голяма глава броколи
300 г гъби
100 г шунка
150 г сирене Гауда
100 г сирене Чедър
1 опаковка пушено топено сирене
150 г кашкавал
10 с.л. заквасена сметана
50 г масло
черен пипер
сол
Отделете розичките броколи и ги сварете в подсолена вода до омекване. Измийте, нарежете и задушете гъбите в маслото. Подправете с малко сол и черен пипер.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Докато се готвят броколите и гъбите си нарежете сирената и шунката. Отделете половината кашкавал, за да го настържете към края на печенето на повърхността.
Изсипете отцедените розички броколи на дъното на тавичка за печене.
Отгоре разпределете гъбите.
Разпределете равномерно парчетата шунка и сирената. Тук там сложете по супена лъжица заквасена сметана.
Поръсете с черен пипер и печете ястието половин час на загрята фурна. Към края на печенето отворете фурната, притиснете с вилица топеното сирене, за да омекне, поръсете с настърган кашкавал и печете още пет минути, докато добие златист загар.
Да ви е сладко!
Великолепна запеканка! Добре ме подсещаш, че скоро не съм правила. Идните дни определено ще се възползвам!
ОтговорИзтриванеЛучи, да ви е сладко мила.
ИзтриванеАпетитна комбинация!
ОтговорИзтриванеИдеята много ми харесва!
Поздрави!
tillia, много се радвам, и на нас :) Хубава неделя
ИзтриванеВкусно, изискано, с възможности за импровизации по отношение на сирената.... Проздравления!
ОтговорИзтриванеАнонимен, точно така е, можете да сложите каквито искате сирена и пак ще стане вкусно.
ИзтриванеРазкошно изглежда! Още тези дни ще го приготвя.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеята, Ани!
Мария, много се радвам, че ти харесва. Да споделиш как е станало после :)
ИзтриванеАни, броколите станаха просто божествени!
ИзтриванеЩе ги правя пак и пак, и пак със сигурност!
Много много ти благодаря!
Сърдечни поздрави!
Ани,при мен също има в черновите един подобен гратен,обаче с бешамел,а твоята идея за квасената сметана страшно ми допадна и непременно ще направя!Преди мноооого години моята баба,която работеше в млекозавод и често носеше сметана ,правеше запечени картофи,чушки,камби на фурната с печка на дърва,слагаше ей така тук там и по малко сметана-леле,колко беше вкусно!Благодаря ти,че освен апетитните снимки ми върна тези мили спомени от детството!
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни
:)) Росче, много хубаво, радвам се, че те върнах в детството с моите снимки. Нашите баби винаги остават в сърцата ни и продължават и до днес да ни вдъхновяват нали? Хубава неделя ти желая
ИзтриванеMnogo vkusna stana tazi zapekanka:)
ОтговорИзтриванеBlagodarq za 4udesnata recepta!
ели, чудесно, да ви е сладко :)
ИзтриванеМного ги обичам тези ястия, във всякакви разновидности. Ани, прелест е твоят вариант! Страхотна рецепта!
ОтговорИзтриванеCandy, и аз правя различни разновидности. Много обичаме у дома гратен с карфиол, броколи, моркови, бешамел и кашкавал. Става разкошно.
ИзтриванеЛюбимо и у дома!
ОтговорИзтриванеТвоето Ани изглежда великолепно!
Чудесна рецепта и красиви снимки!
Благодаря ти gogolina, радвам се, че ти харесва :)
ИзтриванеСтрахотна е !!!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти е харесала Мани. Бързо, лесно и вкусно!
Изтриванеда наистина !!! :)
ОтговорИзтриванеИзглежда много вкусно, утре може би да готвя нещо подобно и аз. Дояде ми се... Отгоре е много пухкава заливката.
ОтговорИзтриване