четвъртък, 28 февруари 2013 г.

Баница с пушена сьомга и сирене Бри

   Тази баничка се роди като пълна импровизация, спрямо наличните у дома продукти. Затова я направих в малка тавичка с диаметър 24 см. Но вие разбира се можете да удвоите количеството и да я направите в по-голяма тавичка. Така смятам да процедирам за следващия път и аз ;)  Получи се много пухкава и вкусна баничка с нежен вкус на пушена сьомга. Нестандартно и много приятно предястие. А защо не и лека вечеря? Преценете сами :) 


Продукти за кръгла форма с диаметър 24 см ( 8 триъгълни парчета):

половин пакет фини точени кори
100 г пушена сьомга
2 стръка пресен лук
1 скилидка чесън
връзка копър
100 г сирене Бри
2 яйца
черен пипер
сол
60 г масло

за заливката: 

1 яйце
100 мл готварска сметана
50 мл прясно мляко
черен пипер
сол


Подгответе сместа за плънката. В купа разбийте двете яйца с вилица. Нарежете сиренето Бри на кубчета. Нарежете копъра и пресния лук. Добавете черен пипер и малко сол. Накъсайте пушената сьомга на малки парчета и сложете и нея. Разбъркайте всичко добре. 
Отворете корите. Стопете маслото на котлона.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Аз използвах кръгла тавичка с диаметър 24 см. Намажете дъното с масло. Сложете три кори. Откъснете излишните парчета. Поръсете от плънката. Повторете три кори и отново малко плънка. Това количество плънка ми стигна за 4 реда. Редувайте, докато ви свърши плънката. Завършете с кори. Разрежете баницата на 8 триъгълника. Полейте по фугите с разтопеното масло. 
В купа разбийте яйцето за заливката. Налейте сметаната и прясното мляко и разбийте добре. Полейте баницата. 
Печете на предварително загрята фурна на 200 градуса 35 минути, докато придобие златист цвят.


Да ви е сладко!

12 коментара:

  1. Олеле,как обичам твоите импровизации....Страхотна е!

    ОтговорИзтриване
  2. Баница,.....ама със сьомга!Със сьомга,...ама баница!:)Прекрасно и ново!Браво,Ани за чудесното предложение за разнообразяване на трапезите ни!Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  3. Ще ме преследва дори и в съня.
    Чудесна е!

    ОтговорИзтриване
  4. Харесвам твоите импровизации, Ани! Чудесна баничка!
    Усмивки!! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Уау, страхотно! Баница ли е, обичам я! Комбинацията е великолепна и е велика идея! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Ани, страхотна е! Това ще бъде следващата от твоите рецепти, която ще опитам.
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  7. Личният ми вкус налага сьомгата да не е пушена, но определено ми хареса! Хубава вечер, Ани!

    ОтговорИзтриване
  8. Не съм фен на сьомгата,но пък Брито не ми дава право да подмина тази страхотна баница,Ани!
    Честита Баба Марта,бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Импровизация или не, звучи и изглежда страхотно!
    Чудесна комбинация и много красива презентация, Ани.
    Поздравления и първомартенски привет с пожелания за здраве, късмет и много щастие, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасна е, Ани!
    Не за първи път се захласвам по баничка приготвена от теб, помня много добре едно изкушение с рикота и спанак, но това днес също не отстъпва :)

    Честита Баба Марта! Да си здрава и усмихната!

    ОтговорИзтриване
  11. И аз да се изредя с похавали... Съзерцавам баницата от една седмица и думи не мога да намеря колко ми харесва и как ми се хапва! Много примамливи снимки! :)

    ОтговорИзтриване