Тази баничка се роди като пълна импровизация, спрямо наличните у дома продукти. Затова я направих в малка тавичка с диаметър 24 см. Но вие разбира се можете да удвоите количеството и да я направите в по-голяма тавичка. Така смятам да процедирам за следващия път и аз ;) Получи се много пухкава и вкусна баничка с нежен вкус на пушена сьомга. Нестандартно и много приятно предястие. А защо не и лека вечеря? Преценете сами :)
Продукти за кръгла форма с диаметър 24 см ( 8 триъгълни парчета):
половин пакет фини точени кори
100 г пушена сьомга
2 стръка пресен лук
1 скилидка чесън
връзка копър
100 г сирене Бри
2 яйца
черен пипер
сол
60 г масло
за заливката:
1 яйце
100 мл готварска сметана
50 мл прясно мляко
черен пипер
сол
Подгответе сместа за плънката. В купа разбийте двете яйца с вилица. Нарежете сиренето Бри на кубчета. Нарежете копъра и пресния лук. Добавете черен пипер и малко сол. Накъсайте пушената сьомга на малки парчета и сложете и нея. Разбъркайте всичко добре.
Отворете корите. Стопете маслото на котлона.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Аз използвах кръгла тавичка с диаметър 24 см. Намажете дъното с масло. Сложете три кори. Откъснете излишните парчета. Поръсете от плънката. Повторете три кори и отново малко плънка. Това количество плънка ми стигна за 4 реда. Редувайте, докато ви свърши плънката. Завършете с кори. Разрежете баницата на 8 триъгълника. Полейте по фугите с разтопеното масло.
В купа разбийте яйцето за заливката. Налейте сметаната и прясното мляко и разбийте добре. Полейте баницата.
Печете на предварително загрята фурна на 200 градуса 35 минути, докато придобие златист цвят.
Олеле,как обичам твоите импровизации....Страхотна е!
ОтговорИзтриванеБаница,.....ама със сьомга!Със сьомга,...ама баница!:)Прекрасно и ново!Браво,Ани за чудесното предложение за разнообразяване на трапезите ни!Прегръдки:)
ОтговорИзтриванеЩе ме преследва дори и в съня.
ОтговорИзтриванеЧудесна е!
Харесвам твоите импровизации, Ани! Чудесна баничка!
ОтговорИзтриванеУсмивки!! :)
Чудесна е, Ани!
ОтговорИзтриванеУау, страхотно! Баница ли е, обичам я! Комбинацията е великолепна и е велика идея! Поздрави!
ОтговорИзтриванеАни, страхотна е! Това ще бъде следващата от твоите рецепти, която ще опитам.
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав!
Личният ми вкус налага сьомгата да не е пушена, но определено ми хареса! Хубава вечер, Ани!
ОтговорИзтриванеНе съм фен на сьомгата,но пък Брито не ми дава право да подмина тази страхотна баница,Ани!
ОтговорИзтриванеЧестита Баба Марта,бъдете здрави!
Импровизация или не, звучи и изглежда страхотно!
ОтговорИзтриванеЧудесна комбинация и много красива презентация, Ани.
Поздравления и първомартенски привет с пожелания за здраве, късмет и много щастие, Диана
Прекрасна е, Ани!
ОтговорИзтриванеНе за първи път се захласвам по баничка приготвена от теб, помня много добре едно изкушение с рикота и спанак, но това днес също не отстъпва :)
Честита Баба Марта! Да си здрава и усмихната!
И аз да се изредя с похавали... Съзерцавам баницата от една седмица и думи не мога да намеря колко ми харесва и как ми се хапва! Много примамливи снимки! :)
ОтговорИзтриване