Обичат ли вашите деца да похапват филийка хляб, намазана с пастет? Аида много обича! Тъй като постоянно чета етикетите на храните, които купувам, и внимавам за Е-та, забелязах, че дори и детските пастети не са напълно чисти като съдържание. И се зарекох, че ще си направя пастет сама. Пилешки, тъй като него най-много харесваме.
Трябва да призная, че не очаквах да докарам точно вкуса на купешкия. Бих казала, че стана дори и по-вкусен, предвид завидната скорост, с която беше нападнат от домочадието. Дъщеря ми веднага излапа филийка топъл домашен хляб с пастет и категорично ми заяви, че няма да ми е повече приятелка, ако не й намажа още една филия! :))) Е, как да й откаже човек :)))
Поглезете децата си, а и вас самите, с вкусна и питателна закуска през уикенда.
200 г пилешки гърди
450 г пилешки дробчета
1 голям морков
четвърт червена чушка
2 дафинови листа
10 зърна черен пипер
връзка пресен лук
2 скилидки чесън
бучка масло
1 кафена ч.ч. готварска сметана Halta
1/4 ч.л. индийско орехче
сол
Измийте и почистете пилешките дробчета от жилите и зелените нишки. Измийте и нарежете пилешкото месо на парчета. Сварете дробчетата и пилешкото месо за около половин час в тенджера, заедно с нарязания морков, чушка, дафиновите листа и зърната черен пипер. Отцедете водата, в която са се варили, но запазете част от нея в малка купа. Извадете топчетата черен пипер и дафиновите листа.
Нарежете пресния лук и чесъна и ги задушете в малко масло на тиган. Добавете дробчетата, пилешкото и зеленчуците и задушете заедно за няколко минути. Поръсете с индийско орехче и сол.
Прехвърлете всичко във блендер, налейте малко от заделената вода, налейте и една кафена чаша готварска сметана и пасирайте до гладкост. Ако искате да е по-рядко добавете още вода. Посолете на вкус.
Поднесете пастета, намазан върху мек хляб.
Рецепта за домашен полу-пълнозърнест хляб, като този на снимката можете да видите тук. Ако желаете можете да го направите полу-пълнозърнест, като смесите 250 г бяло с 250 г пълнозърнесто брашно. По желание можете да пропуснете и семената. Печете 30 минути до готовност.
Да ви е сладко!
Ани, много ме зарадва с тая рецепта! Обожавам пастет и никога не чета на опаковката защото ако прочета от какво е направен, няма да си купя, но сега ще си правя! Страхотно! :)
ОтговорИзтриванеПрекрасно, Ани!Аз никога не купувам пастет точно защото не се знае какво има в него, а пък внукът ми много го хареса на едно място и в магазина все пита дали ще купим.Сега, когато дойде ще му направя от твоя!Благодаря!
ОтговорИзтриване(ако знаеш как да му заместя и кренвиршите :)?!)
Ne e neobhodimo da zamestite i tjah , i az skoro napravih za purvi put ot pasteta! Stana mnogo hubav . Uspeh. Vie sigurno otdavna veche ste se spezializirali.
ИзтриванеРадвам се, че ви е харесал пастетът. Да ви кажа и аз не купувам кремвирши. Нямам вяра на нито едни.
ИзтриванеАни, чудесен е станал!
ОтговорИзтриванеКак да не хапне човек с топъл хляб?
Поздрави и хубава вечер!
Хубава рецепта, Ани! Добре си го решила въпроса с пастета, че децата наистина много обичат. И аз не купувам :) от много години. Ако ми падне да направя повече - дори затворя в бурканчета, но купен - тц.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Поздравления,за тези които правят домашен пастет-все не се сещам да си направя .Ани,не чета етикетите,но ти ме караш да си приготвя пастет с твоята рецепта-благодаря ти!
ОтговорИзтриванеХубава вечер ти желая!
Имала съм щастието да опитам домашен пастет и определено е голяма вкусотия. Поздрави за идеята!
ОтговорИзтриванеЕ , и на мен пастета ми е болно място , хем не знам какво има вътре ,хем купувам :) ! Наскоро пробвах за пръв път да приготвя от телешки чер дроб , получи се ! Благодаря ти , за тази рецепта ,Ани ,ще я приготвя задължително !
ОтговорИзтриванеЧестит и весел 8 март ти желая !
Невероятно вкусно и здравословно предложение!
ОтговорИзтриванеОбичаме пастет, така че благодаря за рецептата!
Поздрави!
Честит празник,Ани!
ОтговорИзтриванеБъди обичана,успешна,удовлетворена и нека имаш повече поводи да грее лицето ти с усмивка!
От домашния по-добър пастет няма,а твоят дава заявка да е много вкусен!
Прегръдка и весел празник!
Честит празник,Ани!
ОтговорИзтриванеНаприв пастета и много ми хареса-благодаря!
Хубав ден от мен!
За съжаление на всички, трябва да кажа истината за "пилешките дробчета". Ани, добре би било да помислиш с какво да се заменят в твоята прекрасна рецепта. Дробчетата на фабричните пилета са пълни с антибиотици и други хим. примеси с които са пълни храните на пилетата. Справка "Завод за микробиални препарати -гр.Пещера" И тъй като дроба е филтъра на организма всички "боклуци" се събират там. Често хранех моето кученце с такъв дроб, и установихме, че тежката миризма която излъчваше тялото му е резултат от храната (пилешките дробчета). Даваха ми ги директно от Костинброд-една от най-голямите птицеферми в България. Воденичките са по здравословни, може би да се заменят в рецептата.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, несъмнено всичко за пилешките дробчета е така. Хубавото е, че ги хапваме рядко. Поне в нашето семейство. Това важи с пълна сила и за самите пилета, не само за дробчетата. Но и пилешко месо се яде. Няма как..Благодаря за коментара. Поздрави :)
ИзтриванеАни, идвам с огромни благодарности за рецептата! Отдавна не бях вкусвала толкова хубав пастет! Благодаря ти! Преписах рецептата в блога си и се надявам да нямаш нищо против. Поздрави, с пожелание за прекрасен ден!
ОтговорИзтриванеСнежи, далече по-вкусен е от купешкия, в който не знаем какво има. Особено ако хапват и децата. Много се радвам, че го откри, сред огромната картотека от рецепти тук, понякога някои вкусни неща се губят и забравят :) Идвам да надникна при теб :))
ИзтриванеStrahotna recepta.Blagodarq ani.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви.Много вкусен се получава наистина пастета.Особено за радост на децата :)
ИзтриванеЗдрвей Ани,би ли ми казала какво количество се получава от тези продукти?Благодаря
ОтговорИзтриванеМисля, че беше около 300-400 г
ИзтриванеКолко време може да се съхранява в хладилника ?
ОтговорИзтриванеНе повече от няколко дни. Но ви гарантирам, че няма да издържи дълго ;)))
ИзтриванеБлагодаря, Ани! Моята дъщеря много обича пастет, но поради ред известни причини за състава му в магазините, е лишена от това удоволствие! Благодарение на теб, сега ще мога да я зарадвам!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че рецептата ви харесва Мария. Пастетът е натурален и много вкусен, особено с мек, домашен хляб, човек не може да се спре :)
Изтриванеа може ли да се съхрани за по-дълго в бурканчета?
ОтговорИзтриванеПредполагам, че в хладилник до около седмица ще издържи.
Изтриванепо-точно исках да питам може ли да се вари в бурканчета? :)
ИзтриванеНе съм опитвала. Ако искайте пробвайте и после ще кажете дали е станало:)
ИзтриванеОтдавна искам да си приготвя домашен пастет, но нямах идея на кого да се доверя за рецепта. Много ти благодаря, Аничка. Ето това вече ще се тества з-а-д-ъ-л-ж-и-т-е-л-н-о!!!
ОтговорИзтриванеРецептата е страхотна
ИзтриванеА може ли да приготвя пастета без да добавям готварска сметана
ОтговорИзтриванеДа, можете. Но с нея става по—пухкав.
ИзтриванеДнес го направих ,страхотен е!!!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ви е харесал.
ИзтриванеМного се радвам, че ви е харесал.
ИзтриванеНаправих пастета! Бевероятен е! Поздравлния! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви. Домашното винаги е за предпочитане, пред купешкото. Да ви е сладко!
ИзтриванеНаправих пастета!Вкусен.....Освен това знам какво съм сложила.
ОтговорИзтриванеТака е. Да ви е сладко!
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеПод бучка масло какво се разбира? Малка опаковка от 125гр или?
Здравейте, бучка масло е около 30-40 г, колкото да задушите лука и чесъна за кратко.
ИзтриванеБлагодаря, пастетът стана страхотен, само че огромно количество, трябваше да раздавам :)
ИзтриванеМного се радвам, че ви е харесал.
ИзтриванеЗдравейте, този пастет може ли да бъде направен само от тъмното месо на пилето,без дробчета?
ОтговорИзтриванеЗдравейте Таня. Не съм опитвала. По принцип пастет се прави от дробчетата.
ИзтриванеС какво мога да заменя готварската сметана? Дъщеря ми има алергия към мляко и не мога да я сложа.
ОтговорИзтриване