четвъртък, 7 март 2013 г.

Домашен пилешки пастет


   Обичат ли вашите деца да похапват филийка хляб, намазана с пастет? Аида много обича! Тъй като постоянно чета етикетите на храните, които купувам, и внимавам за Е-та, забелязах, че дори и детските пастети не са напълно чисти като съдържание. И се зарекох, че ще си направя пастет сама. Пилешки, тъй като него най-много харесваме. 

   Трябва да призная, че не очаквах да докарам точно вкуса на купешкия. Бих казала, че стана дори и по-вкусен, предвид завидната скорост, с която беше нападнат от домочадието. Дъщеря ми веднага излапа филийка топъл домашен хляб с пастет и категорично ми заяви, че няма да ми е повече приятелка, ако не й намажа още една филия! :))) Е, как да й откаже човек :)))

    Поглезете децата си, а и вас самите, с вкусна и питателна закуска през уикенда. 



Продукти: 

200 г пилешки гърди
450 г пилешки дробчета
1 голям морков
четвърт червена чушка
2 дафинови листа
10 зърна черен пипер
връзка пресен лук
2 скилидки чесън
бучка масло
1 кафена ч.ч. готварска сметана Halta
1/4 ч.л. индийско орехче
сол


Измийте и почистете пилешките дробчета от жилите и зелените нишки. Измийте и нарежете пилешкото месо на парчета. Сварете дробчетата и пилешкото месо за около половин час в тенджера, заедно с нарязания морков, чушка, дафиновите листа и зърната черен пипер. Отцедете водата, в която са се варили, но запазете част от нея в малка купа. Извадете топчетата черен пипер и дафиновите листа.  
Нарежете пресния лук и чесъна и ги задушете в малко масло на тиган. Добавете дробчетата, пилешкото и зеленчуците и задушете заедно за няколко минути. Поръсете с индийско орехче и сол. 
Прехвърлете всичко във блендер, налейте малко от заделената вода, налейте и една кафена чаша готварска сметана и пасирайте до гладкост. Ако искате да е по-рядко добавете още вода. Посолете на вкус.
Поднесете пастета, намазан върху мек хляб.
Рецепта за домашен полу-пълнозърнест хляб, като този на снимката можете да видите тук. Ако желаете можете да го направите полу-пълнозърнест, като смесите 250 г бяло с 250 г пълнозърнесто брашно. По желание можете да пропуснете и семената. Печете 30 минути до готовност. 

Да ви е сладко!

37 коментара:

  1. Ани, много ме зарадва с тая рецепта! Обожавам пастет и никога не чета на опаковката защото ако прочета от какво е направен, няма да си купя, но сега ще си правя! Страхотно! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно, Ани!Аз никога не купувам пастет точно защото не се знае какво има в него, а пък внукът ми много го хареса на едно място и в магазина все пита дали ще купим.Сега, когато дойде ще му направя от твоя!Благодаря!
    (ако знаеш как да му заместя и кренвиршите :)?!)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ne e neobhodimo da zamestite i tjah , i az skoro napravih za purvi put ot pasteta! Stana mnogo hubav . Uspeh. Vie sigurno otdavna veche ste se spezializirali.

      Изтриване
    2. Радвам се, че ви е харесал пастетът. Да ви кажа и аз не купувам кремвирши. Нямам вяра на нито едни.

      Изтриване
  3. Ани, чудесен е станал!
    Как да не хапне човек с топъл хляб?
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Хубава рецепта, Ани! Добре си го решила въпроса с пастета, че децата наистина много обичат. И аз не купувам :) от много години. Ако ми падне да направя повече - дори затворя в бурканчета, но купен - тц.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Поздравления,за тези които правят домашен пастет-все не се сещам да си направя .Ани,не чета етикетите,но ти ме караш да си приготвя пастет с твоята рецепта-благодаря ти!
    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Имала съм щастието да опитам домашен пастет и определено е голяма вкусотия. Поздрави за идеята!

    ОтговорИзтриване
  7. Е , и на мен пастета ми е болно място , хем не знам какво има вътре ,хем купувам :) ! Наскоро пробвах за пръв път да приготвя от телешки чер дроб , получи се ! Благодаря ти , за тази рецепта ,Ани ,ще я приготвя задължително !
    Честит и весел 8 март ти желая !

    ОтговорИзтриване
  8. Невероятно вкусно и здравословно предложение!
    Обичаме пастет, така че благодаря за рецептата!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Честит празник,Ани!
    Бъди обичана,успешна,удовлетворена и нека имаш повече поводи да грее лицето ти с усмивка!
    От домашния по-добър пастет няма,а твоят дава заявка да е много вкусен!
    Прегръдка и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  10. Честит празник,Ани!
    Наприв пастета и много ми хареса-благодаря!
    Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  11. За съжаление на всички, трябва да кажа истината за "пилешките дробчета". Ани, добре би било да помислиш с какво да се заменят в твоята прекрасна рецепта. Дробчетата на фабричните пилета са пълни с антибиотици и други хим. примеси с които са пълни храните на пилетата. Справка "Завод за микробиални препарати -гр.Пещера" И тъй като дроба е филтъра на организма всички "боклуци" се събират там. Често хранех моето кученце с такъв дроб, и установихме, че тежката миризма която излъчваше тялото му е резултат от храната (пилешките дробчета). Даваха ми ги директно от Костинброд-една от най-голямите птицеферми в България. Воденичките са по здравословни, може би да се заменят в рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, несъмнено всичко за пилешките дробчета е така. Хубавото е, че ги хапваме рядко. Поне в нашето семейство. Това важи с пълна сила и за самите пилета, не само за дробчетата. Но и пилешко месо се яде. Няма как..Благодаря за коментара. Поздрави :)

      Изтриване
  12. Ани, идвам с огромни благодарности за рецептата! Отдавна не бях вкусвала толкова хубав пастет! Благодаря ти! Преписах рецептата в блога си и се надявам да нямаш нищо против. Поздрави, с пожелание за прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, далече по-вкусен е от купешкия, в който не знаем какво има. Особено ако хапват и децата. Много се радвам, че го откри, сред огромната картотека от рецепти тук, понякога някои вкусни неща се губят и забравят :) Идвам да надникна при теб :))

      Изтриване
  13. Strahotna recepta.Blagodarq ani.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви.Много вкусен се получава наистина пастета.Особено за радост на децата :)

      Изтриване
  14. Здрвей Ани,би ли ми казала какво количество се получава от тези продукти?Благодаря

    ОтговорИзтриване
  15. Колко време може да се съхранява в хладилника ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не повече от няколко дни. Но ви гарантирам, че няма да издържи дълго ;)))

      Изтриване
  16. Благодаря, Ани! Моята дъщеря много обича пастет, но поради ред известни причини за състава му в магазините, е лишена от това удоволствие! Благодарение на теб, сега ще мога да я зарадвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че рецептата ви харесва Мария. Пастетът е натурален и много вкусен, особено с мек, домашен хляб, човек не може да се спре :)

      Изтриване
  17. а може ли да се съхрани за по-дълго в бурканчета?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам, че в хладилник до около седмица ще издържи.

      Изтриване
    2. по-точно исках да питам може ли да се вари в бурканчета? :)

      Изтриване
    3. Не съм опитвала. Ако искайте пробвайте и после ще кажете дали е станало:)

      Изтриване
  18. Отдавна искам да си приготвя домашен пастет, но нямах идея на кого да се доверя за рецепта. Много ти благодаря, Аничка. Ето това вече ще се тества з-а-д-ъ-л-ж-и-т-е-л-н-о!!!

    ОтговорИзтриване
  19. А може ли да приготвя пастета без да добавям готварска сметана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, можете. Но с нея става по—пухкав.

      Изтриване
  20. Днес го направих ,страхотен е!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ви е харесал.

      Изтриване
    2. Много се радвам, че ви е харесал.

      Изтриване
  21. Направих пастета! Бевероятен е! Поздравлния! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви. Домашното винаги е за предпочитане, пред купешкото. Да ви е сладко!

      Изтриване