четвъртък, 7 март 2013 г.

Домашен пилешки пастет


   Обичат ли вашите деца да похапват филийка хляб, намазана с пастет? Аида много обича! Тъй като постоянно чета етикетите на храните, които купувам, и внимавам за Е-та, забелязах, че дори и детските пастети не са напълно чисти като съдържание. И се зарекох, че ще си направя пастет сама. Пилешки, тъй като него най-много харесваме. 

   Трябва да призная, че не очаквах да докарам точно вкуса на купешкия. Бих казала, че стана дори и по-вкусен, предвид завидната скорост, с която беше нападнат от домочадието. Дъщеря ми веднага излапа филийка топъл домашен хляб с пастет и категорично ми заяви, че няма да ми е повече приятелка, ако не й намажа още една филия! :))) Е, как да й откаже човек :)))

    Поглезете децата си, а и вас самите, с вкусна и питателна закуска през уикенда. 



Продукти: 

200 г пилешки гърди
450 г пилешки дробчета
1 голям морков
четвърт червена чушка
2 дафинови листа
10 зърна черен пипер
връзка пресен лук
2 скилидки чесън
бучка масло
1 кафена ч.ч. готварска сметана Halta
1/4 ч.л. индийско орехче
сол


Измийте и почистете пилешките дробчета от жилите и зелените нишки. Измийте и нарежете пилешкото месо на парчета. Сварете дробчетата и пилешкото месо за около половин час в тенджера, заедно с нарязания морков, чушка, дафиновите листа и зърната черен пипер. Отцедете водата, в която са се варили, но запазете част от нея в малка купа. Извадете топчетата черен пипер и дафиновите листа.  
Нарежете пресния лук и чесъна и ги задушете в малко масло на тиган. Добавете дробчетата, пилешкото и зеленчуците и задушете заедно за няколко минути. Поръсете с индийско орехче и сол. 
Прехвърлете всичко във блендер, налейте малко от заделената вода, налейте и една кафена чаша готварска сметана и пасирайте до гладкост. Ако искате да е по-рядко добавете още вода. Посолете на вкус.
Поднесете пастета, намазан върху мек хляб.
Рецепта за домашен полу-пълнозърнест хляб, като този на снимката можете да видите тук. Ако желаете можете да го направите полу-пълнозърнест, като смесите 250 г бяло с 250 г пълнозърнесто брашно. По желание можете да пропуснете и семената. Печете 30 минути до готовност. 

Да ви е сладко!

42 коментара:

  1. Ани, много ме зарадва с тая рецепта! Обожавам пастет и никога не чета на опаковката защото ако прочета от какво е направен, няма да си купя, но сега ще си правя! Страхотно! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно, Ани!Аз никога не купувам пастет точно защото не се знае какво има в него, а пък внукът ми много го хареса на едно място и в магазина все пита дали ще купим.Сега, когато дойде ще му направя от твоя!Благодаря!
    (ако знаеш как да му заместя и кренвиршите :)?!)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ne e neobhodimo da zamestite i tjah , i az skoro napravih za purvi put ot pasteta! Stana mnogo hubav . Uspeh. Vie sigurno otdavna veche ste se spezializirali.

      Изтриване
    2. Радвам се, че ви е харесал пастетът. Да ви кажа и аз не купувам кремвирши. Нямам вяра на нито едни.

      Изтриване
  3. Ани, чудесен е станал!
    Как да не хапне човек с топъл хляб?
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Хубава рецепта, Ани! Добре си го решила въпроса с пастета, че децата наистина много обичат. И аз не купувам :) от много години. Ако ми падне да направя повече - дори затворя в бурканчета, но купен - тц.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Поздравления,за тези които правят домашен пастет-все не се сещам да си направя .Ани,не чета етикетите,но ти ме караш да си приготвя пастет с твоята рецепта-благодаря ти!
    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Имала съм щастието да опитам домашен пастет и определено е голяма вкусотия. Поздрави за идеята!

    ОтговорИзтриване
  7. Е , и на мен пастета ми е болно място , хем не знам какво има вътре ,хем купувам :) ! Наскоро пробвах за пръв път да приготвя от телешки чер дроб , получи се ! Благодаря ти , за тази рецепта ,Ани ,ще я приготвя задължително !
    Честит и весел 8 март ти желая !

    ОтговорИзтриване
  8. Невероятно вкусно и здравословно предложение!
    Обичаме пастет, така че благодаря за рецептата!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Честит празник,Ани!
    Бъди обичана,успешна,удовлетворена и нека имаш повече поводи да грее лицето ти с усмивка!
    От домашния по-добър пастет няма,а твоят дава заявка да е много вкусен!
    Прегръдка и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  10. Честит празник,Ани!
    Наприв пастета и много ми хареса-благодаря!
    Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  11. За съжаление на всички, трябва да кажа истината за "пилешките дробчета". Ани, добре би било да помислиш с какво да се заменят в твоята прекрасна рецепта. Дробчетата на фабричните пилета са пълни с антибиотици и други хим. примеси с които са пълни храните на пилетата. Справка "Завод за микробиални препарати -гр.Пещера" И тъй като дроба е филтъра на организма всички "боклуци" се събират там. Често хранех моето кученце с такъв дроб, и установихме, че тежката миризма която излъчваше тялото му е резултат от храната (пилешките дробчета). Даваха ми ги директно от Костинброд-една от най-голямите птицеферми в България. Воденичките са по здравословни, може би да се заменят в рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, несъмнено всичко за пилешките дробчета е така. Хубавото е, че ги хапваме рядко. Поне в нашето семейство. Това важи с пълна сила и за самите пилета, не само за дробчетата. Но и пилешко месо се яде. Няма как..Благодаря за коментара. Поздрави :)

      Изтриване
  12. Ани, идвам с огромни благодарности за рецептата! Отдавна не бях вкусвала толкова хубав пастет! Благодаря ти! Преписах рецептата в блога си и се надявам да нямаш нищо против. Поздрави, с пожелание за прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, далече по-вкусен е от купешкия, в който не знаем какво има. Особено ако хапват и децата. Много се радвам, че го откри, сред огромната картотека от рецепти тук, понякога някои вкусни неща се губят и забравят :) Идвам да надникна при теб :))

      Изтриване
  13. Strahotna recepta.Blagodarq ani.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви.Много вкусен се получава наистина пастета.Особено за радост на децата :)

      Изтриване
  14. Здрвей Ани,би ли ми казала какво количество се получава от тези продукти?Благодаря

    ОтговорИзтриване
  15. Колко време може да се съхранява в хладилника ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не повече от няколко дни. Но ви гарантирам, че няма да издържи дълго ;)))

      Изтриване
  16. Благодаря, Ани! Моята дъщеря много обича пастет, но поради ред известни причини за състава му в магазините, е лишена от това удоволствие! Благодарение на теб, сега ще мога да я зарадвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че рецептата ви харесва Мария. Пастетът е натурален и много вкусен, особено с мек, домашен хляб, човек не може да се спре :)

      Изтриване
  17. а може ли да се съхрани за по-дълго в бурканчета?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам, че в хладилник до около седмица ще издържи.

      Изтриване
    2. по-точно исках да питам може ли да се вари в бурканчета? :)

      Изтриване
    3. Не съм опитвала. Ако искайте пробвайте и после ще кажете дали е станало:)

      Изтриване
  18. Отдавна искам да си приготвя домашен пастет, но нямах идея на кого да се доверя за рецепта. Много ти благодаря, Аничка. Ето това вече ще се тества з-а-д-ъ-л-ж-и-т-е-л-н-о!!!

    ОтговорИзтриване
  19. А може ли да приготвя пастета без да добавям готварска сметана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, можете. Но с нея става по—пухкав.

      Изтриване
  20. Днес го направих ,страхотен е!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ви е харесал.

      Изтриване
    2. Много се радвам, че ви е харесал.

      Изтриване
  21. Направих пастета! Бевероятен е! Поздравлния! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви. Домашното винаги е за предпочитане, пред купешкото. Да ви е сладко!

      Изтриване
  22. Направих пастета!Вкусен.....Освен това знам какво съм сложила.

    ОтговорИзтриване
  23. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  24. Здравейте,
    Под бучка масло какво се разбира? Малка опаковка от 125гр или?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, бучка масло е около 30-40 г, колкото да задушите лука и чесъна за кратко.

      Изтриване