Дойде ред да ви покажа и на тази вълшебно вкусна торта. Преди около две седмици бях поканена на откриването на фирмен офис на две мои приятелки на фирма MSJ Travel and Events. Това е туристическа агенция, която предлага богат спектър от услуги. Повече информация можете да получите на сайта им http://www.msjtravel.bg/. А офисът им е страхотен!
След дълго чудене какво да им подаря реших да ги изненадам с една красива и вкусна торта, с която да почерпят всичките си гости. Спрях се на тортата на Йоли с кафе и шоколад, защото визията й е много подходяща, а и вкусът ми допадна. Декорирах с шоколадов борд и шоколадови стърготини, по чудесното й обяснение. Сложих и табелка от шоколад с името на фирмата. Мисля, че домакините останаха очаровани от изненадата. Тортата наистина беше фантастична! Единствената промяна, която направих бе да добавя лимонова кора и малко лимонов сок в крема, което придаде много свежа нотка, съчета се перфектно с шоколада, орехите и кафето и дори някои от гостите помислиха, че има алкохол в тортата.
Съчетанието от кафе, шоколад, лимон и орехови платки е наистина неустоимо вкусно.
Продукти за два правоъгълни блата с размери 33:24 см:
5 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
3 ч.ч. смлени орехи
1 с.л. брашно
1 с.л. ситно смляно кафе
2 с.л. натурално какао
2 ванилии
300 г натурален шоколад
продукти за крема:
1 литър прясно мляко
12 с.л. захар
8 с.л. с връх брашно
4 жълтъка
2 ванилии
кората от 1 лимон
1 с.л. лимонов сок
250 г масло
Блатове:
Започнете със сместа за блатовете. Разбийте белтъците на сняг. Постепенно прибавете половината захар като продължавате да разбивате докато се абсорбира захарта. Разбийте жълтъците с останалата захар на крем докато побелеят. В отделена купа смесете сухите съставки - орехите,кафето,какаото,брашното и ванилията. Пригответе сместа за блата като към жълтъчната смес прибавяте сухите съставки и белтъците като ги редувате. Бъркайте внимателно с лопатка или с тел за разбиване. Изпечете тестото на две кори в правоъгълна форма в предварително загрята на 170* фурна.
Стопете шоколада на водна баня. С 2/3 от него намажете двете кори и ги оставете настрана докато се втвърди шоколада. Останалата част от стопения шоколад ползвайте за украса.
Загрейте млякото на котлона, без да завира. Смесете захарта с брашното и ванилията. Към тях прибавете жълтъците и постепенно разредете с млякото като бъркате непрекъснато. Върнете на котлона и сварете гъст крем и го оставете да се охлади. Настържете лимоновата кора и капнете малко лимонов сок. Разбъркайте. Охладете. Разбийте маслото и го прибавете към студения крем. Разбъркайте всичко още веднъж с миксер.
Сглобете тортата като слепвате блатовете с крем. Намажете я отстрани и отгоре и загладете добре. Завършете с крем.
За лентите от шоколад измерете и отрежете ленти от хартия за печене дълги колкото страните на тортата. Намажете ги със стопения, темпериран шоколад и ги залепете внимателно по краищата на тортата. Охладете добре за половин час в хладилник, след което ги отлепете. Боядисайте със златна прахообразна боичка, с помощта на четка. Поръсете повърхността на тортата с горчиво какао.
Част от стопения шоколад можете да го нацапате върху лист хартия за печене. Боядисайте и него в златно. Нашарете го с вилица и след като изстине можете да го начупите. С частите декорирайте тортата. Охладете за едно денонощие.
Да ви е сладко!
Източник: Вкусно с Йоли
Великолепна торта, Ани! Несъмнено всички много са я харесали!
ОтговорИзтриванеАни, разкошна торта! Сигурна съм, че се е харесала и на гостите. Нека по вода да им върви в бизнеса на двете дами! Поздрави! :)
ОтговорИзтриванеДани, много се хареса наистина. Но имаше и елемент на изненада :)
ИзтриванеБлагодаря ти. Аз вече се възползвах от услугите им и си запазих лятната почивка :) Поздрави
Супер ефектно!
ОтговорИзтриванеИвейн, от теб това значи много. Благодаря ти мила :)
ИзтриванеИзглежда красива!Поздравления,Ани!
ОтговорИзтриванеТанче, добре се получи и аз съм много доволна :) Поздрави
ИзтриванеСтилна и вкусна, това е. Дано да им е толкова сладък бизнесът, колкото и тортата.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Ани!
Гери, дай Боже да им провърви. Имат всички предпоставки за това. А тортата наистина е много сладка :)
ИзтриванеЧудесна е тортата, Ани!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубаво настроение!
Дани, много ти благодаря!
Изтриванестрахотна торта, а и сигурно толкова вкусна...де да нямаше и толкова калории...
ОтговорИзтриванеАнастасия, няма как, все пак е торта :) И то както си трябва, не веган :))
ИзтриванеПоздрави и приятен петък
Прекрасна торта си направила-поздравления,Ани!
ОтговорИзтриванеЖиве, много си мила, благодаря ти :)
ИзтриванеМного успехи пожелавам на агенцията, а теб мога само да те поздравя за страхотната торта! Комплименти!
ОтговорИзтриванеCandy, благодаря за пожеланията и за милите думи.
ИзтриванеОбичаме те.... накара ни да се чувстваме уникални ..... продължавай все така напред и нагоре... БЛАГОДАРИМ ТИ ОТ СЪРЦЕ!!!
ОтговорИзтриванеПетоянче, много се радвам, че успях да ви зарадвам! Вие сте уникални, в това не се съмнявай! Вещая голям успех на агенцията ви!! Целувки
ИзтриванеИстинска красота и стил. Поздравления.
ОтговорИзтриванеТаня, благодаря ти. Йоли има не малка заслуга за това :) Тя е моето вдъхновение :)
Изтриваненаистина прекрасна е станала тортата, Ани!Поздравления!
ОтговорИзтриванеСонче, радвам се, че ти харесва. Хубав петък
ИзтриванеМного красива и ефектна тортичка, Ани!
ОтговорИзтриванеnas, благодаря, ефектна със сигурност, но и връткава с украсата. Но пък напълно си заслужаваше :)
ИзтриванеЕфектна и стилна торта!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
tillia, поздрави и благодаря
ИзтриванеИзглежда добре и сякаш не е трудна. Отново ще се доверя!
ОтговорИзтриванеПреди време Ви открих и за първи път в живота си направих торта - с маскарпоне, черен шоколад и белени бадеми!Получи се жестоко и адски вкусно! Благодаря Ви за споделянето:)))
Здравейте, тортата не е трудна наистина. Непременно я опитайте!
ИзтриванеА що се отнася за тортата с маскарпоне, бадеми и шоколад, спряли сте се на най-вкусната торта, която съм правила. Обожавам я! Винаги е в светлините на прожекторите тя! Много се радвам, че ви е харесала :)
Сърдечен поздрав
Ей, каква си ми майсторица!Благодаря ти Ани,нямам какво друго да кажа.Остави ме без думи за пореден път.
ОтговорИзтриванеНали знаеш, че ти си моето вдъхновение :))) Целувам те
ИзтриванеАни, много благодаря за рецептата. Стана прекрасна торта!!!
ОтговорИзтриванеМного ме зарадвахте Шинка. Поздравления! Тортата е разкошна наистина :)
ИзтриванеЗдравей Ани!Искам да направя тортата,но нямам форма за блата с тези размери.Ако я направя в тавата на фурната....Трябва ли да променям количеството на продуктите?Имам и кръгла форма с падащ ринг-24см.Чийз кейка е любим на сина ми,а аз съм фен на тортата с маскарпоне.Сега искам да пробвам тази шоколадова тортичка,само ако ми помогнеш с блатовете!Благодаря за чудесните рецепти!Милена
ОтговорИзтриванеЗдравей Милена,
Изтриванеизмерих моята тава на фурната, която предполагам е стандарт - 34:30 см е.
Форма ми за блат е 33:24 см, т.е. една идея по-тънки ще ти станат блатовете. Според мен няма да е фатално. Не ми се иска да променяш съотношението на продуктите. Стискам палци. Успех!:)
Здравей Ани,
ИзтриванеСтрахотни рецепти, всичко което правя се получава перектно. Искам да направя тази торта за един приярел, но искам да попитам ако го направя с млечен, а не с черен шоколад дали ще се промени много вкуса.
Благодаря.
Здравей,
Изтриванене мисля, че вкусът ще пострада толкова ако замениш шоколада..Според мен действай смело и после да споделиш дали ви е харесала :) Можеш една идея да намалиш захарта в крема, за да не ви стане прекалено сладко :)
Благодаря Ани,
ИзтриванеНепременно ще ти пиша.
Лерзан