понеделник, 11 март 2013 г.

Торта с кафе и шоколад


    Дойде ред да ви покажа и на тази вълшебно вкусна торта. Преди около две седмици бях поканена на откриването на фирмен офис на две мои приятелки на фирма MSJ Travel and Events. Това е туристическа агенция, която предлага богат спектър от услуги. Повече информация можете да получите на сайта им http://www.msjtravel.bg/. А офисът им е страхотен!
След дълго чудене какво да им подаря реших да ги изненадам с една красива и вкусна торта, с която да почерпят всичките си гости. Спрях се на тортата на Йоли с кафе и шоколад, защото визията й е много подходяща, а и вкусът ми допадна. Декорирах с шоколадов борд и шоколадови стърготини, по чудесното й обяснение. Сложих и табелка от шоколад с името на фирмата. Мисля, че домакините останаха очаровани от изненадата. Тортата наистина беше фантастична! Единствената промяна, която направих бе да добавя лимонова кора и малко лимонов сок в крема, което придаде много свежа нотка, съчета се перфектно с шоколада, орехите и кафето и дори някои от гостите помислиха, че има алкохол в тортата.  
Съчетанието от кафе, шоколад, лимон и орехови платки е наистина неустоимо вкусно. 


Продукти за два правоъгълни блата с размери 33:24 см:


5 яйца

1 1/2 ч.ч. захар
3 ч.ч. смлени орехи
1 с.л. брашно
1 с.л. ситно смляно кафе
2 с.л. натурално какао
2 ванилии

300 г натурален шоколад


продукти за крема:


1 литър прясно мляко

12 с.л. захар
8 с.л. с връх брашно
4 жълтъка
2 ванилии
кората от 1 лимон
1 с.л. лимонов сок
250 г масло


Блатове:

Започнете със сместа за блатовете. Разбийте белтъците на сняг. Постепенно прибавете половината захар като продължавате да разбивате докато се абсорбира захарта. Разбийте жълтъците с останалата захар на крем докато побелеят. В отделена купа смесете сухите съставки - орехите,кафето,какаото,брашното и ванилията. Пригответе сместа за блата като към жълтъчната смес прибавяте сухите съставки и белтъците като ги редувате. Бъркайте внимателно с лопатка или с тел за разбиване. Изпечете тестото на две кори в правоъгълна форма в предварително загрята на 170* фурна.


Стопете шоколада на водна баня. С 2/3 от него намажете двете кори и ги оставете настрана докато се втвърди шоколада. Останалата част от стопения шоколад ползвайте за украса.



Крем:

Загрейте млякото на котлона, без да завира. Смесете захарта с брашното и ванилията. Към тях прибавете жълтъците и постепенно разредете с млякото като бъркате непрекъснато. Върнете на котлона и сварете гъст крем и го оставете да се охлади. Настържете лимоновата кора и капнете малко лимонов сок. Разбъркайте. Охладете. Разбийте маслото и го прибавете към студения крем. Разбъркайте всичко още веднъж с миксер.

Сглобяване:

Сглобете тортата като слепвате блатовете с крем. Намажете я отстрани и отгоре и загладете добре. Завършете с крем.

За лентите от шоколад измерете и отрежете ленти от хартия за печене дълги колкото страните на тортата. Намажете ги със стопения, темпериран шоколад и ги залепете внимателно по краищата на тортата. Охладете добре за половин час в хладилник, след което ги отлепете. Боядисайте със златна прахообразна боичка, с помощта на четка. Поръсете повърхността на тортата с горчиво какао. 
Част от стопения шоколад можете да го нацапате върху лист хартия за печене. Боядисайте и него в златно. Нашарете го с  вилица и след като изстине можете да го начупите. С частите декорирайте тортата. Охладете за едно денонощие.


Да ви е сладко!

Източник: Вкусно с Йоли

38 коментара:

  1. Великолепна торта, Ани! Несъмнено всички много са я харесали!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, разкошна торта! Сигурна съм, че се е харесала и на гостите. Нека по вода да им върви в бизнеса на двете дами! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много се хареса наистина. Но имаше и елемент на изненада :)
      Благодаря ти. Аз вече се възползвах от услугите им и си запазих лятната почивка :) Поздрави

      Изтриване
  3. Отговори
    1. Ивейн, от теб това значи много. Благодаря ти мила :)

      Изтриване
  4. Изглежда красива!Поздравления,Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, добре се получи и аз съм много доволна :) Поздрави

      Изтриване
  5. Стилна и вкусна, това е. Дано да им е толкова сладък бизнесът, колкото и тортата.
    Поздрави, Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, дай Боже да им провърви. Имат всички предпоставки за това. А тортата наистина е много сладка :)

      Изтриване
  6. Чудесна е тортата, Ани!
    Поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  7. страхотна торта, а и сигурно толкова вкусна...де да нямаше и толкова калории...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анастасия, няма как, все пак е торта :) И то както си трябва, не веган :))
      Поздрави и приятен петък

      Изтриване
  8. Прекрасна торта си направила-поздравления,Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, много си мила, благодаря ти :)

      Изтриване
  9. Много успехи пожелавам на агенцията, а теб мога само да те поздравя за страхотната торта! Комплименти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Candy, благодаря за пожеланията и за милите думи.

      Изтриване
  10. Обичаме те.... накара ни да се чувстваме уникални ..... продължавай все така напред и нагоре... БЛАГОДАРИМ ТИ ОТ СЪРЦЕ!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петоянче, много се радвам, че успях да ви зарадвам! Вие сте уникални, в това не се съмнявай! Вещая голям успех на агенцията ви!! Целувки

      Изтриване
  11. Истинска красота и стил. Поздравления.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, благодаря ти. Йоли има не малка заслуга за това :) Тя е моето вдъхновение :)

      Изтриване
  12. наистина прекрасна е станала тортата, Ани!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче, радвам се, че ти харесва. Хубав петък

      Изтриване
  13. Много красива и ефектна тортичка, Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. nas, благодаря, ефектна със сигурност, но и връткава с украсата. Но пък напълно си заслужаваше :)

      Изтриване
  14. Ефектна и стилна торта!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Изглежда добре и сякаш не е трудна. Отново ще се доверя!
    Преди време Ви открих и за първи път в живота си направих торта - с маскарпоне, черен шоколад и белени бадеми!Получи се жестоко и адски вкусно! Благодаря Ви за споделянето:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, тортата не е трудна наистина. Непременно я опитайте!
      А що се отнася за тортата с маскарпоне, бадеми и шоколад, спряли сте се на най-вкусната торта, която съм правила. Обожавам я! Винаги е в светлините на прожекторите тя! Много се радвам, че ви е харесала :)
      Сърдечен поздрав

      Изтриване
  16. Ей, каква си ми майсторица!Благодаря ти Ани,нямам какво друго да кажа.Остави ме без думи за пореден път.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали знаеш, че ти си моето вдъхновение :))) Целувам те

      Изтриване
  17. Ани, много благодаря за рецептата. Стана прекрасна торта!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ме зарадвахте Шинка. Поздравления! Тортата е разкошна наистина :)

      Изтриване
  18. Здравей Ани!Искам да направя тортата,но нямам форма за блата с тези размери.Ако я направя в тавата на фурната....Трябва ли да променям количеството на продуктите?Имам и кръгла форма с падащ ринг-24см.Чийз кейка е любим на сина ми,а аз съм фен на тортата с маскарпоне.Сега искам да пробвам тази шоколадова тортичка,само ако ми помогнеш с блатовете!Благодаря за чудесните рецепти!Милена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Милена,

      измерих моята тава на фурната, която предполагам е стандарт - 34:30 см е.
      Форма ми за блат е 33:24 см, т.е. една идея по-тънки ще ти станат блатовете. Според мен няма да е фатално. Не ми се иска да променяш съотношението на продуктите. Стискам палци. Успех!:)

      Изтриване
    2. Здравей Ани,
      Страхотни рецепти, всичко което правя се получава перектно. Искам да направя тази торта за един приярел, но искам да попитам ако го направя с млечен, а не с черен шоколад дали ще се промени много вкуса.
      Благодаря.

      Изтриване
    3. Здравей,
      не мисля, че вкусът ще пострада толкова ако замениш шоколада..Според мен действай смело и после да споделиш дали ви е харесала :) Можеш една идея да намалиш захарта в крема, за да не ви стане прекалено сладко :)

      Изтриване
    4. Благодаря Ани,
      Непременно ще ти пиша.
      Лерзан

      Изтриване