Търсене в този блог

вторник, 26 март 2013 г.

Хрупкави отвън и пухкави отвътре чеснови питчици

    Реших да приготвя тези чеснови питчици за вчерашния празник Благовещение. Мисля, че не съм яла по-вкусни питки. Божествени са. Особено топлички, току-що изпечени...ммм :) Няма да ви казвам какъв аромат се носи, докато се пекат. Двайсете минути ще ви се видят цяла вечност :))) Тестото е много хубаво за работа, еластично и меко. Чудесни са за мазане с абсолютно всичко соленичко. Непременно ги опитайте. Няма да съжалявате :) 


Продукти:

480 г бяло брашно
7 г суха мая
1 ч.л. захар
1 1/4 ч.л. сол
2 с.л. зехтин
60 мл прясно мляко
270 мл хладка вода

за глазиране:

3 с.л. стопено масло
2 скилидки чесън
1 ч.л. сух риган


Смесете в купа всички сухи съставки - брашното, маята, солта и захарта. Добавете мокрите - зехтин, мляко и вода и омесете пухкаво и еластично тесто. Ако имате приставка за тесто можете да бъркате в миксер около 8 минути. Аз лично направих така. Ако не разполагате с такъв месете на ръка около 10-тина минути. Намаслете купа и сложете тестото в нея. Покрийте я с прозрачно кухненско фолио и оставете да втаса във фурната на 40-50 градуса за около 40 минути. Не гасете фурната. Щом тестото бухне го извадете и го разрежете на 4 части. След това всяка част още на две и ще получите 8 парчета тесто. 


Постелете голяма тава с хартия за печене. 
Вземете едно парче в ръце и го оформете като дълго въже. Поръсете си с малко брашно, ако ви лепне. Тестото е много еластично и лесно за работа. Не се къса лесно. Хванете двата края на "въжето" и завържете на възел. Вземете долния край и го мушнете отгоре в центъра. Вземете горния край и го подпъхнете отдолу. По този начин ще получите формата на земел. Ето тук можете да видите стъпкови снимки на оформянето. Поставете го върху хартията за печене. По същия начин оформете и останалите 7 питки и ги поставете на разстояние една от друга. Пъхнете тавата отново във фурната на 40-50 градуса, за да втасат повторно за още 30 минути. 
През това време пригответе сместа за глазирането им. 
Разтопете маслото. Стиснете две скилидки чесън в него и поръсете със сухия риган. Разбъркайте. Извадете тавата. Намажете питките обилно с чесновата смес, с помощта на четка. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете питките за 20 минути. 
Топлички са най-вкусни. 


Да ви е сладко!

Източник: http://zoomyummy.com/2010/11/03/soft-garlic-knots/

50 коментара:

  1. Ани, страхотни са :) веднага ми грабнаха очите!!! У нас много обичаме чеснови хлебчета и непременно ще се пробват :))
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мина, от майстор като теб на тестото, това значи много за мен. Благодаря ти! :) Прегръдки

      Изтриване
  2. Топли, с хрупкава чеснова коричка, с вкус на масло...Чудесни са,Ани,задължително ще ги направя...Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, не ги пропускай, достави си това удоволствие :) Поздрави

      Изтриване
  3. Ани прекрасни питки.Много апетитни и красиво оформени и ароматни.Ще ги опитаме и у дома.Поздрави и хубав ден Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, много лесно се оформят и е забавно :) Сърдечен поздрав

      Изтриване
  4. Нооо и на студени няма да откажем, Ани :)
    Страхотни си ги направила, предполагам и колко са пухкави вътре!
    Поздрави сърдечни и хубава вечер на теб и у дома!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, мила, и аз не им простих и студени :)) Пак са много вкусни, намазани с каквото се сети човек. Много ти благодаря за милите думи. Прегръдки

      Изтриване
  5. Прекрасна рецепта и много апетитни снимки! Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елти, много мил коментар, благодаря. Добре дошла при мен

      Изтриване
  6. Ани, така сладкодумно си ги описала, че и нас замириса :)
    Отдавна съм им хвърлила око при Петра!
    Чудесни са станали!
    Поздрави и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти, че сподели в блога ти за Петра. Уникална е! Толкова ми харесва мястото й. А питките са върха :)

      Изтриване
  7. Ани, много са красиви! И аз ще ги направя!Поздравления за снимките!!! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мише, сигурна съм, че няма да ги пропуснеш :) Радвам се, че ти харесаха.

      Изтриване
  8. Усеща се неустоимият аромат на прясно изпечен хляб!
    Много апетитно изглеждат !
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. tilli, казвам ти няма такава миризма, докато се пекат :)) едвам ги дочакваш :)Поздрави

      Изтриване
  9. Ани…прекрасни са!Чудесно си ни описала и рецепта и вкус , и представила с чудесни снимки:) Здраве и благоденствие и за теб и за семейството ти!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. gogolina, много се радвам, че снимките ти харесват. И аз много си ги харесвам :) Благодаря за милите пожелания. Поздрави

      Изтриване
  10. Ани,много фотогенични и вкусни!И прекрасни снимки!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, много си мила, благодаря ти. Успешен ден

      Изтриване
  11. Пълнят ми окото тези чудни хлебчета,Ани!Красиви взелчета,много ароматни и великолепно презентирани!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Роси, радвам се, че ти харесват. Много са вкусни, направо неустоими..

      Изтриване
  12. Вчера ги направих и станаха страхотни. Браво за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  13. Дали тази рецепта е подходяща за хлебопекарна?

    Поздрави!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Марина и Георги, аз нямам хлебопекарна и не знам на какъв принцип работи. Най-вероятно за процеса на месене и втасване ще стане, но за сплитането и печенето се съмнявам. По-добре ги направете на ръка. Много е приятно да се работи с това тесто, много меко и еластично. Успех :)

      Изтриване
  14. Ароматните чеснови хлебчета са страхотни и като допълнение към ястието, и за самостоятелно хапване.
    А тези казват "Опитай ме!" :)Непременно ще ги опитам!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма да съжалявате Албена! В това съм сигурна :) Успешна и вкусна седмица :)

      Изтриване
  15. Правих ги оня ден, страхотни се получиха, Ани, у дома ядоха само хляба, яденето не го пипнаха. Днес пак ще ги правя, поръчали са ми двойна доза. Благодаря да прекрасната рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Водят до пристрастяване Деси :) Толкова са ароматни и мекички :) Много се радвам, че са ви харесали! Да ви е сладко :)

      Изтриване
  16. Правих ги веднъж - станаха страхотни... Днес пак искам да ги направя, но нямам масло - дали е удачно да ги намажа преди печенето със зехтин + пресован чесън?

    ОтговорИзтриване
  17. Никакъв проблем. Намажи ги разбира се!

    ОтговорИзтриване
  18. Чудесна рецепта. Става тестото за хлебопекарна, то всяко тесто може да се меси там. Аз лично предпочитам да си меся в хлебопекарна, защото е по-бързо и чисто. Само една питка оцеля за по-късно...явно пак трябва да направя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам Дани. Аз нямам хлебопекарна и си ги меся на ръка. Но щом ти имаш се възползвай от новите технологии, те само правят живота ни по-лесен :) Поздрави

      Изтриване
  19. Здравейте.Хлебчетата изглеждат страхотно.Да ви попитам,може ли да заменя бялото тесто с ръжено или пълнозърнесто? И трябва ли дапроменя нещо в рецептата?Благодаря Ви предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, досега съм ги правила само с бяло брашно и стават много пухкави. Правя полу-пълнозърнест хляб от подобна рецепта, затова предполагам, че ако смесите 50:50 бяло с пълнозърнесто брашно, без да променяте друго, би трябвало да се получат отново. Най-вероятно няма да са така пухкави обаче..

      Изтриване
  20. Благодаря Ви,за отговора. Направих ги със бяло брашно,станаха супер.
    Ще ги пробвам и както казахте 50/50 и ще Ви кажа резултата :-)
    Хубав ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее, много се радвам. Ще очаквам отзиви като опитате, за да знам и аз и читателите дали да пробваме ;)

      Изтриване
  21. Здравейте Ани,питките изглеждат неустоимо ,смятам да ги направя но имам кубче прясна мая ,чудя се колко от нея да добавя и дали ще се получат същите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, правила съм ги само със суха досега. Тя 7 г. Не си спомням в момента, а и нямам да погледна колко гр е прясната. Предполагам, че половината от нея ще стигне, но все пак проверете грамажа.

      Изтриване
  22. Здравейте, Ани! Направих питките днес, макар че отдавна съм ги набелязала да ги правя :) Само малко намалих дозата, защото прецених, че ще бъде повече за моята тава. Станаха страхотни (макар и не толкова красиви като на снимките). Изядоха се преди да е станало основното ядене. Благодаря за рецептата! Да уточня, че нямам много опит с месенето и тестените произведения, но при желание се получават :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Краси, както сама си отбелязала, с желание всичко се получава в кулинарията!! Поздравления за успешния опит! Много се радвам, че са ви се усладили питките :) Лека вечер

      Изтриване
  23. Направих няколко пъти тези страхотни питчици,наистина водят до пристрастяване.Страшно сполучлива рецепта!Единственият ми проблем е,че 8бр не са достатъчни :).Искам да няправя двойна доза,но да ги изпека на един път.Ако ги направя по-големи дали ще се поберат в тавата или ще се слепят?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Възможно е да се слепят. Изпечете ги на два пъти или в две тави една под друга на вентилатор на 20 градуса по-ниска температура и по средата ги разменете.

      Изтриване
  24. Тези хлебчета са абсолютен разкош! Единственият им недостатък е, че свършват бързо! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина са страхотни Жана. Пухкави, ароматни и толкова пристрастяващо вкусни :))

      Изтриване
  25. Още щом видях рецептата и многото коментари към нея колко добре изглеждат и на снимка тези хлебчета реших че ще я направя :) Получиха се невероятно ! И този аромат на прясно изпечен хляб,несравнимо ! Благодаря Ви,много за рецептата :) Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечни поздрави Катя. Хлебчетата са ни любими, радвам се, че сте открила рецептата. Да ви е сладко с тези ароматни хлебчета :)

      Изтриване
  26. Здравей мила Ани :),Правя чесновите питки за пети път и всеки път стават невероятни. Точно както е описано - хрупкави отвън и мекички отвътре. Невероятни са! Благодаря ти за поредната страхотна рецепта! Сърдечни поздрави, Мариела

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Мариела. И аз ги правих отново за Бъдни вечер. Уникални са наистина. Сърдечни поздрави

      Изтриване