Реших да приготвя тези чеснови питчици за вчерашния празник Благовещение. Мисля, че не съм яла по-вкусни питки. Божествени са. Особено топлички, току-що изпечени...ммм :) Няма да ви казвам какъв аромат се носи, докато се пекат. Двайсете минути ще ви се видят цяла вечност :))) Тестото е много хубаво за работа, еластично и меко. Чудесни са за мазане с абсолютно всичко соленичко. Непременно ги опитайте. Няма да съжалявате :)
Продукти:
480 г бяло брашно
7 г суха мая
1 ч.л. захар
1 1/4 ч.л. сол
2 с.л. зехтин
60 мл прясно мляко
270 мл хладка вода
за глазиране:
3 с.л. стопено масло
2 скилидки чесън
1 ч.л. сух риган
Смесете в купа всички сухи съставки - брашното, маята, солта и захарта. Добавете мокрите - зехтин, мляко и вода и омесете пухкаво и еластично тесто. Ако имате приставка за тесто можете да бъркате в миксер около 8 минути. Аз лично направих така. Ако не разполагате с такъв месете на ръка около 10-тина минути. Намаслете купа и сложете тестото в нея. Покрийте я с прозрачно кухненско фолио и оставете да втаса във фурната на 40-50 градуса за около 40 минути. Не гасете фурната. Щом тестото бухне го извадете и го разрежете на 4 части. След това всяка част още на две и ще получите 8 парчета тесто.
Постелете голяма тава с хартия за печене.
Вземете едно парче в ръце и го оформете като дълго въже. Поръсете си с малко брашно, ако ви лепне. Тестото е много еластично и лесно за работа. Не се къса лесно. Хванете двата края на "въжето" и завържете на възел. Вземете долния край и го мушнете отгоре в центъра. Вземете горния край и го подпъхнете отдолу. По този начин ще получите формата на земел. Ето тук можете да видите стъпкови снимки на оформянето. Поставете го върху хартията за печене. По същия начин оформете и останалите 7 питки и ги поставете на разстояние една от друга. Пъхнете тавата отново във фурната на 40-50 градуса, за да втасат повторно за още 30 минути.
През това време пригответе сместа за глазирането им.
Разтопете маслото. Стиснете две скилидки чесън в него и поръсете със сухия риган. Разбъркайте. Извадете тавата. Намажете питките обилно с чесновата смес, с помощта на четка. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете питките за 20 минути.
Топлички са най-вкусни.
Източник: http://zoomyummy.com/2010/11/03/soft-garlic-knots/
Ани, страхотни са :) веднага ми грабнаха очите!!! У нас много обичаме чеснови хлебчета и непременно ще се пробват :))
ОтговорИзтриванеХубав ден ти желая!
Мина, от майстор като теб на тестото, това значи много за мен. Благодаря ти! :) Прегръдки
ИзтриванеТопли, с хрупкава чеснова коричка, с вкус на масло...Чудесни са,Ани,задължително ще ги направя...Поздрави!
ОтговорИзтриванеРуми, не ги пропускай, достави си това удоволствие :) Поздрави
ИзтриванеАни прекрасни питки.Много апетитни и красиво оформени и ароматни.Ще ги опитаме и у дома.Поздрави и хубав ден Ани!
ОтговорИзтриванеТанче, много лесно се оформят и е забавно :) Сърдечен поздрав
ИзтриванеНооо и на студени няма да откажем, Ани :)
ОтговорИзтриванеСтрахотни си ги направила, предполагам и колко са пухкави вътре!
Поздрави сърдечни и хубава вечер на теб и у дома!
Пепи, мила, и аз не им простих и студени :)) Пак са много вкусни, намазани с каквото се сети човек. Много ти благодаря за милите думи. Прегръдки
ИзтриванеПрекрасна рецепта и много апетитни снимки! Поздрави и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеЕлти, много мил коментар, благодаря. Добре дошла при мен
ИзтриванеАни, така сладкодумно си ги описала, че и нас замириса :)
ОтговорИзтриванеОтдавна съм им хвърлила око при Петра!
Чудесни са станали!
Поздрави и много усмивки!
Дани, благодаря ти, че сподели в блога ти за Петра. Уникална е! Толкова ми харесва мястото й. А питките са върха :)
ИзтриванеАни, много са красиви! И аз ще ги направя!Поздравления за снимките!!! Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеМише, сигурна съм, че няма да ги пропуснеш :) Радвам се, че ти харесаха.
ИзтриванеУсеща се неустоимият аромат на прясно изпечен хляб!
ОтговорИзтриванеМного апетитно изглеждат !
Поздрави!
tilli, казвам ти няма такава миризма, докато се пекат :)) едвам ги дочакваш :)Поздрави
ИзтриванеАни…прекрасни са!Чудесно си ни описала и рецепта и вкус , и представила с чудесни снимки:) Здраве и благоденствие и за теб и за семейството ти!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
gogolina, много се радвам, че снимките ти харесват. И аз много си ги харесвам :) Благодаря за милите пожелания. Поздрави
ИзтриванеАни,много фотогенични и вкусни!И прекрасни снимки!Поздрави!
ОтговорИзтриванеТанче, много си мила, благодаря ти. Успешен ден
ИзтриванеПълнят ми окото тези чудни хлебчета,Ани!Красиви взелчета,много ароматни и великолепно презентирани!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Роси, радвам се, че ти харесват. Много са вкусни, направо неустоими..
ИзтриванеВчера ги направих и станаха страхотни. Браво за рецептата.
ОтговорИзтриванеМного ме зарадва LoA, чудесно :)
ИзтриванеДали тази рецепта е подходяща за хлебопекарна?
ОтговорИзтриванеПоздрави!!
Здравейте Марина и Георги, аз нямам хлебопекарна и не знам на какъв принцип работи. Най-вероятно за процеса на месене и втасване ще стане, но за сплитането и печенето се съмнявам. По-добре ги направете на ръка. Много е приятно да се работи с това тесто, много меко и еластично. Успех :)
ИзтриванеАроматните чеснови хлебчета са страхотни и като допълнение към ястието, и за самостоятелно хапване.
ОтговорИзтриванеА тези казват "Опитай ме!" :)Непременно ще ги опитам!
Поздрави!
Няма да съжалявате Албена! В това съм сигурна :) Успешна и вкусна седмица :)
ИзтриванеПравих ги оня ден, страхотни се получиха, Ани, у дома ядоха само хляба, яденето не го пипнаха. Днес пак ще ги правя, поръчали са ми двойна доза. Благодаря да прекрасната рецепта.
ОтговорИзтриванеВодят до пристрастяване Деси :) Толкова са ароматни и мекички :) Много се радвам, че са ви харесали! Да ви е сладко :)
ИзтриванеПравих ги веднъж - станаха страхотни... Днес пак искам да ги направя, но нямам масло - дали е удачно да ги намажа преди печенето със зехтин + пресован чесън?
ОтговорИзтриванеНикакъв проблем. Намажи ги разбира се!
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта. Става тестото за хлебопекарна, то всяко тесто може да се меси там. Аз лично предпочитам да си меся в хлебопекарна, защото е по-бързо и чисто. Само една питка оцеля за по-късно...явно пак трябва да направя.
ОтговорИзтриванеМного се радвам Дани. Аз нямам хлебопекарна и си ги меся на ръка. Но щом ти имаш се възползвай от новите технологии, те само правят живота ни по-лесен :) Поздрави
ИзтриванеЗдравейте.Хлебчетата изглеждат страхотно.Да ви попитам,може ли да заменя бялото тесто с ръжено или пълнозърнесто? И трябва ли дапроменя нещо в рецептата?Благодаря Ви предварително.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, досега съм ги правила само с бяло брашно и стават много пухкави. Правя полу-пълнозърнест хляб от подобна рецепта, затова предполагам, че ако смесите 50:50 бяло с пълнозърнесто брашно, без да променяте друго, би трябвало да се получат отново. Най-вероятно няма да са така пухкави обаче..
ИзтриванеБлагодаря Ви,за отговора. Направих ги със бяло брашно,станаха супер.
ОтговорИзтриванеЩе ги пробвам и както казахте 50/50 и ще Ви кажа резултата :-)
Хубав ден.
Еее, много се радвам. Ще очаквам отзиви като опитате, за да знам и аз и читателите дали да пробваме ;)
ИзтриванеЗдравейте Ани,питките изглеждат неустоимо ,смятам да ги направя но имам кубче прясна мая ,чудя се колко от нея да добавя и дали ще се получат същите?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, правила съм ги само със суха досега. Тя 7 г. Не си спомням в момента, а и нямам да погледна колко гр е прясната. Предполагам, че половината от нея ще стигне, но все пак проверете грамажа.
ИзтриванеЗдравейте, Ани! Направих питките днес, макар че отдавна съм ги набелязала да ги правя :) Само малко намалих дозата, защото прецених, че ще бъде повече за моята тава. Станаха страхотни (макар и не толкова красиви като на снимките). Изядоха се преди да е станало основното ядене. Благодаря за рецептата! Да уточня, че нямам много опит с месенето и тестените произведения, но при желание се получават :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗдравей Краси, както сама си отбелязала, с желание всичко се получава в кулинарията!! Поздравления за успешния опит! Много се радвам, че са ви се усладили питките :) Лека вечер
ИзтриванеНаправих няколко пъти тези страхотни питчици,наистина водят до пристрастяване.Страшно сполучлива рецепта!Единственият ми проблем е,че 8бр не са достатъчни :).Искам да няправя двойна доза,но да ги изпека на един път.Ако ги направя по-големи дали ще се поберат в тавата или ще се слепят?
ОтговорИзтриванеВъзможно е да се слепят. Изпечете ги на два пъти или в две тави една под друга на вентилатор на 20 градуса по-ниска температура и по средата ги разменете.
ИзтриванеТези хлебчета са абсолютен разкош! Единственият им недостатък е, че свършват бързо! :)
ОтговорИзтриванеНаистина са страхотни Жана. Пухкави, ароматни и толкова пристрастяващо вкусни :))
ИзтриванеОще щом видях рецептата и многото коментари към нея колко добре изглеждат и на снимка тези хлебчета реших че ще я направя :) Получиха се невероятно ! И този аромат на прясно изпечен хляб,несравнимо ! Благодаря Ви,много за рецептата :) Поздрави
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави Катя. Хлебчетата са ни любими, радвам се, че сте открила рецептата. Да ви е сладко с тези ароматни хлебчета :)
ИзтриванеЗдравей мила Ани :),Правя чесновите питки за пети път и всеки път стават невероятни. Точно както е описано - хрупкави отвън и мекички отвътре. Невероятни са! Благодаря ти за поредната страхотна рецепта! Сърдечни поздрави, Мариела
ОтговорИзтриванеЗдравей Мариела. И аз ги правих отново за Бъдни вечер. Уникални са наистина. Сърдечни поздрави
Изтриване