понеделник, 1 април 2013 г.

Трюфелова торта с лешникова нуга

     Трюфелова торта с лешникова нуга. Името звучи неустоимо...
Приготвих това изкушение за юбилея на мама. Тортата е по рецепта на Ева Тонева Toffiffee трюфел торта. Невероятно стилна, "тежка" торта. Видя ми се много подходяща за случая и не сбърках. Всички останаха очаровани. 
Аз лично приготвих тортата във форма с диаметър 26 см. Сместа беше малко, за да се изпече  на два отделни блата, затова я изпекох наведнъж и после я разрязах на две. Блатовете станаха по-тънки, но не изпекох нов, защото обичам тортите да са с повече крем, отколкото блат. Не ги напръсках с алкохол, защото хапнаха и децата, но ако желаете вие можете да ги напоите с малко коняк или ром. Според мен ще подхожда. Пропуснах бонбоните toffiffee в крема. Декорирах тортата с карамелизирани лешници, които чудесно кореспондираха на тортата. 
Снимката на парчето е правена с телефон в ресторанта, колкото да ви покажа разрез, затова е с такова качество. 

Продукти за лешниковата нуга:

100 г печени белени лешници
100 г пудра захар
50 г натурален шоколад
100 мл сладкарска сметана

продукти за крема:

300 г лешникова нуга (която сме направили)
300 г натурален шоколад
750 мл сладкарска сметана
100 г печени белени лешници
100 г пудра захар

продукти за блатовете (26 см диаметър):

3 яйца
100 г кристална захар
75 г брашно
25 г царевично нишесте
15 г какао
1 бакпулвер

продукти за украса:

2 с.л. какао на прах
карамелизирани лешници


Ще започнем с приготвянето на лешниковата нуга, която ще ни бъде необходима за крема.
Смелете в блендер 200 г лешници, заедно с 2 с.л. от пудрата захар. Разделете ги на две по 100 г. 
Загрейте сметаната да кипне, заедно с останалата пудра захар. След това залейте с нея 50-те грама шоколад. Разбъркайте, докато се стопи напълно. Добавете 100 г от смлените лешници. Разбъркайте добре. Пресипете сместа в плоска, малка тавичка и заравнете. Приберете в хладилника да стегне за около половин час.  
За да приготвите крема разрежете с нож лешниковата нуга в тавата. Натрошете шоколада върху него и ги залейте със загрятата до кипване сметана с пудра захар. Охладете сместа за 4 часа. Добавете смлените лешници и разбийте сместа с миксер. 

Време е за блатовете. 
Загрейте фурната на 170 градуса. 
Изрежете кръг, с диаметъра на формата ви за печене и го постелете на дъното на формата. Намажете с масло стените. 
Разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на пяна, заедно с 3 с.л. студена вода. Постепенно добавете захарта и бийте до пухкави връхчета. Разбийте леко жълтъците и ги добавете при белтъците. Разбъркайте с шпатула. В купа пресейте брашното, нишестето, бакпулвера и какаото и ги изсипете в яйчената смес на части. Бъркайте с шпатула, така че да запазите максимално въздушна сместа. Изсипете я във формата и печете 25 минути, докато клечката излезе суха. Извадете блата, оставете да се охлади, отстранете хартията и го разрежете хоризонтално на два блата. Ще получите два тънки блата. 

Сглобяване на тортата:

Стегнете ринга върху картон или тортена чиния. Сложете на дъното първия блат. Намажете обилно с крем. Поставете втория блат. Намажете и него обилно с крем. Отстранете ринга. Кремът е плътен и стегнат. Измажете тортата отстрани. Приберете в хладилник за няколко часа. Буквално преди поднасянето поръсете с горчиво какао с помощта на цедка. Разграфете черти с помощта на клечка и украсете с карамелизираните лешничета.
За да приготвите карамелизираните лешници карамелизирайте малко захар на котлона. Набодете лешниците с клечки за зъби. Потопете ги в карамела и ги забучете бързо в нещо, за да се оттекат опашките. Аз ги забучих в свещ, но вие можете да ползвате стиропор или цедка с малки дупки. Внимавайте да не ви изгори. Ако се притеснявате, използвайте ръкавици.


Тортата е сладка. Поднасяйте по-тънки парчета. 

Да ви е сладко!



42 коментара:

  1. Прекрасна е тортата ,Ани!
    Да е здрава и щастлива твоята майка!
    Честит нов месец от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, много си мила, благодаря ти!

      Изтриване
  2. Жива и здрава юбилярката ! А няма как да не е била щастлива с толкова красива торта направена от дъщеря и !
    Хубав април ,Ани ! Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивана, благодаря за пожеланията. Наистина беше много щастлива ;)

      Изтриване
  3. Ани, чудесна торта си направила за майка си! Да е жива и здрава...Идеята за направата на лешниковата нуга много ми допадна, защото отдавна съм харесала една торта на Йоли с нея, но не мога да я намеря никъде...Уверена съм, че е убийствено вкусна тази Трюфелова торта...Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, нугата е много лесна за направа и супер вкусна. Поздрави

      Изтриване
  4. Ани, да ти е жива и здрава мама!!! Тортата е умопомрачителна :) не мога дори да си представя колко божествено вкусна е!! Моментът с лешниковата нуга и мен ме заинтригува - явно някакси съм го пропуснала при Ева...
    Слънчев и усмихнат април ти желая :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Минаа, изчерви ме. Тортата е страхотна! Не я пропускай!

      Изтриване
  5. Ани, да ти е жива и здрава майчето!
    И още много торти да и направиш :)
    Тортата е прекрасна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти. Радвам се, че ти харесва.

      Изтриване
  6. Майка ти така се гордее с теб,убедена съм!Да е здрава и много засмяна.Но то не може и да е друго с такава дъщеря!Фантастична торта,Ани!

    ОтговорИзтриване
  7. О, прекрасна торта, Ани! Точно такова нещо ми се хапва от два дни и сега ме довърши ти тотално! ;)
    Жива, здрава и много щастлива да е майчето, а и ти с нея, мила!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, спретни я тези дни, много е вкусна и сладка :)

      Изтриване
  8. Наистина изглежда прекрасно. Да е жива и здрава майчицата ти и все такива радости да споделяте! =)
    И между другото - също съм правила карамелена украса и пак така се стопява след престой, много странно.
    Поздрави, Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, много си мила. Карамелът се топи бързо да. До ресторанта издържа в идеален вид, но явно те не са я държали в хладилник, защото при поднасянето леко се беше постопил..

      Изтриване
  9. Много красота.....
    С пожелания за здраве към теб и рожденичката ти благодаря за прекрасната рецепта,Ани!При всички случаи ще се възползвам:))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Милена, радвам се, че се хареса!

      Изтриване
  10. Първо честит юбилей на майчето - да ти е жива и здрава! Тортата е много красива, изчистена, нежна, стилна! Вкусът и също страшно ме примамва. Ще си я запиша за проба. Поздрави и всичко най-добро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елти, после да споделиш резултата :) Поздрави

      Изтриване
  11. Ани, да ти е жива и здрава мамйчето.А с тази прекрасна,много красива и стилна торта.Жива, здрава и много щастлива да е майчето, а и ти с нея.Поздрави Ани!

    ОтговорИзтриване
  12. Отговори
    1. Танче, мерси много, Тортата е истинско бижу.

      Изтриване
  13. Ани, много красива , вкусна и семпла торта!
    Чести юбилей на майчето с пожелание за много здраве и щастие!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Невероятна е тортата ти, Ани! Още веднъж благодаря за доверието и удоволствието рецептата да е на празничната еи трапеза!
    Здраве, дълголетие и безброй щастливи мигове на теб и майка ти желая от сърце! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря Ева за вдъхновението и чудната рецепта! Прегръдки!

      Изтриване
  15. Ани, честит рожден ден на майчето ти. Да ти е жива и здрава!
    Тортата е превъзходна :)

    ОтговорИзтриване
  16. Сърдечни поздрави за майчето ти! Пожелавам здраве, щастие и късмет! А тортата е великолепна, наистина създадена с много вкус, стил и желание! Комплименти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Candy, както винаги много позитивна и добронамерена. Благодаря ти!

      Изтриване
  17. Ани,и тук да те поздравя за рождения ден на мама и за тази изкусителна торта!А снимките са невероятни!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей Ани,
    Пише ти Лерзан. Направих шоколадовата торта с кафе и беше невероятна, почти всички пожелаха по още едно парче. И с млечен шоколад намазани блатовете е хубаво и хрупкаво и не е много сладко. Сега искам да те попитам за тази трюфелова торта. Може ли да я покрия с фондан и да я украся със захарни фигурки или да използвам само крема, доколкото разбирам е стегнат. Щях да забравя, направих и чийзкейка с ягоди, невероятен е! А сега искам да те покане в моето малко кафене, където предлагам турски чай, турско кафе, следки и торти, направени от мен. Заповядай!

    Лек и усмихнат ден!
    Лерзан

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ехе, как само ме зарадва Лерзан! Браво!! Браво!! Много се радвам, че тортичките са се харесали :)
      Относно тортата с лешникова нуга - според мен спокойно можеш да я покриеш с фондан. Кремът е супер гъст и стегнат. Не би трябвало да имаш проблем с него! После ще се похвалиш :)
      А къде е това хубаво кафенце? Обичам всичко турско :)

      Изтриване
  19. Здравей Ани,
    Мисля да направя двойна доза за блатовете, да изпека 2 и да ги разрежа. Тортата трябва да е правоъгълна, за около 18-20 човека.Надявам се, че крема ще ми стигне.
    А сега за кафенето. Намира се на бул. Джеймс Баучер"2, точно до пицария "Торонто". Много ще се радвам да ме посетиш и да се запознаем.
    Лека и спокойна вечер.
    Лерзан

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за поканата. При път натам непременно ще се отбия да изпия един чудесен турски чай :) Поздрави Лерзан

      Изтриване
  20. Здравейте! Направих тортата за Цветница.Стана просто ве-ли-ко-леп-на!!!!Всички бяха повече от впечатлени!Благодаря за рецептата:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, много се радвам, че тортата ви е харесала! Наистина е фантастична. Тя е от онези тежки, вкусни, трюфелови торти, които човек помни :)

      Изтриване
  21. Да,със сигурност ще я направя пак и пак:))))

    ОтговорИзтриване