Дълго-чаканата пролет най-после настъпи. А с нея и някои любими сезонни зеленчуци като пресен спанак, лапад, пресен лук, пресен чесън, пресни малки картофки..Обичам да приготвям с тях леки пролетни ястия, които да комбинирам със студен таратор или салатка. За мен това е идеалната лека вечеря.
Днешното предложение е комбинация от все любими мои продукти - пресен спанак, тиквички и гъби. Вдъхновено е от рецептата на Йоли за Пролетен венец. Не знам колко пъти вече съм го приготвяла. Правила съм го и с шунка, но откакто спрях да купувам шунки, я замених успешно със задушени в малко зехтин гъби. Не слагам почти никаква сол, само един био зеленчуков бульон в ориза. Сиренето Гауда дава много хубава плътност и вкус, но може да се замени и с кашкавал. Поднасям го с млечно-чеснов сос.
Но да не ви измъчвам повече, ето как да го приготвите:
Продукти:
200 г ориз
250 г пресен спанак
връзка пресен лук
връзка пресен чесън (или 3 скилидки стар)
връзка копър
връзка магданоз
2 средно големи тиквички
150 г гъби
150 г сирене Гауда (или кашкавал)
1 кафена чаша готварска сметана Halta
2 яйца
1 зеленчуков био бульон
зехтин
черен пипер
сол
Сварете ориза във вода с един зеленчуков бульон. (съотношение 1:2 и 1/2).
Подгответе си продуктите. Измийте и нарежете на ситно спанака, лука и чесъна. Измийте, обелете и нарежете тиквичките на кръгчета и ги оставете настрани.
Задушете в малко зехтин и вода пресния лук и чесън. Добавете спанака и гответе до омекване. Накрая сложете нарязаните на ситно магданоз и копър.
Измийте и нарежете гъбите и ги задушете в малко зехтин и вода, в отделен съд, докато водата им се изпари и порозовеят.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Изсипете сварения ориз в дълбока купа и прибавете задушения спанак, заедно със зелениите, задушените гъби, нарязаната на кубчета Гауда, 1 кафена чаена чаша сметана, 2 яйца и нарязаните на кръгчета тиквички. Поръсете със сол и черен пипер. Разбъркайте всичко много добре.
Постелете дъното на тортена форма, със свалящ се ринг, с хартия за печене и изсипете сместа в нея. Заравнете с помощта на лъжица.
Изпечете ястието в загрята фурна за 30 минути, докато покафенее по повърхността.
Поднесете топло или студено с млечно-чеснов сос.
Ани, много вкусен става този венец!
ОтговорИзтриванеИ аз не купувам шунка, а и други салами
и гъбите винаги идват на помощ!
А и те са "месото" за вегетарианците!
Чудесни снимки!
Аааааааааааа,тази сладурана Ани!Пак успя да ме изненада така приятно!Страхотно си го направила,Аничко!Искрен поклон от мен и благодаря сърдечно!
ОтговорИзтриванеЧудесно пролетно предложение! Харесва ми замяната на месо с гъби!
ОтговорИзтриванеСнимките са невероятни!
Идеалното пролетно хапване- хем вкусно, хем засищащо.
ОтговорИзтриванеЧудно пролетно ястие, Ани! Прелест!
ОтговорИзтриванеТози венец и у нас бе дефилирал успешно,Ани,преди доста време бе,твоят обаче е поднесен толкова стилно ,колкото му се полага според вкуса и красивото оформление!Много ми харесват снимките,чудесно го подчертават!Хубава сряда !
ОтговорИзтриванеЧудесно пролетно предложение, Ани!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Ани, мила, благодарение на теб пак обрах овациите с това ястие. Много ни беше вкусно и вече дори го повтаряме :) Целувки!
ОтговорИзтриванеБраво Мариамче, много се радвам, страшна си ти! Честита сватба. Да сте живи и здрави и много щастливи и влюбени ти пожелавам :) Целувки
Изтриванеще го опитаме-благодаря за рецептата Ани
ИзтриванеНяма за какво за мен е удоволствие тази вкусна рецепта да се разпространява :)
ИзтриванеЧудесно предложение, Ани!
ОтговорИзтриванеИскам да те помоля за малко информация за зеленчуковия био бульон - къде мога да намеря, каква марка е. От години не купувам никакви бульони, заради съдържанието на мононатриев глутамат.
Здравейте Кремена,
Изтриванебиобульони купувам от големите супермаркети, фантастико, пикадили. На марката Rapunzel са, зелени:http://www.bioslunceluna.com/shop/zelenchukov-bul-on-bilkov-rapunzel-bio.html. Не съдържат мононатриев глутамат и E-та, само сушени зеленчуци и сол.
Благодаря много, Ани :)
ИзтриванеНаправих ястието за Благовещение. Замених спанака с лапад, останалото спазих точно. Хареса ми! Анета
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че сте останала доволна Анета. Ястието ни е много любимо у дома :) Поздрави
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеМного вкусно ястие! Благодаря ви за прекрасните рецепти!
Здравейте, изглежда много вкусно! Искам да попитам с какво мога да заменя сметаната и сиренето? Заради калориите... Благодаря!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, можете да сложите кашкавал и да пропуснете сиренето и сметаната. Ще се спои от яйцата.
ИзтриванеПрекрасно ястие много се хареса от цялото семейство...благодаря Ани!!!
ОтговорИзтриванеТоку що го направих и оставих в хладилника. Довечера ще го опека и... стискайте палци! Съпругът ми не си пада по постните ястия, така че ако той го харесва ще е малко януарско чудо! Благодаря ти Ани! Ани от Варна
ОтговорИзтриванеЩе чакам да споделите резултата :)
ИзтриванеЗвучи страхотно! При първа възможност ще го приготвя ��
ОтговорИзтриванеСамо се чудя, тъй като не употребяваме млечни продукти, ако пропусна сметаната и сиренето дали много ще се увреди вкуса? Или пък приемам идеи с какво да ги заменя...
Благодаря за вдъхновението!
Здравейте, сметаната и сиренето дават нужната спойка на елементите и по-финия вкус, иначе ще стане сухо.
ИзтриванеБлагодаря за рецептата,получи се много вкусно ,ще ни стане от любимите пролетни ястия.
ОтговорИзтриване