Търсене в този блог

вторник, 9 април 2013 г.

Пролетно ястие със спанак, тиквички и гъби


    Дълго-чаканата пролет най-после настъпи. А с нея и някои любими сезонни зеленчуци като пресен спанак, лапад, пресен лук, пресен чесън, пресни малки картофки..Обичам да приготвям с тях леки пролетни ястия, които да комбинирам със студен таратор или салатка. За мен това е идеалната лека вечеря. 
   Днешното предложение е комбинация от все любими мои продукти - пресен спанак, тиквички и гъби. Вдъхновено е от рецептата на Йоли за Пролетен венец. Не знам колко пъти вече съм го приготвяла. Правила съм го и с шунка, но откакто спрях да купувам шунки, я замених успешно със задушени в малко зехтин гъби. Не слагам почти никаква сол, само един био зеленчуков бульон в ориза. Сиренето Гауда дава много хубава плътност и вкус, но може да се замени и с кашкавал. Поднасям го с млечно-чеснов сос. 
Но да не ви измъчвам повече, ето как да го приготвите:


Продукти:


200 г ориз
250 г пресен спанак
връзка пресен лук
връзка пресен чесън (или 3 скилидки стар)
връзка копър
връзка магданоз
2 средно големи тиквички
150 г гъби
150 г сирене Гауда (или кашкавал)
1 кафена чаша готварска сметана Halta
2 яйца
1 зеленчуков био бульон
зехтин
черен пипер
сол


Сварете ориза във вода с един зеленчуков бульон. (съотношение 1:2 и 1/2). 
Подгответе си продуктите. Измийте и нарежете на ситно спанака, лука и чесъна. Измийте, обелете и нарежете тиквичките на кръгчета и ги оставете настрани. 



Задушете в малко зехтин и вода пресния лук и чесън. Добавете спанака и гответе до омекване. Накрая сложете нарязаните на ситно магданоз и копър.
Измийте и нарежете гъбите и ги задушете в малко зехтин и вода, в отделен съд, докато водата им се изпари и порозовеят. 
Загрейте фурната на 200 градуса.



Изсипете сварения ориз в дълбока купа и прибавете задушения спанак, заедно със зелениите, задушените гъби, нарязаната на кубчета Гауда, 1 кафена чаена чаша сметана, 2 яйца и нарязаните на кръгчета тиквички. Поръсете със сол и черен пипер. Разбъркайте всичко много добре.



Постелете дъното на тортена форма, със свалящ се ринг, с хартия за печене и изсипете сместа в нея. Заравнете с помощта на лъжица. 
Изпечете ястието в загрята фурна за 30 минути, докато покафенее по повърхността.
Поднесете топло или студено с млечно-чеснов сос.


Да ви е сладко!

25 коментара:

  1. Ани, много вкусен става този венец!
    И аз не купувам шунка, а и други салами
    и гъбите винаги идват на помощ!
    А и те са "месото" за вегетарианците!
    Чудесни снимки!

    ОтговорИзтриване
  2. Аааааааааааа,тази сладурана Ани!Пак успя да ме изненада така приятно!Страхотно си го направила,Аничко!Искрен поклон от мен и благодаря сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно пролетно предложение! Харесва ми замяната на месо с гъби!
    Снимките са невероятни!

    ОтговорИзтриване
  4. Идеалното пролетно хапване- хем вкусно, хем засищащо.

    ОтговорИзтриване
  5. Чудно пролетно ястие, Ани! Прелест!

    ОтговорИзтриване
  6. Този венец и у нас бе дефилирал успешно,Ани,преди доста време бе,твоят обаче е поднесен толкова стилно ,колкото му се полага според вкуса и красивото оформление!Много ми харесват снимките,чудесно го подчертават!Хубава сряда !

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесно пролетно предложение, Ани!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Ани, мила, благодарение на теб пак обрах овациите с това ястие. Много ни беше вкусно и вече дори го повтаряме :) Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво Мариамче, много се радвам, страшна си ти! Честита сватба. Да сте живи и здрави и много щастливи и влюбени ти пожелавам :) Целувки

      Изтриване
    2. ще го опитаме-благодаря за рецептата Ани

      Изтриване
    3. Няма за какво за мен е удоволствие тази вкусна рецепта да се разпространява :)

      Изтриване
  9. Чудесно предложение, Ани!
    Искам да те помоля за малко информация за зеленчуковия био бульон - къде мога да намеря, каква марка е. От години не купувам никакви бульони, заради съдържанието на мононатриев глутамат.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Кремена,

      биобульони купувам от големите супермаркети, фантастико, пикадили. На марката Rapunzel са, зелени:http://www.bioslunceluna.com/shop/zelenchukov-bul-on-bilkov-rapunzel-bio.html. Не съдържат мононатриев глутамат и E-та, само сушени зеленчуци и сол.

      Изтриване
  10. Направих ястието за Благовещение. Замених спанака с лапад, останалото спазих точно. Хареса ми! Анета

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че сте останала доволна Анета. Ястието ни е много любимо у дома :) Поздрави

      Изтриване
  11. Здравейте,
    Много вкусно ястие! Благодаря ви за прекрасните рецепти!

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте, изглежда много вкусно! Искам да попитам с какво мога да заменя сметаната и сиренето? Заради калориите... Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, можете да сложите кашкавал и да пропуснете сиренето и сметаната. Ще се спои от яйцата.

      Изтриване
  13. Прекрасно ястие много се хареса от цялото семейство...благодаря Ани!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Току що го направих и оставих в хладилника. Довечера ще го опека и... стискайте палци! Съпругът ми не си пада по постните ястия, така че ако той го харесва ще е малко януарско чудо! Благодаря ти Ани! Ани от Варна

    ОтговорИзтриване
  15. Звучи страхотно! При първа възможност ще го приготвя ��
    Само се чудя, тъй като не употребяваме млечни продукти, ако пропусна сметаната и сиренето дали много ще се увреди вкуса? Или пък приемам идеи с какво да ги заменя...
    Благодаря за вдъхновението!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, сметаната и сиренето дават нужната спойка на елементите и по-финия вкус, иначе ще стане сухо.

      Изтриване
  16. Благодаря за рецептата,получи се много вкусно ,ще ни стане от любимите пролетни ястия.

    ОтговорИзтриване