сряда, 24 април 2013 г.

Крехко агнешко печено за Великден

  Следващата седмица е най-светлия християнски празник Великден. Не очаквайте рецепти за засукани козунаци от мен :)) Веднъж преди няколко години опитах и резултатът не ме удовлетвори. Явно ще трябва да мине още малко време преди да се навия отново на цялото това козу-месене :))
    За сметка на това ще се реванширам с най-вкусното, крехко агнешко, което ще опитате! Пече се за кратко на силен огън, след което 3 часа на бавен огън. На финала се разпада и буквално пада от кокала. Ухае на масло, чесън и червен пипер. Рецептата знам от майка ми. Всяка година го приготвя по този начин и резултатът винаги е безгрешен. Единственото, което промених от мен е шпиковането. Според мен то само обогати вкуса :) Насладете му се, поднесено със задушени пресни картофки с копър и стрък пресен чесън. 
   Предварително се извинявам за качеството на снимките. Без предварителна подготовка, само успях да го щракна за миг преди да дойдат гостите :) 


Продукти:

1 500 г агнешко месо от бут или плешка
10-15 скилидки чесън
червен пипер
зехтин
черен пипер
сол
80 г масло


Измийте и почистете месото от тлъстините. Сложете го в тава. Почистете скилидките чесън. С помощта на остър нож направете малки разрези в месото на различни места и пъхнете скилидките чесън в тях. По този начин шпиковайте цялото месо. Полейте със зехтин, поръсете с черен пипер и сол и обтрийте месото обилно с червен пипер. Налейте два пръста вода в тавата, покрийте я с фолио и я пъхнете на загрята фурна за 40 минути на 200 градуса. 
Извадете тавата. Хванете бучката масло в ръка и обилно обтрийте месото с него от всички страни. Покрийте тавата и отново я пъхнете във фурната за 3 часа на 150 градуса. През половин - един час я вадете, ако водата се е поизпарила долейте малко, поливайте месото и към последния час го обърнете, за да изпече равномерно. Ако желаете махнете фолиото, за да се позапече отгоре и ако го обичате на мазнина. На третия час на тих огън месото трябва да пада от кокала. 
Сервирайте месото топло със задушени, пресни, малки картофки с копър и обелени стръкове пресен чесън, потопени в чаша с вода. 

Да ви е сладко!

26 коментара:

  1. Ани, чудесно изглежда месото!
    Благодаря за споделеното, относно
    режима на печене!
    А тесто за козунаци меся в машина и
    стават чудесни!
    Подзрави и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, мила, аз нямам машина, а и не възнамерявам да си купувам засега :) А другото ми се струва много играчка с несигурен резултат :)))
      Поздрави

      Изтриване
  2. Прекрасно агнешко.
    Убедена съм, че е много вкусно и се топи в устата.
    Благодаря за рецептата.
    Хубав ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стоянка, благодаря ти! Топи се да. Много е добро :)

      Изтриване
  3. Ах, Ани, изглежда неустоимо! Благодаря ти за тази рецепта!
    Много слънчеви усмивки! ツ

    ОтговорИзтриване
  4. Много сочно месце, Ани!
    За вкуса не се и съмнявам! Прекрасно е!
    А за козунаците иска топла стая и спокойствие - ще станат, бъди сигурна и опитвай!
    Поздрави, мила и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, благодаря ти мила. Спокойствие и толкова време за козунаци с двете деца на този етап нямам..може би някой ден :)

      Изтриване
  5. Ох, че крехко месце! Аз бих пъхнала и някой друг морков при чесънчетата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучи, непременно пъхни по някое морковче, няма да навреди, даже напротив ;))

      Изтриване
  6. Вкусно, крехко и сочно месце!
    Чудесна рецепта, Ани!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, много си мила, както винаги :) Благодаря ти

      Изтриване
  7. Ами като гледам и какво месце си подбрала - най-доброто!Пак ли ти ще правиш Великденската трапеза на целия род,Ани?Спореде мен просто е наложително,надали някой ще направи по-прекрасна трапеза от теб.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, не беше най-доброто, ама карай, исках да е бут, а те ми дали плешка. Нищо, здраве да е. И с плешка става, както се видя :)))Нее мила, няма аз да приготвям този път нищо, само едни яйчица ще си боядисаме с децата за здраве :))

      Изтриване
  8. Много вкусно звучи предложението ти, Ани - представям си колко сочно и крехко се получава, приготвено така!!
    Весели празници от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мина, непременно го опитай, ако успееш някъде да го вмъкнеш измежду вкуснотийте ти :)) Много е крехко и вкусно :)Весели празници мила

      Изтриване
  9. и на мен ми изглежда много апетитно и в момента приготвям месото за печене по Вашата рецепта и смятам ,че ще стане чудесно...

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен5 май 2013 г., 14:15

    Сега ще го пробвам,дано се получи

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен5 май 2013 г., 14:40

    Христос воскресе! Пробвах я, стана чудесно, крехко и вкусно. Поздравления.

    ОтговорИзтриване
  12. На път съм да изпробвам рецептата след малко. Само като чета и си умирам от кеф - да видим резултата по-късно.
    Благодаря

    ОтговорИзтриване
  13. Браво за рецетата правя го за 3 ти път става просто божествено, жена ми Ани го обожава и ме кара да го правя все по този начин.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че рецептата ви е харесала. И аз ще го хапват след малко така. Много го обичаме.

      Изтриване
  14. Ани, а може ли по някое време на печенето в тавата да добавя пресни картофки? На 150 градуса имат ли шанс да се изпекат? И ако вместо само вода сложа и малко бира, дали ще се получи? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стеф, не добавяй бира. Няма нужда от този допълнителен аромат. Гвоздеят в тази рецепта е ароматът на самото агнешко, чесъна и маслото. Изчакай да поизври течността. Чак накрая можеш да добавиш пресни картофки. Когато махнеш фолиото да се позапече.

      Изтриване
  15. Здравейте,трябва ми рецепта за агнешки котлети,или агнешка корона.Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, споделям ви две рецепти за агнешки котлети:
      http://www.vkusnoteka.bg/2016/07/coca-cola-chill.html
      http://www.vkusnoteka.bg/2018/05/blog-post.html

      Изтриване