сряда, 24 април 2013 г.

Крехко агнешко печено за Великден

  Следващата седмица е най-светлия християнски празник Великден. Не очаквайте рецепти за засукани козунаци от мен :)) Веднъж преди няколко години опитах и резултатът не ме удовлетвори. Явно ще трябва да мине още малко време преди да се навия отново на цялото това козу-месене :))
    За сметка на това ще се реванширам с най-вкусното, крехко агнешко, което ще опитате! Пече се за кратко на силен огън, след което 3 часа на бавен огън. На финала се разпада и буквално пада от кокала. Ухае на масло, чесън и червен пипер. Рецептата знам от майка ми. Всяка година го приготвя по този начин и резултатът винаги е безгрешен. Единственото, което промених от мен е шпиковането. Според мен то само обогати вкуса :) Насладете му се, поднесено със задушени пресни картофки с копър и стрък пресен чесън. 
   Предварително се извинявам за качеството на снимките. Без предварителна подготовка, само успях да го щракна за миг преди да дойдат гостите :) 


Продукти:

1 500 г агнешко месо от бут или плешка
10-15 скилидки чесън
червен пипер
зехтин
черен пипер
сол
80 г масло


Измийте и почистете месото от тлъстините. Сложете го в тава. Почистете скилидките чесън. С помощта на остър нож направете малки разрези в месото на различни места и пъхнете скилидките чесън в тях. По този начин шпиковайте цялото месо. Полейте със зехтин, поръсете с черен пипер и сол и обтрийте месото обилно с червен пипер. Налейте два пръста вода в тавата, покрийте я с фолио и я пъхнете на загрята фурна за 40 минути на 200 градуса. 
Извадете тавата. Хванете бучката масло в ръка и обилно обтрийте месото с него от всички страни. Покрийте тавата и отново я пъхнете във фурната за 3 часа на 150 градуса. През половин - един час я вадете, ако водата се е поизпарила долейте малко, поливайте месото и към последния час го обърнете, за да изпече равномерно. Ако желаете махнете фолиото, за да се позапече отгоре и ако го обичате на мазнина. На третия час на тих огън месото трябва да пада от кокала. 
Сервирайте месото топло със задушени, пресни, малки картофки с копър и обелени стръкове пресен чесън, потопени в чаша с вода. 

Да ви е сладко!

24 коментара:

  1. Ани, чудесно изглежда месото!
    Благодаря за споделеното, относно
    режима на печене!
    А тесто за козунаци меся в машина и
    стават чудесни!
    Подзрави и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, мила, аз нямам машина, а и не възнамерявам да си купувам засега :) А другото ми се струва много играчка с несигурен резултат :)))
      Поздрави

      Изтриване
  2. Прекрасно агнешко.
    Убедена съм, че е много вкусно и се топи в устата.
    Благодаря за рецептата.
    Хубав ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стоянка, благодаря ти! Топи се да. Много е добро :)

      Изтриване
  3. Ах, Ани, изглежда неустоимо! Благодаря ти за тази рецепта!
    Много слънчеви усмивки! ツ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, радвам се, че ти харесва :)

      Изтриване
  4. Много сочно месце, Ани!
    За вкуса не се и съмнявам! Прекрасно е!
    А за козунаците иска топла стая и спокойствие - ще станат, бъди сигурна и опитвай!
    Поздрави, мила и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, благодаря ти мила. Спокойствие и толкова време за козунаци с двете деца на този етап нямам..може би някой ден :)

      Изтриване
  5. Ох, че крехко месце! Аз бих пъхнала и някой друг морков при чесънчетата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучи, непременно пъхни по някое морковче, няма да навреди, даже напротив ;))

      Изтриване
  6. Вкусно, крехко и сочно месце!
    Чудесна рецепта, Ани!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, много си мила, както винаги :) Благодаря ти

      Изтриване
  7. Ами като гледам и какво месце си подбрала - най-доброто!Пак ли ти ще правиш Великденската трапеза на целия род,Ани?Спореде мен просто е наложително,надали някой ще направи по-прекрасна трапеза от теб.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, не беше най-доброто, ама карай, исках да е бут, а те ми дали плешка. Нищо, здраве да е. И с плешка става, както се видя :)))Нее мила, няма аз да приготвям този път нищо, само едни яйчица ще си боядисаме с децата за здраве :))

      Изтриване
  8. Много вкусно звучи предложението ти, Ани - представям си колко сочно и крехко се получава, приготвено така!!
    Весели празници от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мина, непременно го опитай, ако успееш някъде да го вмъкнеш измежду вкуснотийте ти :)) Много е крехко и вкусно :)Весели празници мила

      Изтриване
  9. и на мен ми изглежда много апетитно и в момента приготвям месото за печене по Вашата рецепта и смятам ,че ще стане чудесно...

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен5 май 2013 г., 14:15

    Сега ще го пробвам,дано се получи

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен5 май 2013 г., 14:40

    Христос воскресе! Пробвах я, стана чудесно, крехко и вкусно. Поздравления.

    ОтговорИзтриване
  12. На път съм да изпробвам рецептата след малко. Само като чета и си умирам от кеф - да видим резултата по-късно.
    Благодаря

    ОтговорИзтриване
  13. Браво за рецетата правя го за 3 ти път става просто божествено, жена ми Ани го обожава и ме кара да го правя все по този начин.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че рецептата ви е харесала. И аз ще го хапват след малко така. Много го обичаме.

      Изтриване
  14. Ани, а може ли по някое време на печенето в тавата да добавя пресни картофки? На 150 градуса имат ли шанс да се изпекат? И ако вместо само вода сложа и малко бира, дали ще се получи? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стеф, не добавяй бира. Няма нужда от този допълнителен аромат. Гвоздеят в тази рецепта е ароматът на самото агнешко, чесъна и маслото. Изчакай да поизври течността. Чак накрая можеш да добавиш пресни картофки. Когато махнеш фолиото да се позапече.

      Изтриване