Търсене в този блог

петък, 15 март 2013 г.

Торта Естерхази

     Бях чувала много добри отзиви за торта Естерхази. От отдавна исках да я направя. Вдъхнови ме  блогът на Мария Митева-Кристоу - http://www.mycookingbookblog.com. Мисля, че досега не съм попадала на по-подробно описание на рецепти във блог. А снимките на тортата й са толкова красиви, че просто нямаше начин да не ме подканят да я направя. Благодаря ти Мария за детайлното обяснения и помощта! И въпреки всичко пропуснах да прочета една нейна препоръка да затопля глазурата, тъй като е зима, за да не ми се втвърди шоколада и цветето ми не се получи. Затова пък импровизирах и направих мрежа, която мисля, че отново стана ефектна. 
Тортата е невероятно вкусна! Препоръчвам на всеки, който не я е опитвал непременно да я направи! Изключително лека с хрускави бадемови платки и лек лимонов крем. На мен ми напомня много на сладкиш Агнеса на вкус. Направих я за рождения ден на съпруга ми на 13 Март. 


Продукти за блатовете (6 бр. * 26 см):

8 белтъка
200 г печени белени бадеми
170 г захар

продукти за крема:

9 жълтъка
150 г пудра захар
250 мл прясно мляко
50 г брашно
250 г меко краве масло
1 ванилия
кората от 1 лимон

продукти за глазурата:

1 белтък (34 г)
200 г пудра захар
1 с.л. затоплен лимонов сок

30-40 г натурален шоколад
60-70 г смлени, печени, белени бадеми за облепване отстрани




Започнете като отделите белтъците от жълтъците. Жълтъците сложете директно в тенджерката, в която ще варите крема, а белтъците в дълока купа, в която по-късно ще ги разбиете на сняг. Отделете последния белтък за глазурата на тортата. 
Пригответе първо крема, защото в противен случай жълтъците ще изсъхнат. 


Смесете жълтъците в тенджерката, заедно с брашното, захарта и около 60 мл от прясното мляко. Останалото мляко се затопля (без да завира) и се долива постепенно с бъркане при жълтъчната смес. Всичко се слага на котлона и се сварява гъст крем с постоянно енергично бъркане на слаб огън. Добавете ванилия и оставете да се охлади напълно.


Изрежете 6 на брой квадрата от хартия за печене, които да се побират в тавата ви и си разчертайте върху всеки един от тях кръгове с диаметър 26 см. Загрейте фурната на 190 градуса с горен и долен нагревател. 
През това време разбийте на сняг белтъците, заедно с по-голямата част от захарта. Смелете бадемите на ситно, заедно с останалата захар и ги добавете при белтъците. Бъркайте с шпатула.  
Разпределете си сместа така, че да ви стигне за 6 блата. Оформете ги с лъжица. Не стигайте до очертанията, ако ще ползвате ринг за сглобяването. Аз планирах така, но после не се наложи да го ползвам.


Печете всеки блат около 9-10 минути, докато леко покафенеят краищата и още е леко мек по средата. Не бива да ги изсушавате, защото ще се счупят като ореховки, след като изстинат. Работете бързо с белтъчната смес, защото бързо спада. Докато се пече единият блат, намажете следващия и така до последния.  Оставете ги да изстинат добре.


Довършете крема като разбиете мекото масло с миксер и му добавите настърганата лимонова кора. Внимателно изсипете жълтъчния крем при масления и бъркайте с миксер до хомогенност. 


Сглобяване на тортата:

Обърнете най-долния блат върху съда, в който ще поднасяте тортата в последствие или върху картон. Отлепете хартията. Намажете крема на тънко, като мармалад върху филия. Редувайте по този начин блат, крем, до изчерпване. Оставете си малко крем за измазване на тортата отстрани. Измажете добре тортата и приберете да стегне за няколко часа. 


Украса: 

Смелете бадемите за украсата. Полепете ги отстрани на тортата. Ако можете леко ги задигнете като борд. 
Разбийте с тел белтъка за глазурата. Пресейте пудрата захар и я добавете. Затоплете 1 с.л. лимонов сок и добавете и нея. Разбъркайте до хомогенност. 
Разтопете си шоколада на водна баня или за 1-2 минути в микровълновата фурна. Сложете го в хартиена фуния (корнет) или пош. 
Тъй като сме зима затоплете внимателно глазурата на водна баня или за няколко секунди в микровълновата фурна. Разнесете я внимателно върху тортата с помощта на нож, потопен в гореща вода, като оставате на няколко милиметра от ръба. Веднага направете спиралата от шоколад, като започнете от центъра. С помощта на клечка за зъби дръпнете линия от ръба на тортата към центъра и след нея линия в обратната посока от центъра към ръба. Украсете по този начин тортата. 
Ако като мен не ви се получи шарката можете просто да направите мрежа от шоколад :)
Охладете тортата за няколко часа преди поднасяне.


Да ви е сладко!



16 коментара:

  1. Ани,тортата е уникална!Прегръщам те с пожелания за прекрасни събота и неделя:)!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, разкошна торта!
    На патерица - Честит рожден ден на съпруга ти! Желая му здраве, щастие, късмет !
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, да ти е жива и здрава любимата половинка!
    Чудесна торта си направила с много любов!
    Изглежда неустоимо вкусна!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Да е жив и здрав съпругът ти, Ани! Великолепна торта и чудесни снимки! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ани,много красота и финес си вложила, като за любим човек!Да е жив и здрав!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесна е тортата, Ани! Аз имах удоволствието да хапна едно парче на австрийска територия в една много китна мелковска :) сладкарничка, само дето не извадих насред старинната улица шишето ликьор от абатството... много щеше да се върже :)) Чудих са какъв точно вкус и има, но ти си нацелила доста точно. Наистина много наподобява агнесите. За по-специален повод ще се опитам и аз да я направя.

    Усмихнат уикенд от мен :)

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна торта и представяне, Ани! Не съм опитвала оригинала, но като чета съставките, съм сигурна, че ще е нещо запомнящо се. Ще направя при първи сгоден случай :) А теб ще следвам, защото местенцето е много красиво и богато на вдъхновения :) Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Голяма красавица е станала тортата и с толкова вкусни платки и крем е, че е истинска наслада! Да е жив и здрав половинът ти! Да се обичате и да се радвате всеки ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Разкошна е, Ани! Особено с постъпковите снимки разбирам и какво точно да очаквам като вкус. Харесва ми и декорацията отгоре и изобщо цялото представяне на тортата. На мен ми е в плановете с още няколко, но все ми се струва, че са много сложни тези торти пък да видим кога ще ме обземе музата. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Ани,да ти е жив и здрав рожденика,а тортата е много нежна,снимките-страхотни!Хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Ани, невероятно ефектна се е получила тортата ти!!! И аз отдавна и се каня, :) но все не идва ред да я приготвя... Да ти е жив и здрав рождника и много сладки мигове да споделяте заедно!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Честит празник на рожденика на патерици. Тортата е прекрасна. Ама това е, човек трябва да може да превърне дефекта в ефект.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Ани, тортата е прекрасна-много фина и нежна,много изчистено направена, възхищавам ти се.Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Ани и от мен поздравления за рожденика - вече на много патерици :) Тортата е разкошна! Винаги ми се е струвала трудоемка и затова не съм я опитала, но след казаното от теб вече трябва да се пробва:) Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. И аз съм й хвърлила око на тази торта, ама така и все не мога да й се наканя. Изглежда невероятно!
    Честит рожден ден на съпругът ти!

    ОтговорИзтриване
  16. Ани ,непременно ще я пробвам !!! Но след празниците !

    ОтговорИзтриване