сряда, 20 март 2013 г.

Домашна паста - Равиоли със спанак и Рикота в доматен сос

     

    
Продукти:

250 г брашно от твърда пшеница (Semolina)
50 г бяло брашно
3 яйца размер М

продукти за плънката:

1 яйце
200 г замразен или пресен спанак
връзка пресен лук
2 скилидки чесън
125 г сирене Рикота (половин кутия)
50 г настърган Пармезан
1/2 ч.л. индийско орехче
черен пипер
сол
зехтин

продукти за доматения сос:

50 мл зехтин
1 глава лук
3 скилидки чесън
680 мл доматен сос
шепа босилек
черен пипер
сол



Пригответе плънката за равиолите:

Задушете в струйка зехтин и малко вода пресния лук и чесъна. Когато омекнат добавете спанака и задушете до омекване. Подправете с индийско орехче, черен пипер и сол. Отстранете от котлона и охладете. Отцедете ако има остатъчна вода. В купа разбийте яйцето и добавете Рикотата. Разбъркайте. Изсипете спаначената смес. Настържете 50 г сирене Пармезан, и поръсете с черен пипер.

За тестото:

Отмерете 250 г брашно от твърда пшеница и го изсипете на плота. Направете кладенче в средата и чукнете в него яйцата. 


Разбийте ги леко с вилица и внимателно започнете да добавяте от брашното към тях, докато получите хомогенна смес. Започнете да месите с ръце, докато оформите леко лепкаво тесто. При месенето може да добавите малко от бялото брашно, докато спре да лепне и стане меко тесто. Покрийте го с фолио и го приберете да почине в хладилника за 30 минути.
Монтирайте машината за паста на плота. 


Извадете тестото от хладилника и го разрежете на 4 части. 


Вземете една част и силно я притиснете в работния плот, за да се сплеска. Настройте машината на най-широкия отвор. Прекарайте тестото през него. Възможно е първият път да ви го накъса. Съберете го отново. Сплескайте го, поръсете с брашно и го прекарайте отново. Започва да се хомогенизира. Прегънете го по дължина на две и отново го прекарайте. След това намалете ширината на ролките и го прекарайте. Прегънете и повторете. Намалете отвора. По този начин минете тестото няколко пъти, до 2-ра ширина на отвора. Това е идеалната дебелина за паста. Помагайте си с лявата ръка да изтегляте навън, защото като се нагъне отдолу може да слепне. 
Разпънете тестото на плота. Аз използвах две техники на оформяне на равиолите, тъй като нямам форма за равиоли. Първата е да сложите купчинки от плънката през известно разстояние. Покривате с втора кора със същата ширина и дължина и с ръка маркирате разстоянието между купчинките, за да изкарате въздуха. С помощта на кръгла форма изрязвате кръгчета и с вилица натискате краищата, за да не изтече плънката при варенето. Така стават и по-красиви. 


Втората техника е да изрежете от тестото кръгчета и после да ги слепвате две по две с плънка, между тях. И при двете техники остава излишно тесто, което отново да съберете на топка и да изтъните на кора. По същия начин оформете и останалото тесто на равиоли.
Аз използвах най-голямата ми тенджера, за да кипна вода с 1 ч.л. сол. Сложете равиолите да се варят за около 8-9 минути. Ще станат леко ал денте, когато се вдигнат на повърхността. ги извадете с решетъчна лъжица и ги сложете в купа. 


Докато чакате да се сварят можете да приготвите доматения сос. 
Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в малко зехтин и вода до омекване. 
Изсипете доматения сос. Подправете с черен пипер и сол. Гответе на бавен огън, докато изври водата. Поръсете с босилек - пресен или сух.
Поднесете равиолите, поляти с доматен сос и поръсени с настърган Пармезан. Чудесно си подхождат с чаша бяло вино.


Да ви е сладко!




11 коментара:

  1. Въпреки премеждията, крайният резултат е чудесни, вкусни равиоли!
    Много уважавам такива споделяния за евентуални неудачи, защото са незаменима помощ!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Умирам си за едни домашни равиоли! Тези от магазина не ми допадат хич. Много ми хареса рецептата ти и някой ден, ако събера сили равиоли ще пробвам :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, много мъки, ама си е струвало. Изглеждат прекрасно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Ани,ех сега да е пред мене тази порция!Чудесни равиоли,още повече домашни!Изглеждат невероятно!

    ОтговорИзтриване
  5. Ани, ти си имала истинско приключение! Аз нямаше да опитам втори път, много се ядосвам! Аз вчера пекох солен кекс и като го извадих се сетих, че съм сложила два пъти повече мазнина и съм забравила киселото мляко. Голям срам.....Понякога не знам къде ми е главата...някъде из облаците сигурно!

    ОтговорИзтриване
  6. Много труд,обаче си е заслужавал всяка хапка,Ани!Страхотно апетитна порция,поздравления за майсторството,снимките и търпението!Прегръдка и хубави почивни дни!Честита пролет!

    ОтговорИзтриване
  7. Завиждам на търпението и старанието, не са ми присъщи!Поздравления за отличния резултат!Честит Празник Благовещение(Благовец),Ани!
    Желая ти много здраве и щастие! Бъди благословена жена, съпруга, майка и баба!


    ОтговорИзтриване
  8. Лиги ми потекоха..и обезателно ще ги направя. Само, че ще се помъча класически ;) Без машинки и джунджурии.
    Ии благодаря за идеята и въобще описанието на борбата и всичко :)

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви приятели за хубавите отзиви. Сузи, а на теб успех :)

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотна рецепта! Скоро ще ги приготвя! Благодаря за описателната рецепта, Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви е сладко pops90, надявам се да ви харесат. Домашното си е домашно :)

      Изтриване