Търсене в този блог

вторник, 5 февруари 2013 г.

Шоколадов тарт с лешници и касис

Преди седмица бях поканена на погача на едно приятелско бебче. По традиция се носи нещо сладко и реших да направя и занеса този вкусен Шоколадов тарт с лешници, който си бях набелязала във блога на Ирина Купенска.
Уверявам ви не е за изпускане! Много шоколадов, наситен, с нежна текстура и аромат на лешници. Консистенцията на крема е като на мус, но върху хрупкава бисквитена подложка. Спазих пропорциите на Ирина, защото така сладкишът е съвършен. Декорирах с клонки касис.


Продукти за блата:

100 г печени, безсолни лешници
1 пакет какаови бисквити
1 с.л. какао
2 с.л. пудра захар
100 г разтопено масло


продукти за крема:

250 г натурален шоколад
350 мл сладкарска сметана
1 с.л. какао
3 яйца
1 ванилия

за украса:

горчиво какаво
клонки касис


Смелете във блендер лешниците, заедно с бисквитите. Добавете захарта, какаото и накрая разтопеното масло и пасирайте, докато получите мокри трохи. Изсипете ги във форма със свалящ се ринг. С помощта на супена лъжица оформете борд и дъно. Леко притискайте, но не прекалено, за да не стане основата много твърда при рязане. За да има по-добър вид можете да подравните борда с нож, така че да е равен. Приберете формата в хладилник за 15 минути. 
Загрейте фурната на 180 градуса.
Затоплете сметаната на котлона, докато клокне. В купа сложете начупения шоколад, какаото и ванилията. Залейте го с топлата сметана и бъркайте до хомогенност. Не бива да остават бучици. Изчакайте да се поохлади и добавете яйцата. Разбъркайте и налейте върху охладената бисквитена основа. Печете 20 минути. Оставете да изстине напълно. Поръсете с горчиво какао и декорирайте с малини или клонки касис. 

Да ви е сладко!

Източник: Sunshine's kitchen

27 коментара:

  1. Изглежда страхотно, Ани.
    Поздрави и дано му е така сладък животът на бебчето, както е сладък подаръкът ти.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гергана, благодаря ти. Много се радвам, че ти харесва.

      Изтриване
  2. Много нежно изглежда, Ани, а и ти си се справила перфектно!

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, невероятен сладкиш! Много красив и без съмнение: вкусен, ароматен и шоколадов! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много шоколадов и вкусен. Не е за изпускане :)

      Изтриване
  4. Нямам търпение да пробвам...изглежда много съблазняващо :), благодаря, че сподели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Handmade_by_MaDe, после да споделиш дали ти е харесал. Поздрави

      Изтриване
  5. Прекрасно!......Срам не срам питам:касис по това време от къде или ще чакам лятото?!Прегръдки,Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, касис намирам в големите хипермаркети, като Фантастико и Карфур. Няма смисъл до лятото. Можеш да го направиш и с малини ако намериш.

      Изтриване
  6. Потвърждавам- уникален е! Правих го 5-6 пъти, хората се влюбват в него;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, знам аз, видях твоите блокчета и те ме вдъхновиха да му обърна внимание. Наистина хората се влюбиха в него от първата хапка и искаха рецептата.

      Изтриване
  7. Страхотен сладкиш!Обаче грабвам една чепчица касис, че обожавам....
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. пепеляшка, взимай мила, имам още дори и се чудя как да го оползотворя..

      Изтриване
  8. Ще го направя-предстоят ми поводи за черпене и този сладкиш ще е в менюто -благодаря,Ани!Направила си го перфектно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, непременно го направи мила, няма да съжаляваш, а толкова е лесен и бърз. Със сигурност ще направиш фурор!

      Изтриване
  9. Страшен десерт! Ирина ги владее шоколадовите фантазии :) Много красиво си го украсила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучия, Иринка несъмнено ги владее до съвършенство, това е нейния стил. Радвам се, че ти харесва.

      Изтриване
  10. Отново апетитно предложение! Изглежда много нежен и ароматен - чудесна комбинация!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. tillia, шоколадова фантазия е това. Само за шокохолици..като мен :))

      Изтриване
  11. Изглежда перфектен!Поздрави Ани!

    ОтговорИзтриване
  12. Едно парченце и си в рая,прекрасен сладкиш,Ани!Хубав ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е така Росче, благодаря ти. Хубав и на теб.

      Изтриване
  13. Бебчето, за което беше наречен тарта, порасна и сега приготвям същия по случай третия му рожден ден :) . Уникално вкусно нещо! Благодаря, Ани!

    ОтговорИзтриване
  14. Женя: здраввейте! Предполагам яйцата са разбити, но до каква степен? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбъркват се в крема, до хомогенност, не прекалено дълго.

      Изтриване