сряда, 30 януари 2013 г.

Баница със сирене Рикота и спанак

Правих тази баница преди време. Толкова беше вкусна, че до снимки не се и стигна :)
Днес минах на поправителен :) Не е от най-фотогеничните баници, но пък е много вкусна, с пресен спанак и чесън, сирене Рикота, краве сирене и пармезан.


Продукти:

1 пакет дърпани кори на сач
500 г пресен спанак
връзка пресен чесън
250 г сирене Рикота
200 г краве сирене
50 г пармезан
1/4 ч.л. индийско орехче
черен пипер
сол
100 г галета
1 яйце
100 г масло
зехтин

Измийте и нарежете спанака на ситно. Нарежете пресния чесън и го задушете в малко зехтин на котлона за минута-две, заедно със спанака. Отцедете излишната вода през цедка и сложете спанака в купа. Добавете сиренето Рикота, кравето сирене, настъргания пармезан, яйцето, 50 г от галетата, индийското орехче, черния пипер и солта. Разбъркайте плънката добре. 


Стопете маслото на котлона. Загрейте фурната на 180 градуса.
Вземете правоъгълна тава. Намажете я с малко от стопеното масло. Сложете половината кори, като всяка мажете с масло. Посипете с втората половина галета. Разпределете плънката  равномерно. 


Подредете останалите кори, като отново намажете всяка с масло. Намажете и последната. Печете баницата 40 минути. Разрежете на парчета и поднесете.


Да ви е сладко!

Източник: Адаптирано от Good Food

12 коментара:

  1. Току-що си я пожелах във Фейса с чаша кисело мляко!:)
    Ани, чудесна е!
    Спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, изглежда много хрупкава!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, наистина е по-хрупкава от другите първия ден.

      Изтриване
  3. Поправителния трябва да си го взела с 6. Изглежда много, много вкусно. Тези съставки съм ползвала само за лазаня, сега ще ги вложа в баница;)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, и аз само в лазаня, но и на баница е супер вкусно.

      Изтриване
  4. Ани, толкова е вкусна, че се съмнявам да е останало парченце и за мен, но ще я направя!

    ОтговорИзтриване
  5. Ихааа, чудна е тази баничка, Ани, просто чудна! Благодаря за рецептата.
    Хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Ани, много ми допадна рецептата. То с такава вкусотия, няма как да не останеш на поправка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучи, радвам се, че ти харесва. Поздрави

      Изтриване