В предишната публикация ви показах Тарт Татен с чери домати, приготвен с бутер тесто, и ви обещах да покажа какво да приготвите от втората половина.
Днешната рецепта е за Пай с пиле и гъби, покрит с бутер тесто. Той е идеалната седмична вечеря - бърза, лесна и много вкусна. Хрупкава коричка, под която се крие крехко пиле с гъби в нежен сметаново-горчичен сос с аромат на мащерка. Не го пропускайте :)
2 бр. пилешки гърди
1 кубче масло
зехтин
1 глава лук
5-6 големи гъби
1 с.л. брашно
3 с.л. заквасена сметана
2 ч.л. горчица
шепа листенца прясна мащерка
1/4 ч.л. индийско орехче
200 мл. био зеленчуков бульон
черен пипер
сол
100 г сирене Гауда (или кашкавал)
половин пакет бутер тесто
1 яйце за намазване
Загрейте фурната на 200 градуса. Кипнете 200 мл вода с едно кубче бульон. Подгответе си продуктите. Нарежете пилешкото месо на средно големи кубчета. Почистете и нарежете лука на полумесеци, а гъбите на филийки.
Сложете масло и зехтин в тенджерка и изсипете пилешките хапки. Гответе няколко минути, след което добавете лука и гъбите. Разбъркайте и гответе под капак няколко минути. Сложете брашното и разбъркайте. Веднага добавете сметаната, горчицата и бульона и разбъркайте добре. Поръсете с подправките мащерка, индийско орехче, черен пипер и съвсем малко сол, тъй като има бульон. Оставете да поври всичко заедно за десетина минути, докато сосът се редуцира и сгъсти леко.
През това време разстелете бутер тестото на плота. Отрежете правоъгълник с големината на съда, в който ще печете и с помощта на нож направете внимателно ромбоиди на повърхността.
Изсипете пилешко-гъбената смес на дъното на тавичка или йена. Настържете сиренето Гауда обилно отгоре, след което покрийте с кората от бутер тесто. Намажете с разбито яйце и печете на най-горната решетка на фурната за 15 минути. Нарежете на парчета и поднесете с гарнитура от задушени зеленчуци или в компанията на салата.
Да ви е сладко!
Рецепта: Адаптирана от Джейми Оливър
Великолепно предложение!Аз запичам така пилешко със сметана и гъби, но без коричката, а тук е толкова съблазнителна!Ще пробвам!Поздрав!
ОтговорИзтриванеСонче, с коричка е много вкусно, като баничка, но с пиле и гъбки :)
ИзтриванеЕй такива седмични предложения обичам- много ми харесва!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ани, с пожелания за хубав уикенд!
Мъх, практични са, особено след като не отнемат повече от 30 мин. Поздрави и успешна и на теб!
ИзтриванеИзглежда много вкусно. Чудесно предложение за края на работната седмица!
ОтговорИзтриванеmia_calmia, благодаря ти. Радвам се, че ти харесва. Добре си дошла :)
ИзтриванеЧудесно представена рецепта на прекрасния Джейми! Паят ти изглежда много вкусно!
ОтговорИзтриванеПоздрави :)
Зори, много си мила, благодаря ти. Джейми е номер 1.
ИзтриванеВкусен пай! Чудесно изглежда с тази хрупкава коричка и вкусотията, която се крие под нея!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
tillia, благодаря мила. Много е вкусен. Скоро пак ще се прави.
ИзтриванеПрекрасен обед си приготвила,Ани!За снимките няма какво да коментирам,освен че са професионални:)))))Поздрави!
ОтговорИзтриванеМилена, много си мила. Нямам такова самочувствие за снимките, но много се старая всеки път :) Дано да се виждат резултати.
ИзтриванеАни, всички рецепти, които до сега си предложила, са повече от вкусни и красиво представени! Благодаря ти за разнообразието, което създаваш и за чудесните идеи!
ОтговорИзтриванеУсмивки! :)
Дани, прегръдки! Много се радвам, че винаги се отбиваш при мен и харесваш подбора ми на рецепти.
ИзтриванеВеднага си го записвам за проба, Ани! И при това мисля да е скоро :) Страхотно ястие и прекрасни снимки! Благодаря за споделената рецепта, мила!
ОтговорИзтриванеПоздрави и разкошна вечер!
Ирма, нямам търпение да споделиш дали ви е харесал :) Успешна седмица :)
ИзтриванеИ аз си мислех тези дни точно за пай с бутер тесто! Твоят изглежда много апетитно!
ОтговорИзтриванеЛучия, в блога можеш да намериш няколко идеи за пайове с бутер тесто. Да ви е сладко! :)
ИзтриванеОлеле каква вкуснотия!!! Правих пая за вечеря онзи ден и тоооолкова ми хареса..ще има повторение със сигурност :) Аз понеже много обичам да има повече зеленчуци, добавих и малко броколи към пилето и гъбките и стана супер!
ОтговорИзтриванеПродължавай да ни вдъхновяваш!
Целуваки
Ох, звучи супер и с броколки. Браво Мариамче :))
ИзтриванеЗдравейте, Ани! Страхотно вкусна рецепта!!! Може ли само едно въпросче? Бутер тестото от долната страна ( където е плънката) стана глетаво. Моля за съвет! Какво не съм направила както трябва?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, особеното е само при печенето. Трябва да сложите тавичката на най-горния ред на фурната и да печете за 15 мин. Опитайте с вентилатор.
ОтговорИзтриванеБлагодаря!!! Стахотна сте!
ОтговорИзтриване