Търсене в този блог

сряда, 9 януари 2013 г.

Паста Путанеска

Паста Путанеска е една италианска класика. Характерното за нея е, че в продуктите за соса присъстват и рибки аншоа, които се разтапят в зехтина и чесъна. Гарантирам ви, че няма да усетите вкус на риба. Тя е по-скоро като солена подправка в случая. Аз самата не обичам аншоа, но тази паста определено заслужава вниманието ви! Една малка екстра, която добавих от мен е, че сложих и чери доматки и за разкош накрая уплътних соса с малко заквасена сметана. 


Продукти:

300 г талиатели
3-4 с.л. зехтин
3 скилидки чесън
3 филета аншоа
4 розови или градински домата
(аз използвах 2 домата и 10-тина чери домати)
2 с.л. каперси
шепа зелени маслини
връзка магданоз
2 с.л. заквасена сметана
черен пипер
сол


Измийте и нарежете доматите на кубчета. Ако ползвате и чери домати просто ги нарежете на четвъртинки. Подгответе си и нарязаните на четвъртинки маслини.
Загрейте зехтина в тиган на слаб огън. Запържете в него изстисканите скилидки чесън, заедно с филетата аншоа. Бъркайте с дървена лъжица, докато рибните филета се стопят. Добавете нарязаните домати. На този етап можете да засилите котлона. Добавете каперсите и нарязаните маслини. Поръсете с черен пипер и сол. Добавете и магданоза. Накрая завършете с 2 с.л. заквасена сметана и разбъркайте добре, за да уплътните соса.


В дълбока тенджера кипнете вода с 1 ч.л. сол. Сварете пастата според указанието на опаковката. Ако е прясна 2-3 минути. Ако е суха 11 минути.
Излейте водата, като внимавайте да оставите малко от нея на дъното. Не бива да я пресушавате напълно. Излейте соса в нея и разбъркайте добре всичко.
Поднесете пастата топла, поръсена с прясно настърган пармезан.

Да ви е сладко!


8 коментара:

  1. Ани, отново страхотно предложение от теб! Обичам много паста, а твоята изглежда уникално вкусна!
    Прекрасен ден, мила! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Дани, и ние много обичаме паста и постоянно я разнообразявам :)
      Наистина е много вкусна.
      Хубав петък ти желая! :)

      Изтриване
  2. Ани, като прочетох заглавието се сетих, че веднъж след като опитах паста с това странно име, толкова ми хареса, че я потърсих в нета и записах една-две. Все щях да ги пробвам и така до днес, вече поне 4 години, представи си! И двете обаче са с риба тон, за разлика от твоята. И аз не понасям аншоата, но щом казваш, че не се усеща е идеално! Идеална изглежда и порцията ти - направо ми иде да забода виличката! Снимките са също не по-малко изкусителни! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Ирма. Когато за първи път ми каза рецептата един италианец и аз подходих скептично, но после, когато я опитах разбрах всъщност защо е толкова известна. Непременно я опитай мила. Поздрави

      Изтриване
  3. Соса направен по този начин е великолепен.Успехи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви Вероника. Тази паста е Италианска и много традиционна, не случайно. Много се радвам, че сосът ви е харесал. Поздрави

      Изтриване
  4. Благодаря за вкусната рецепта!

    ОтговорИзтриване