четвъртък, 17 януари 2013 г.

Боб касерол с наденици

Само при вида на този ароматен боб с наденици със сигурност ще зарадвате по силните ви половинки дами! :) Изключително вкусен и засищащ. Бърз и много впечатляващ боб, който трайно ще навлезе в менюто ви. 
Готвенето на боб е много бавно и трудоемко занимание. Първо бобът се кисне, после се вари, за да се махне първата му вода, накрая се готви. Отнема много време, а доста често и резултатът не е този, който сте очаквали, защото бобът, въпреки всичко, понякога хрупа. Именно по тази причина използвах консервиран бял боб в буркан, екстра качество с моркови и чушки, който смесих с домашно приготвения доматен сос с характерни български подправки като джоджен и девесил. Ако не откриете такъв боб, непременно добавете един морков и една червена чушка към соса. Надениците приготвих на скара, но ако вие желаете можете и да ги изпържите в тиган. Аз както знаете ако мога да си спестя някоя излишна калория не бих пропуснала тази възможност :) 
Поднесете топлото ястие директно в съда на масата и ще почувствате домашния уют, който това вкусно блюдо създава. 



Продукти:

400 г консервиран боб (с моркови и чушки)
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 люта зелена чушка
2 ч.л. джоджен
1 ч.л. девесил
680 мл доматено пюре
черен пипер
сол
4-5 бр. селски наденици
пресен магданоз за поръсване


Нарежете лука и чесъна и лютата чушка на ситно и ги задушете в зехтин с малко водичка, докато водата се изпари и остане само на мазнина. Поръсете с джоджена и девесила и разбъркайте добре. Налейте доматеното пюре, поръсете със сол и черен пипер и разбъркайте. Оставете да поври, докато се редуцира и водата се изпари. 


През това време направете на надениците по няколко напречни малки разреза с остър нож и ги изпечете на скарата (парти грил) от всички страни до зачервяване. Прехвърлете ги в дълбок съд за печене.


Изсипете боба в доматения сос с подправки и оставете да покъкри всичко заедно на бавен огън за около 15 минути, след което го пресипете при надениците. Печете на предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути. Поръсете топлото ястие с магданоз. Поднесете с мек хляб, люти чушлета и горчица. 


Да ви е сладко!





11 коментара:

  1. Ани, чудесна идея!
    Ще се възползвам!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Много, много вкусно, Ани! Страхотно ястие!
    Хубава вечер и усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотен вкус има това ядене!
    Апетитно поднесено и чудесни снимки!
    Спокойна вечер, Ани!

    ОтговорИзтриване
  4. Ани, определено е вкусно! Вкусът задобрява във фурната! Снимката ти е много апетитна!
    Хубав петъчен дан!

    ОтговорИзтриване
  5. Много апетитно изглежда и ще се пробва в нашия дом! Браво, Ани!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви момичета. Радвам се, че ви харесва. Бобчето стана разкошно. Много се хареса у дома!:) Поздрави

    ОтговорИзтриване
  7. Тъкмо се чудих прави ли му се запръжка на боб с наденички на фурна и ето го спасението :) Сега ще пробвам рецептата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучи, аз задушавам само зеленчуците, не пържа. Успех и после да споделиш дали ви е харесал :)

      Изтриване
    2. Много вкусно се получи! Аз обаче сложих различна комбинация от подправки и едно домашно бурканче с доматки :)

      Изтриване
    3. С домашно е най-вкусно :) Браво за импровизацията :)

      Изтриване