сряда, 20 февруари 2013 г.

Телешко пармиджана

Рядко приготвям телешко месо у дома. Основно, защото трудно се намира качествено телешко месо. Не един път ми се е случвало дори телешки джолан след готвене в тенджера под налягане да не става крехко.
В последния брой на списание Меню харесах една рецепта за Телешко пармиджано. Реших да опитам, пък каквото сабя покаже. Този път имахме късмет и намерихме много хубаво, жилесто контрафиле, което честно да ви кажа, след като го запечатах на тигана и го запекох с доматения сос и сирената, стана крехко като пилешко месо. Непременно опитайте тази рецепта. Доставете си това удоволствие.


Продукти:

2 парчета телешко контрафиле по 200 г
1 ч.ч. галета
4 с.л. натърган Пармезан
1 ч.л. риган
1 ч.л. мащерка
2 яйца
50 мл зехтин
2 топки Моцарела
100 г Пармезан за запичане

продукти за соса:

1 глава лук
3 скилидки чесън
50 мл зехтин
500 г доматено пюре
шепа листа пресен босилек
черен пипер
сол


Разрежете всяко от парчетата телешко на три пържоли. Начукайте ги през домакинско фолио. 
В купа смесете настъргания Пармезан с галетата, ригана и мащерката. В друга купа разбийте с вилица яйцата с малко сол. Потопете месото в яйцето, след което в сместа с Пармезан и галета. Зачервете ги в тиган за по няколко минути от двете страни и ги прехвърлете в тавичка. 


Пригответе соса. Задушете лука и чесъна в зехтин с малко вода, докато омекнат. Изсипете доматите и овкусете със сол и черен пипер. Оставете малко да поври на слаб огън, докато се сгъсти и накрая сложете босилека, нарязан на ситно. Разпределете соса върху месото. Поставете отгоре резени Моцарела и поръсете с настъргано Пармиджано.
Изпечете ястието за 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, докато сирената се разтопят и зачервят. 

Да ви е сладко!

Източник: сп. Меню, брой 64

7 коментара:

  1. Наистина ще е удоволствие да се опита това крехко месо, приятно запечено, с вкусен сос и апетитна гарнитура!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ама сте се наговорили сякаш всички да пускате мръчица вкусна :)) Чудесно изглежда, Ани! Аз имам хубаво телешко във фризера, но жалкото е, че всичкото го смлях на кайма, но въпреки това ще го ползвам, за да изпробвам тази вкусотия, която ни предлагаш.

    Хубава вечер ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам "пармиджана" във всички варианти!
    Чудесно е станало, Ани!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Леле как изглежда само!Ани, няма да го пропусна!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Ама ти защо все правиш любими неща?Как пък така все уцелваш вкуса ми?

    ОтговорИзтриване
  6. Божествено изглежда,просто размазващо вкусно,мммм!

    ОтговорИзтриване