Търсене в този блог

петък, 16 август 2013 г.

Щрудел с праскови, орехи и вино

    Както сигурно сте разбрали досега - обожавам праскови! Това лято, за разлика от миналото, прасковите не са хлебни, а сочни и много, много сладки. Сигурно у дома, на ден, изяждаме по един килограм. Толкова ги обичаме. 
    Реших да направя вкусен десерт с праскови и вино. А какъв по-хубав десерт от щрудел с праскови. Спрях се на ЕТНО Шардоне. Интензивният му аромат, с нюанси на бели цветчета, праскова и зелена ябълка, подхожда прекрасно на сладките праскови, подправени с канела, индийско орехче и лимон. Допълват се взаимно, а щруделът е истинска наслада във всяка хапка. Сочен, ароматен, с дъх на масло и праскови. Непременно му се отдайте :) 


Продукти:

10 листа фини кори за баница
4-5 бр. праскови
1/4 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
зрънца ванилия
шепа орехи
2 с.л. лимонов сок
1/2 кафена ч.ч. бяло вино Шардоне
5 с.л. кристална захар
1 с.л. царевично нишесте
150 г масло
захар за поръсване


Обелете и нарежете прасковите на полумесеци. Сложете ги в тиган с 50 г от маслото, петте супени лъжици захар, канелата, индийското орехче, ванилията, лимоновия сок и бялото вино и ги кипнете. Накрая добавете царевичното нишесте и разбъркайте добре, докато сместа се сгъсти. Поръсете с натрошените орехи. Отдръпнете от котлона.
Разтопете останалото масло. Разтворете корите на работния плот. Сложете хартия на дъното на голяма правоъгълна тава.
Намажете една кора с масло и поставете върху нея втора кора. Намажете и нея с масло и повторете, докато сложите една върху друга пет, намазани кори с масло. Вземете половината от плънката и я разпределете на дългата страна на корите, като внимавате да оставите малко разстояние от дъното и от краищата. 


Завийте левия и десния край, така че плънката да не изтече и навийте внимателно на руло. Прехвърлете го в тавата с прехлупената страна надолу. 
По същия начин навийте руло и от останалата плънка, с пет кори, намазани с масло.
С нож направете няколко разреза на повърхността на рулата, сякаш маркирате парчетата. Намажете с разтопено масло и поръсете със захар.
Печете рулата на загрята фурна на 190 градуса 25 минути. На половината време покрийте с фолио отгоре, за да запазите приятния им загар. 


------------------------------------------------------

Хубавото вино е идеално не само за пиене, но и за готвене. Шардонето е направено свежо, цветно и с умерена плътност и е едно прекрасно, елегантно бяло вино. Със своя деликатен нюанс на ванилия и интензивен аромат на зрели плодове то допълва вкуса на щрудела и ни оставя с усещането за божествена наслада с всяка хапка. 

Да ви е сладко!

12 коментара:

  1. Ани, направо ми взе ума с този щрудел... Блаженство, прекрасен е просто!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. И моят ум направо си отлетя, приказен! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Правила съм щрудел с праскови, разбира се - съвсем обикновен и съм очарована от вкуса.
    Ани, предлагаш невероятна рецепта! Представям си вкуса и аромата!
    Пздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. изглежда невероятен този щрудел....дали ще стане добре с бутер тесто?

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотен е, Ани! неустоима визия! Не съм опитвала с праскови, но звучи и изглежда фантастично! Както винаги поднесено с финес! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Много фин, елегантен и ароматен сладкиш,... а виното така му приляга.
    Комплименти, Ани,
    поздрави, щастливо и вдъхновено лято!

    ОтговорИзтриване
  7. Направих щрудела, но ми се видя много мазен. Виното изобщо не се усеща, а прасковите нямат вкус на праскови....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, съжалявам, че не ви е допаднал щруделът. По принцип прасковите сами по себе си не са особено ароматни, затова в рецептата ги кипвам с канела, индийско орехче, лимонов сок и бяло вино, за да им придам сладост и аромат. Ако ви се е сторил по-мазен следващия път намалете маслото. Аз много го обичам в десерти, придава изключителен аромат, когато е качествено. Хубав ден ви пожелавам.

      Изтриване
  8. Ивайло Иванов28 юли 2022 г. в 11:47

    Рецептата ми стои в браузъра от седмица, днес останах сам вкъщи и я направих за изненада. Не сме любители на виното и нямам такова, затова сложих малко хубав бърбън. Много вкусен щрудел. Другият път - с повече орехи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотно! Много се радвам, че ви е харесал щрудела. С повечко орехи ще е още по-вкусен.

      Изтриване
  9. А прасковите може ли да заменя с ябълки?

    ОтговорИзтриване