Търсене в този блог

петък, 9 август 2013 г.

Пълнени, печени праскови с кокосов топинг

    Ако сте любители на бързите, плодови, леки и много вкусни десерти, то това е вашият десерт! Летен, изискан и ароматен! Със сигурност ще очаровате своите гости, особено поднесен с топка сладолед и чаша добре изстудено Розе. Препоръчвам ви да използвате био кокос като мен. Много по-фин и качествен е от другия, по-бързо омеква и има много по-силен вкус. Продава се на био щандовете в големите хипермаркети и биомагазините в разфасовки по 200 г. С останалия кокос можете да направите Торта с кокос, малини и бадеми.
    Десертът може да бъде приготвен с всеки по-твърд плод с костилка, като кайсия или слива. Подберете по-твърди плодове, за да можете по-лесно да отделите костилката. 


Продукти:

4 бр. праскови (сорт Нектарини)
1 кафена ч.ч. сладкарска сметана
1/2 кафена ч.ч. захар
1 ванилия
2 и 1/2 кафени ч.ч. кокос
по желание сушени червени боровинки


Загрейте фурната на 160 градуса. 
Сложете хартия за печене на дъното на малка тавичка. Измийте и разрежете на две половини прасковите. С помощта на нож внимателно отстранете костилката, като се стараете да не нараните прасковата. Някои нектарини се отделят много лесно. Подредете половинките в тавата, с дупката нагоре. 
Сложете сметаната и захарта в средно голяма тенджера на котлона и ги загрейте, докато сметаната кипне, а захарта се разтвори. Бъркайте непрекъснато за 1-2 минути. Отстранете от котлона, добавете ванилията и кокоса и разбъркайте добре. Напълнете с кокосовия топинг всяка една половина праскова. Печете прасковите за около 40 минути, докато топингът се зачерви и стане хрупкав. По желание поръсете готовия десерт със сушени червени боровинки.


------------------------------------------------------

По желание поднесете кокосовите праскови с топка ванилов сладолед и чаша добре изстудено EТНО РОЗЕ Мавруд и Каберне Совиньон. Със своя красив светлорозов цвят и интензивен плодов аромат, доминиран от червени горски плодове, с нюанси на малина и ягода, виното ще допринесе за приятен дълъг финал на всяка ваша хапка.

Наздраве и да ви е сладко!

Адаптирано от Свежата Анабел

8 коментара:

  1. Ани, страхотно предложение! Лек плодов десерт и розе, много добра компилация...Бих сложила малко синьо сирене в сметаната само, за контраст...Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, това е десерт мила, не солено предястие. Кокос и синьо сирене няма да е добра комбинация :)) Благодаря ти. Поздрави

      Изтриване
  2. Ани, изглежда чудесeн този десерт, но би ли споделила с какво да заменя кокоса, че не си падам твърде по него?

    ОтговорИзтриване
  3. Още един прекрасен плодов десерт!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Аз съм приготвяла рецептата, както в оригинала с кайсии и веднъж с нектарини. Много ни допадат вкъщи плодови десерти.
    И твоите прасковки са много изкушаващи.
    Със сигурност ще опитам рецептата и в този вариант.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  5. Наистина много изискан десерт, поднесен подобаващо! Комплименти, Ани!

    ОтговорИзтриване
  6. Това определено ме впечатли, прекрасно звучи и изглежда, Ани! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Това ще ми стане любим десерт, ще го направя много скоро! Прекрасно!

    ОтговорИзтриване