вторник, 27 август 2013 г.

Чийзкейк пастички с боровинки

     Преди седмица с мен се свърза Илиян Димитров, управител на сайта Блоговодител. Разказа ми за инициативата на Блоговодител "Сподели и сладко похапни", в която читатели споделят на страниците си във фейсбук линкове към вкусни рецепти от блоговете и този, който е направил най-много споделяния в края на седмицата печели вкусна награда, приготвена от някой фуудблогър. Предложи ми аз да направя десерта, който да достигне до победителя. Откликнах с усмивка и приготвих тези вкусни чийзкейк пастички с боровинки. Те достигнаха до дома на Петя Стоянова, която ми писа, че по-вкусни чийз-пастички не била опитвала скоро :) Споделям с вас рецептата. По желание можете да замените боровинките с друг дребен плод като малини или касис, но лично според мен с боровинки се получава разкошен лилав цвят.


Тавичка с размери 27:17 см (8 -10 бр. пастички)

Продукти за подложката:

2 пакета бисквити с масло
125 г меко масло
1 ч.л. пудра захар
1/4 ч.л. канела

продукти за чийза:

250 г сирене Рикота
3 яйца
300 г заквасена сметана
140 г захар
1 ванилия
кората от 1 лимон
2 с.л. лимонов сок

400 г пресни сини боровинки


Смелете продуктите за подложката в блендер и ги сложете на дъното на тавичката. Притиснете с ръце и заравнете, без да натискате прекалено силно. 
В купа разбийте с миксер сиренето Рикота, захарта, ванилията, лимоновата кора и лимоновия сок. Добавете яйцата. Накрая сложете и заквасената сметана и разбъркайте добре.
Измийте и отцедете боровинките. Поръсете основата с половината. Налейте крема отгоре и поръсете с останалите боровинки. 
Пъхнете десерта в загрята фурна на 170 градуса и печете час, докато стегне добре по краищата, а в средата леко мърда при разклащане на тавата. 
След като изстине напълно, охладете сладкиша в хладилник за няколко часа, след което го разрежете на правоъгълни пастички и поръсете с пудра захар.




Да ви е сладко!











9 коментара:

  1. Ани, още веднъж благодаря, че откликна положително на инициативата на Блоговодител! За мен беше истинско удоволствие! Успехи!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани,както винаги със страхотна рецепта....неустоима!

    ОтговорИзтриване
  3. Много,много ми е на сърце този десерт,Ани!Прекрасен е и чудни снимки си му направила!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Ани, чудесен чийз! С удоволствие ще ти се доверя за пореден път и в най-скоро време ще го направя! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Ани, красота и вкусотия, това си сътворила!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ани, красота и вкусотия, това си сътворила!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен2 юни 2014 г., 11:21

    Здравейте , искам да попитам сиренето Рикота с какво би могло да се замени в това вкусно нещо ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Най-лесно с обикновено крема сирене.

      Изтриване