Търсене в този блог

четвъртък, 1 август 2013 г.

Филе от риба Сом върху канапе от печени зеленчуци с розмарин

     Ако все още не сте опитвали, искам да ви препоръчам да опитате филе от риба Сом. Наскоро пазарувахме в Метро, а там има доста добре зареден пресен рибен щанд. Взех си филе от Сом. Останах много приятно изненадана от цената, вкуса и консистенцията на месото. Сомът е по-скоро мазна риба, бих я оприличила със сьомгата. Не мирише на риба, беше абсолютно чисто филе, без кости, напълно подходящо за деца и много вкусно. Знаете, че не съм привърженик на пърженето, затова приготвих филетата печени на фурна с микс от подправки и ги поднесох върху канапе от печени зеленчуци с пресен розмарин - патладжани, тиквички, червени чушки, червени и оранжеви чери домати. По този начин филето запази сочността си, стана много крехко, ароматно и вкусно - прекрасно блюдо, с което със сигурност ще очаровате не само своето семейство, но и своите гости.


Продукти за 4 порции: 
за рибата:

500-700 г филе от Сом
връзка пресен босилек
2 с.л. пресен магданоз
2 с.л. суха мащерка
2 с.л. сух риган
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол

2 с.л. разтопено масло
1 скилидка чесън
2 с.л. лимонов сок

продукти за канапето от печени зеленчуци:

1 голям патладжан
1 тиквичка
2 червени чушки
200 г чери домати (червени и жълти)
стрък пресен розмарин
черен пипер
сол
зехтин


Измийте и нарежете зеленчуците на парчета. Сложете ги върху хартия за печене. Поръсете ги с нарязан на ситно розмарин, черен пипер и сол, след което ги полейте със зехтин и печете на силно загрята фурна на 250 градуса за 15 минути, докато омекнат.
Разрежете филетата на половина. Смесете в купа всички нарязани зелени и сухи подправки. Намажете филетата с тях от двете страни. Сложете ги в тава, върху хартия за печене и ги полейте със смес от разтопеното масло, лимоновия сок и стиснатата скилидка чесън. Печете рибата на загрята на 200 градуса фурна за 20 минути, докато лесно се боде с вилица.
Поднесете филето от Сом върху канапе от печените зеленчуци.


-----------------------------------------------

Филето от риба Сом си подхожда отлично с бяло вино ЕТНО Шардоне. Със своя интензивен аромат, с нюанси на бели цветчета, праскова и зелена ябълка, Шардоне допълва вкуса на ястието и оставя усещане за съвършен тандем. Мекият, деликатен вкус и умерена плътност придават елегантен финал на всяка хапка.

ЕТНО Шардоне

От виното. За вас. С любов

Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Много харесвам това съчетание на риба с канапе от зеленчуци! Вкусно и здравословно! Правила съм нещо подобно и е невероятно апетитно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Тили, наистина е много здравословно и вкусно. Рибката си заслужава! :)

      Изтриване