четвъртък, 12 февруари 2015 г.

Овесен крамбъл с портокал и ананас

     Предлагам ви да си направите крамбъл с портокал и ананас, но не от онзи крамбъл с брашно, масло и захар, а здравословната му версия с хрупкава коричка от овесени ядки, орехи, бадеми и мед,  и цитрусова изненада отдолу. Свърша за секунди. :)


Продукти за порция за двама:

5 слайса ананас от консерва
1 портокал

продукти за овесената коричка:

150 г овесени ядки
2 с.л. течен мед (или сироп от агаве)
5 с.л. кокосово масло
2 с.л. накълцани сурови, накиснати орехи и бадеми
1/4 ч.л. канела


Загрейте фурната на 200 градуса.


Отрежете капачето и дъното на портокала. Сложете го на дъска и с помощта на остър нож обелете кората. Разрежете го на половина и почистете средата от бялата ципа, след това го нарежете на кубчета.
Нарежете на кубчета и шайбите ананас.
Смесете плодовете в цедка и ги сложете да се отцедят.


Стопете кокосовото масло и го смесете в купа с овесените ядки. Добавете меда и накълцаните на ситно орехи и бадеми, които предварително сте накиснали за 1 час и измили добре. Сложете и канелата и разбъркайте всичко добре.
Изстискайте плодовете леко с ръце, за да отстраните сока им и ги разпределете на дъното на малка купа за печене. Заравнете.


Отгоре разпределете равномерно овесената смес. 


Загладете и печете крамбъла, около 20 минути, докато добие златист загар и коричката стане хрупкава.
Поднесете топъл или студен. Подхожда си и с топка ванилов сладолед.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: http://www.lauraadamache.ro/2015/02/crumble-de-ananas-si-portocale-rosii.html




6 коментара:

  1. Жалко, че е свършил... ;) Но благодаря за идеята, Аничка, чудесен е десертът!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Свърши, свърши, боднеш ли веднъж лъжичката, особено леко топъл, бързо му се вижда краят! :)))) Прегръдки Гери

      Изтриване
  2. Харесваме крамбълите, а този здравословен вариант ме впечатли!
    Поздравления, Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам ако го опиташ Инче. Ще те изненадам :)

      Изтриване
  3. Ииии, Ани много ми хареса рецептата! Ще го направя непременно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се Ваня, че ти харесва. Много леко и вкусно хрупкащо десертче. :) Поздрави мила

      Изтриване