неделя, 15 февруари 2015 г.

Лозови сарми с месо и ориз

     Това ястие е от онези любими, домашни, уютни храни, които ви изпълват с радост и вперили поглед в чинията излапвате всичко, без дори да комуникирате с останалите членове на семейството, които също като вас му се наслаждават в този момент. Топвате мек хляб в сосът и мъркате от удоволствие. Лозови сарми с месо и ориз, в млечно-чеснов сос, поляти със стопено масло с червен пипер и поръсени с джоджен. Обещавам ви, че ще си оближете пръстите! Моят съвет е ако имате да използвате домашни лозови листа, защото купешките от буркан не са никак крехки.


Продукти за 30 бр. сърми:

250 г телешка кайма от плешка
1 кафена чаша ориз
връзка копър
1 морков
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
1 ч.л. джоджен
сол


30 лозови листа
1 ч.л. червен пипер
струя зехтин

продукти за соса:

1 кофичка кисело мляко
1 скилидка чесън
сол

50 г масло
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. джоджен



Смесете в купа всички сурови съставки за плънката. Разбъркайте добре.
Разтворете лозовите листа. Попарете ги във вряща вода за 1 минута, за да омекнат. Внимателно ги извадете и отцедете. Вземете един и го сложете с гладката страна надолу. Откъснете с пръсти малко от дръжката, като внимавате да не нараните листото. Поставете малко от плънката по дължина, в основата на листото. Прехлупете двата странични края, след това притиснете с пръсти и прихлупете дъното върху плънката и внимателно с притискане навийте на стегната сармичка, тип пуричка. По същия начин навийте и останалите сарми. Поставете скъсаните листа на дъното на тенджера под налягане. Подредете отгоре сармите, плътно една до друга. Поръсете с червен пипер и полейте със струя зехтин. Налейте вода, колкото да покрие сармите и да има около 1 пръст отгоре. Сложете една малка чиния (която минава през отвора на тенджерата) върху сармите, обърната надолу, така, че да ги притисне добре и да не се отворят при варенето. Затворете тенджерата и ги варете след като кипе 35 минути.
Разбийте добре кофичка кисело мляко. Стиснете скилидка чесън и сложете малко сол. Разбъркайте. В малък съд стопете на котлона маслото, заедно с червения пипер.
Поднесете сармите в чиния, поляти с млечния, чеснов сос и струя от стопеното масло с червен пипер. Финалният щрих е да поръсите щипка джоджен и да поднесете с хубав хляб.



Да ви е сладко!



16 коментара:

  1. Добре че не съм гладна, Ани, защото щеше да е страшно... Прекрасни сарми, ама наистина!
    Хубаво да си оближеш пръстите и заради мен, голяма вкусотия си наготвила. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Muito bom o seu blog, estive a percorre-lo li alguma coisa, porque espero voltar mais algumas vezes, deu para perceber a sua dedicação em partilhar o seu saber.
    Se me der a honra de visitar e ler algumas coisas no Peregrino e servo ficarei radiante.
    E se gostar e desejar comente.
    Que Deus vos abençõe e guarde.
    António.
    http://peregrinoeservoantoniobatalha.blogspot.pt/

    ОтговорИзтриване
  3. ⋰˚هჱミ
    Passei para conhecer sua receita.
    Suas fotografias são maravilhosas e tornam os pratos irresistíveis!
    O que mais gostei nessa receita foi a originalidade dos temperos.
    É tudo de bom mesmo!!!!

    Bom domingo!
    Beijinhos.
    ❤♡ه° ·.

    ОтговорИзтриване
  4. мога да си похапна поне половината доза - невероятни са!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудни са! Правя подобни с листа от липа, но лозовите са много по-крехки. Джодженът е новост за мен.
    Успешна нова седмица, Ани!

    ОтговорИзтриване
  6. great post, this looks so delicious :)
    lets follow each other! just let me know and I will follow back :)

    - www.angelaah91.blogspot.nl

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесна рецепта! само една корекция - правилното изписване е сАрма, сЪрмата е бая жилава за ядене ;-)

    ОтговорИзтриване
  8. Ани, обожавам лозови сарми! Твоите са много апетитни и не бих отказала една порция :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Ани, много ги обичам, и аз слагам джоджен - много им отива, единствено по-любими са ми сармите с листа от цвекло, те са още по-нежни и ароматни, ако не си опитвала - препоръчвам!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесна рецепта, благодаря :) Моят съпруг обожава лозови сармички, а аз досега не съм му приготвяла (засрамвам се). Но след като попаднах на тази рецепта ще му ги направя с голямо удоволствие :) Ще му харесат със сигурност. Имам едно питане обаче - понеже нямам тенджера под налягане колко време ще е необходимо да се сварят сармичките? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Диана, в тенджера ги гответе около 35-40 минути някъде. Препоръчвам листата на марка ECE, продават се в МЕТРО. Успех и да ви е сладко, нещо, в което не се съмнявам!

      Изтриване
    2. Благодаря, Ани! Хубав ден! :)

      Изтриване
  11. Продуктите за плънката директно сурови ли се навиват в листата?

    ОтговорИзтриване