неделя, 22 февруари 2015 г.

Кешкек

   Днес искам да ви поднеса едно от предястията, които ще представя на предстоящата Арменска вечеря на 26. Февруари. Уверявам ви, че е много различно, екзотично от ароматния кимион и много, много вкусно! 
    Кешкек е традиционно, обредно Арменско ястие, състоящо се от пилешко месо и жито. Поднася се с препържено масло и кимион. Популярно е в Близкия Изток, и по-специално в Турция, Сирия, Иран. Ястието се поднася по ритуали като сватби и религиозни празници. 



Продукти:

400 г жито (Загора)
1 цяло пиле около 1500 г. (за кешкека са нужни 600-700 г обезкостено месо)
50 мл. зехтин
черен пипер
сол
125 г масло
2 ч.л. кимион
малко червен пипер


Почистете житото и го накиснете във вода за няколко часа.
Измийте и сварете цялото пиле в тенджера под налягане за 1 час, заедно със зехтина, солта и пипера. Водата трябва да покрива пилето. Прецедете бульона. Сложете житото в дълбока тенджера. Налейте бульона от пилето, така че да го покрие един пръст отгоре и го сложете да се свари, до пълно разпукване. Ако е необходимо при варенето добавете малко вода, но се старайте отново да не е повече от пръст над нивото на житото. Ако сте накиснали житото предварително във вода ще се свари за 1 час. През това време обезкостете свареното пиле. Трябва да накъсате месото на дълги конци. 
След като се свари житото го пасирайте с пасатор, но така че да останат и зрънца, не бива да е напълно гладко. Добавете накъсаното пилешко месо. Подправете със сол и пипер на вкус. Финалната стъпка е да препържите на котлона в малка тенджерка маслото, заедно с кимиона и топло да налеете по-голямата част от него в кешкека. Разбъркайте добре. 
Поднесете леко топло, полято с отделеното масло с кимион и поръсете леко с червен пипер. 

Да ви е сладко!

24 коментара:

  1. Обичам арменска кухня и това е
    едно чудесно ястие от нея!
    Благодаря за споделеното, Ани!
    И още веднъж, успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дани за милите думи. Много ще се радвам ако го опиташ. Отнема малко време да се приготви, както повечето ястия от Арменската кухня, но напълно си заслужава отделеното време :)

      Изтриване
  2. Много любопитна рецепта, Ани!
    Правила съм салата от печено пилешко и варено жито и предусещам, че и това ще ми хареса.
    Желая ти успех на 26-ти и много нови почитатели!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ирме. Щом си опитвала подобна комбинация предусещам, че и това ястие ще ти хареса.
      Благодаря и за пожеланията! Изпращай ми позитивна енергия ;)

      Изтриване
  3. Интересно арменско ястие Ани.Чувала съм за пълнена кокошка с жито, но не и в този вариант.Успех на събитието.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, много ти благодаря. Да това ястие е много различно. Самото жито се вари в бульона и това го прави много нежно и вкусно, а като добавим и препърженото масло с ароматния кимион ястието става наистина много вкусно. Купих си подправките от арабските магазини на Женския пазар. Кимионът е поразителен. Вече само от там ще си пазарувам подправките.

      Изтриване
    2. bih kazala ce tova ne e armensko yastie a turko tova si e ot turskata kuhnya

      Изтриване
    3. Донякъде сте права, но не съвсем. Арменската и турската кухня са много близки по исторически причини. Много от наименованията дори са останали, както са били там. И това е напълно естествено. Но мога да ви уверя, че кешкек е класическо арменско ястие, както и турско!

      Изтриване
    4. Кешкекът в Армения го наричат Ариса това е арменско ястие но в Армения не го едат с кимион а и приготвят малко по различен начин и става много по вкусно отколкото тук е посочен начин на приготвяне!!!

      Изтриване
    5. Вероятно ще ни предложите и Вашата рецепта Анонимен!

      Изтриване
  4. Много интересно "нещо", Ани, не съм опитвала нещо подобно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Весе. Опитай нещото :))) Надявам се да ти хареса!

      Изтриване
  5. Интересно и предизвикателно предложение! Трябва да се опита! :)
    Приятна вечер, Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Инче. Оказа се, че това ястие е познато дори и в много райони на България, като Родопи и Добруджа.

      Изтриване
  6. Прилича ми на пилешка каша, но с вкусна житна добавка.
    Много е интересно и изглежда много вкусно, Ани.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам ако опиташ Илианка. Много е интересно и различно.

      Изтриване
  7. Много интересна рецепта. Бих опитала от арменската кухня с най-голямо удоволствие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Лучи. Надявам се да ти хареса.

      Изтриване
  8. Наистина изглежда много примамливо това предястие със странно име. Ще им вземеш ума в четвъртък! Отново ти желая успех мила и вече съм нетърпелива да разкажеш после.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Скъпа мояяя, не си вдигаш телефона да ти честитя рождения ден. Но аз съм упорита!
      Кешкекът пожъна голям успех мила. Така съжалявам, че не успя да дойдеш...

      Изтриване
  9. В турската кухня, пасираното жито се залива със сос Бешамел и тогава се прибавя месото.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Благодаря ви, че споделихте. Когато бях командировка в Истанбул преди няколко години се смяхме с колегите там колко сходни рецепти имаме. Дори имената на ястията са еднакви.

      Изтриване
  10. http://keshafest.alle.bg/начало/

    ОтговорИзтриване
  11. Az sam omajena v turcia i takova smesvame s nesamel me sam bikdala da praviat s keskeka tai mato jitoto e dostati4no hasto i nisesteno

    ОтговорИзтриване