Днес искам да ви поднеса едно от предястията, които ще представя на предстоящата Арменска вечеря на 26. Февруари. Уверявам ви, че е много различно, екзотично от ароматния кимион и много, много вкусно!
Кешкек е традиционно, обредно Арменско ястие, състоящо се от пилешко месо и жито. Поднася се с препържено масло и кимион. Популярно е в Близкия Изток, и по-специално в Турция, Сирия, Иран. Ястието се поднася по ритуали като сватби и религиозни празници.
Продукти:
400 г жито (Загора)
1 цяло пиле около 1500 г. (за кешкека са нужни 600-700 г обезкостено месо)
50 мл. зехтин
черен пипер
сол
125 г масло
2 ч.л. кимион
малко червен пипер
Почистете житото и го накиснете във вода за няколко часа.
Измийте и сварете цялото пиле в тенджера под налягане за 1 час, заедно със зехтина, солта и пипера. Водата трябва да покрива пилето. Прецедете бульона. Сложете житото в дълбока тенджера. Налейте бульона от пилето, така че да го покрие един пръст отгоре и го сложете да се свари, до пълно разпукване. Ако е необходимо при варенето добавете малко вода, но се старайте отново да не е повече от пръст над нивото на житото. Ако сте накиснали житото предварително във вода ще се свари за 1 час. През това време обезкостете свареното пиле. Трябва да накъсате месото на дълги конци.
След като се свари житото го пасирайте с пасатор, но така че да останат и зрънца, не бива да е напълно гладко. Добавете накъсаното пилешко месо. Подправете със сол и пипер на вкус. Финалната стъпка е да препържите на котлона в малка тенджерка маслото, заедно с кимиона и топло да налеете по-голямата част от него в кешкека. Разбъркайте добре.
Поднесете леко топло, полято с отделеното масло с кимион и поръсете леко с червен пипер.
Да ви е сладко!
Обичам арменска кухня и това е
ОтговорИзтриванеедно чудесно ястие от нея!
Благодаря за споделеното, Ани!
И още веднъж, успех!
Благодаря ти Дани за милите думи. Много ще се радвам ако го опиташ. Отнема малко време да се приготви, както повечето ястия от Арменската кухня, но напълно си заслужава отделеното време :)
ИзтриванеМного любопитна рецепта, Ани!
ОтговорИзтриванеПравила съм салата от печено пилешко и варено жито и предусещам, че и това ще ми хареса.
Желая ти успех на 26-ти и много нови почитатели!
Прегръдка!
Благодаря ти Ирме. Щом си опитвала подобна комбинация предусещам, че и това ястие ще ти хареса.
ИзтриванеБлагодаря и за пожеланията! Изпращай ми позитивна енергия ;)
Интересно арменско ястие Ани.Чувала съм за пълнена кокошка с жито, но не и в този вариант.Успех на събитието.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Ели, много ти благодаря. Да това ястие е много различно. Самото жито се вари в бульона и това го прави много нежно и вкусно, а като добавим и препърженото масло с ароматния кимион ястието става наистина много вкусно. Купих си подправките от арабските магазини на Женския пазар. Кимионът е поразителен. Вече само от там ще си пазарувам подправките.
Изтриванеbih kazala ce tova ne e armensko yastie a turko tova si e ot turskata kuhnya
ИзтриванеДонякъде сте права, но не съвсем. Арменската и турската кухня са много близки по исторически причини. Много от наименованията дори са останали, както са били там. И това е напълно естествено. Но мога да ви уверя, че кешкек е класическо арменско ястие, както и турско!
ИзтриванеКешкекът в Армения го наричат Ариса това е арменско ястие но в Армения не го едат с кимион а и приготвят малко по различен начин и става много по вкусно отколкото тук е посочен начин на приготвяне!!!
ИзтриванеВероятно ще ни предложите и Вашата рецепта Анонимен!
ИзтриванеБаба ми беше арменка и приготвяше кешкек на празници. Това си е чисто арменско ястие
ИзтриванеПотвърждавам!Миналото лято го опитах в Ереван.
ИзтриванеМного интересно "нещо", Ани, не съм опитвала нещо подобно.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Весе. Опитай нещото :))) Надявам се да ти хареса!
ИзтриванеИнтересно и предизвикателно предложение! Трябва да се опита! :)
ОтговорИзтриванеПриятна вечер, Ани!
Благодаря Инче. Оказа се, че това ястие е познато дори и в много райони на България, като Родопи и Добруджа.
ИзтриванеПрилича ми на пилешка каша, но с вкусна житна добавка.
ОтговорИзтриванеМного е интересно и изглежда много вкусно, Ани.
Ще се радвам ако опиташ Илианка. Много е интересно и различно.
ИзтриванеМного интересна рецепта. Бих опитала от арменската кухня с най-голямо удоволствие!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Лучи. Надявам се да ти хареса.
ИзтриванеНаистина изглежда много примамливо това предястие със странно име. Ще им вземеш ума в четвъртък! Отново ти желая успех мила и вече съм нетърпелива да разкажеш после.
ОтговорИзтриванеСкъпа мояяя, не си вдигаш телефона да ти честитя рождения ден. Но аз съм упорита!
ИзтриванеКешкекът пожъна голям успех мила. Така съжалявам, че не успя да дойдеш...
В турската кухня, пасираното жито се залива със сос Бешамел и тогава се прибавя месото.
ОтговорИзтриване:) Благодаря ви, че споделихте. Когато бях командировка в Истанбул преди няколко години се смяхме с колегите там колко сходни рецепти имаме. Дори имената на ястията са еднакви.
Изтриванеhttp://keshafest.alle.bg/начало/
ОтговорИзтриванеAz sam omajena v turcia i takova smesvame s nesamel me sam bikdala da praviat s keskeka tai mato jitoto e dostati4no hasto i nisesteno
ОтговорИзтриванеяде се без хляб!
ОтговорИзтриване