Търсене в този блог

четвъртък, 12 март 2015 г.

Пистачио торта с ягоди

    Тортата, която ви представям днес е генерална репетиция за предстоящия рожден ден на съпруга ми в петък. Тъй като отново експериментирах със съставките исках да я приготвя предварително, за да бъда сигурна в крайния резултат и разбира се нямах търпение да споделя с вас моя триумф! 
     Много държах тортата да е пистачио с шамфъстък, но исках и блатовете да бъдат в хубав зелен цвят, за да има красив разрез. Затова се порових и попаднах на рецепта за пистачио блатове, в които се слага спанак. Да ..правилно прочетохте - спанак! :) Повярвайте ми, изобщо по никакъв начин няма да усетите вкуса му. По скоро той ще придаде онзи прекрасен, зелен цвят на блатовете, който търся и ще ги направи по-сочни. Доверете ми се и няма да съжалявате! В блатовете има още паста от шамфъстък. Ако се чудите от къде да намерите белен шамфъстък и да не губите излишно време в белене ви препоръчвам арабските магазинчета около Женския пазар, на ул. Цар Симеон. Там ще намерите изобилие от белен шамфъстък, готов за употреба. Изключително удобно. 
     Тортата се получи много стилна и изискана по моя вкус - нежна комбинация от пистачио блатове, свежи ягоди и млечен, Маскарпоне крем. Не е прекалено сладка. Ако обичате по-влажни торти бихте могли леко да сиропирате със затоплено мляко блатовете, да увеличите малко ягодите и да добавите ягодово сладко върху тях по средата. 



Продукти за блатовете:

2 яйца
70 г бейби спанак
1/4 ч.ч. кокосово масло
3 с.л. прясно мляко

1/2 ч.ч. белен шамфъстък
1 ч.л. пудра захар
1 ванилия
4 с.л. прясно мляко

2/3 ч.ч. прясно мляко
150 г брашно
100 г захар
1 ч.л. бакпулвер

продукти за крема:

200 мл. сладкарска сметана
1/2 ч.ч. захар
500 мл. Маскарпоне
кората от 1 лимон
1 ванилия

500 г пресни ягоди
смлян шамфъстък за украса
бял шоколад за украса


Загрейте фурната на 180 градуса.
Стопете кокосовото масло на котлона. Сложете спанака в каната на блендера и добавете стопеното кокосово масло и 3 с.л. прясно мляко. Пасирайте, докато стане на зелена "супа". Трябва да бъде много фино смлян. Прелейте го в купа и добавете двете яйца. 


Пасирайте в блендер шамфъстъка, заедно с 4 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. пудра захар и една ванилия, докато стане на паста. Добавете и нея при яйцата. 


Налейте 2/3 ч.ч. прясно мляко. В отделна купа смесете сухите съставки - брашно, захар и бакпулвер и ги добавете и тях в яйчената смес. Разбийте с миксер, докато получите консистенция за печене на блат. 


Излейте сместа във форма за печене, постлана с хартия за печене. Печете блата 30 минути, до готовност. 


Охладете напълно и го разрежете внимателно на два блата. 
В купа разбийте на сняг студената сметана. Постепенно добавете захарта и ванилията, както и лимоновата кора. Накрая разбийте с миксер и Маскарпонето. 


Сглобяване на тортата:
Поставете единия блат върху поднос или картон. Стегнете го в ринг. Намажете го с крем. Разрежете ягоди на филии и ги подредете върху крема.


Покрийте с втория блат. Намажете го с крем. Охладете тортата за час-два и отстранете внимателно ринга. Ако прецените измажете цялата торта. Аз я оставих така. Декорирайте по желание. Аз избрах потопени в бял шоколад и смлян шамфъстък ягоди, както и борд от бял шоколад. 
Охладете тортата за няколко часа преди да я поднесете. 



Да ви е сладко!

34 коментара:

  1. Ани, аплаузи за генералната репетиция и още по-грандиозен успех на финалната презентация за рождения ден! Много изящна торта! С поздрав и пожелания за прекрасен празник, да ти е жив и здрав рожденикът!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, че е хубавааа! :)
    Много са въздействащи тези зелени блатове, Ани, а комбинацията от вкусове и визия би настървила всеки, който я види. Поздравления за рожденика и весел празник от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Перфектна, както винаги!!!! Правиш невероятни неща. Поздравлиния и продължавай все така да твориш и да радваш хората ;) Жана

    ОтговорИзтриване
  4. Ехааа, великолепна е, Ани! Тортите ти са коя от коя по-красиви, толкова изящни! Но... като теб всъщност. ;)
    Очаквам с нетърпение да видя и петъчното ти творение! И весело посрещане на празника, жив и здрав, много обичащ и подкрепящ да е мъжът до теб. :)
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. nice blog, follow for follow?

    www.trendyytimes.blogspot.nl

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасна...
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна торта, Ани! Весел празник и от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Великолепна торта, особено цветовете, които си постигнала са страхотни, това със спанака е гениална идея.
    Не разбрах само защо тортата се казва така, нали пистачио и шам фъстък е едно и също!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте, Ани, решила съм да правя тортата и имам въпроси към вас относно приготвянето й:
    Блата с включен вентилатор на фурната ли печете?
    Белен шам фъстък какво означава - без черупка или без черупка и без кафявите люспи?
    Не съм от София и не мога да намеря белен шам фъстък, знаете ли как бих могла да обеля люспите, ако се налага?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, блатовете пека на горен и долен нагревател, без вентилатор.
      Белен шамфъстък означава белен от всичко от черупка и люспа. Ако купите небелен има доста да си играете. Накиснете ги в топла вода за час, отцедете и се опитайте да обелите люспите. Внимавайте да не купите солен шамфъстък. Суров шамфъстък! Един съвет. За да стане по-сочна тортата я редете по следния начин: блат, крем, отгоре редите на гъсто ягоди, между тях тук-таме сладко от ягоди, отново крем отгоре, хубаво да покрие и завършвате с блат, фино намазан с крем. Така ще стане много по-сочна. По този начин я направих втория път за РД на съпруга ми, за когото беше тортата и стана страхотно!

      Изтриване
    2. Много ви благодаря за бързия отговор и съветите.

      Изтриване
  10. И още нещо, шам фъстъкът печен ли е или суров? Благодаря

    ОтговорИзтриване
  11. Ани , с какво евентуално мога да заменя кокосовото масло? Вие от къде го купувате?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, кокосово масло има във всички хипермаркети, на био щандовете.

      Изтриване
  12. Aни, изпекох блата, но стана много клисав. Рядко ми се случва това и се ядосах. Ако пистачото го запека на сух тиган малко дали ще е добре? И мисля,че не сум уцелила кокосово масло, а кокосова паста защото като пасирах продуктите не ми стана течно като супа,а гъсто като пюре. Сега ще пробвам да опека още един блат и да видим как ще стане. Иначе крема се получи чудесен и ми се иска да направя оригиналния блат и да се насладим на едно чудесно съчетание от вкусове!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Снежана,

      не се тревожете по принцип наличието на спанак прави тези блатове по-мокри, както се вижда и при мен. Но в комбинация с крема са страхотни. Кокосово масло се използва, то става течно, когато се стопи. Стискам палци за тортата да се получи :)

      Изтриване
    2. Ани, получи се, поне на външен вид е страхотна! Чакам гостите и надявам се да бъде и толкова вкусна! Благодаря ти за рецептата! :)

      Изтриване
    3. Радвам се, че се е получила Снежана. Да ви е сладко :)

      Изтриване
  13. Здравейте Ани!
    Страшно ми харесва рецептата и това как изглежда тортата, та мисля да я пробвам. Имам един въпрос. Не ми става ясно - бейби спанака е суров и го бланшираш с топлото кокосово масло, така ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Марина. Съжалявам, че чак сега успявам да Ви отговоря. Да спанакът е суров. Добавя се в каната при стопеното кокосово масло.

      Изтриване
  14. Здравейте, каква е големината на формата, в която се пече блата? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте, направих днес тортата! Стана чудесна на външен вид, кремът много мек и прекрасно се съчетава със блата и ягодите. Само че блатът ми стана доста тежък и при самото нарязване на тортата имаше малки затруднения. Каква е възможната причина за това? И каква е оригиналната му текстура? Благодаря! Прекрасна торта и за Великден! Препоръчвам горещо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Виктория. Изключително много се радвам, че сте се решили да опитате тази фантастична торта. Не сте сбъркали нищо. Блатът е тежък, така е, по влажен като текстура, заради наличието на спанак.

      Изтриване
  16. Моята форма е 26 см., двойна доза от блавовете и крема ли трябва да направя?

    ОтговорИзтриване
  17. Моят блат стана според мен много тиклав,на обем е като Вашата половина.Спазвах пропорциите, но сместа за печене ми се стори много течна.Надигна се малко само от едната страна и спадна веднага.Изпечен е само отвън, вътрешната страна е сурова.Къде да потърся грешката си.Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поради наличието на спанак блатът е по-тежък и влажен. Ако е необходимо допечете малко. Не смятам, че сте сгрешили ако сте спазили пропорциите. Ако леко неравномерно се е надигнало, можете леко да изрежете с нож за хляб подутината. Когато сглобите тортата с крема няма да личи нищо.

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора!Но вътре е сурово , не е влажно :) Прочетох всички коментари.Разбрах,че е тежък и влажен , но при мен не се получи.

      Изтриване
    3. Много съжалявам. А на вкус как беше?

      Изтриване
  18. Супер рецепта! Благодаря, Ани!
    Правих тортата за рожден ден на мъжа ми и всички бяха във възторг :)
    Днес ще я повторя за друг рожденик, който отново ще се наслади на зелена торта :)

    ОтговорИзтриване
  19. Здравей Ани, вчера изпекох блатовете, а днес ще я сглобя. Нямах никакъв проблем, спазвах точно инструкциите и пекох точно 30 мин. Всичко беше наред! Ако на някой му е била по-течна сместа мисля, че е прекалил с кокосовото масло.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря. Винаги казвам, че в сладкарството е важно да няма импровизации, защото всяка стъпка и грамаж са важни за крайния резултат. Да ви е сладко. Ще се радвам на снимка в инстаграм, за да споделя :)

      Изтриване