Търсене в този блог

петък, 11 септември 2015 г.

Кекс Индиана

      Както често обичам да казвам всеки сладкиш и торта си имат история. Рецептата за този кекс е в нашето семейство от 30 години. Моята първа госпожа в детската градина г-жа Качова я даде на мама. От тогава до днес това е най-обичаният у дома кекс. Лесен, много шоколадов, пухкав и невероятно вкусен, този кекс е бил част от почти всички наши семейни празници. Днес аз го правя на моите деца и те на свой ред го обожават. Това е една от онези рецепти, които винаги ще са актуални, защото се увенчават с успех! Аз обичам да го поднасям с чаша, студено прясно мляко или с кафе. 


Продукти:

175 г меко масло
1 и 1/2 ч.ч. захар
3 яйца
3 с.л. качествено, натурално какао
1 ванилия
1 кафена чашка прясно мляко
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
(по желание 1 ч.ч. счукани орехи)

малко масло и брашно за подмазване на съда


Загрейте фурната на 170 градуса.
Разбийте с миксер мекото масло и захарта. Отделете жълтъците от белтъците, сложете жълтъците при маслото и захарта, а белтъците в отделна купа.
Прибавете какаото, ванилията и млякото в сместа. Напълнете брашното в чаша, направете кладенче и изсипете бакпулвера. Разбъркайте и го добавете в сместа. Добавете още половин чаша брашно. Разбъркайте добре и по желание сложете чаша, счукани на ситно орехи. 
Измийте и подсушете бъркалките от миксера и разбийте белтъците на сняг. Добавете ги в сместа, с внимателно бъркане на ръка.
Намаслете и набрашнете съда за печене и излейте тестото. Печете кекса до готовност, като след половин час го проверявайте с клечка. Охладете напълно и поднесете с кафе или чаша студено, прясно мляко. 


Да ви е сладко!

10 коментара:

  1. Оооо,цяло пиршество!Четеш си Дан Браун,пийваш си силно и ароматно кафенце,а за подслаждане от този перфектен кекс.....Браво,Ани:)!

    ОтговорИзтриване
  2. Всичко хубаво си има история, нали, Ани? :) Изглежда чудесно кексът, наистина страшно пухкав. :) Пожелавам ти скоро и твоите госпожици да ти го приготвят. :)
    Поздрави, Аничка!

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Ани, щом от 30 години приготвяте този кекс, със сигурност е вкусен! Как пухкаво изглежда само!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте! направих кекса, стана много вкусен. имам едно питане само - стана малко ронлив. дали е такъв или може би съм го пекла малко повече?

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятно вкусен и много ароматен! Стана ни любим и на нашето семейство. Благодаря ти, Ани, че го сподели с нас ����

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам мила моя. Аз от теб научих Кекса с тахан, ти от мен Индианата. Целувам те :)

      Изтриване
  7. Ани, кексът е уникален.
    Пригототвих го за следобедния неделен чай, всички бяха очаровани. Добавих малко ядки и захаросан ананас... Благодаря за чудесната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Краси. Това е най-любимата рецепта за следобедна закуска на моето семейство, заедно с тахановия кекс. Пухкав и шоколадов. Страхотен е.

      Изтриване