събота, 12 септември 2015 г.

Мелиджано салат (Салата от патладжани)

    Гръцката версия на патладжанен дип. Гърците знаят как да те заинтригуват. Харесвам всичко в тяхната кухня и тази салата не е изключение, още повече, че обожавам патладжани. Приготвя се много лесно. Необходимо е само да изпечете патладжаните на силно загрята фурна и след това да блендирате всички съставки. Добавката от свеж магданоз извежда вкуса на едно по-ново ниво. Вземете си мек хляб и смело напред. 


Продукти:

2 бр, патладжани
4 скилидки чесън
1/2 ч.ч. зехтин
1 и 1/2 филия хляб
1 ч.л. оцет
връзка пресен магданоз
черен пипер
сол


Загрейте фурната на 250 градуса.
Покрийте тава с хартия за печене и сложете отгоре два патладжана. Надупчете ги с нож от всички страни. Полейте ги със струя зехтин и ги печете до омекване. Охладете ги и изстържете вътрешността с помощта на лъжица. Сложете я в блендер и добавете всички останали съставки. Пасирайте до гладкост. Поднесете, полято със струя зехтин и прясно смлян черен пипер с мек хляб.

Да ви е сладко!

18 коментара:

  1. Чудесен дип, Ани!
    И у нас обичаме патладжан.
    Хубав уикенд и подготовка
    за първи клас :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дани. Много мило, че си се сетила, че Аида е ученичка тази година :)

      Изтриване
  2. Хареса ми добавката от хляб!
    :)Прекрасни филийки с него ще си хапва първокласничката:),поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Миленка :))) Първокласничката няма търпение :)))

      Изтриване
  3. Ани ,
    чудесен е дипа.И аз правих подобен дип през почивните дни.Патладжанът е много подходящ за подобни рецепти.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва Ели. Патладжани мога да хапвам в много и различни вариации. Толкова ги обичам :)

      Изтриване
  4. Много ми допада, ама тази година не можах да си хапна патладжан на воля.
    Успех на девойката в училище!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох Весе аз ако не си хапна поне няколко пъти патладжан лятото сякаш съм пропуснала нещо. Много го обичам :))

      Изтриване
  5. Май всички обичаме гръцката автентичност в кухнята;) Поздравления за патладжаненото удоволствие, Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Марте. Гърците са много добри в кулинарията. Простички неща, но толкова вкусни ...

      Изтриване
  6. Прекрасна идея, благодаря и аз. Нямам търпение да се прибера и да я приготвя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ви харесва Миглена. Много е вкусно!

      Изтриване
  7. Какъв дип? Това си е кьопоолу.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз никога не слагам хляб в кьополу. Приготвям го с патладжан, чушки, домати и чесън.

      Изтриване
  8. Уникална салата/разядка/!С лесни и прости съставки-невероятен резултат!
    Както винаги,чудесно предложения имаш,Ани
    Поздрави,Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Мария. Много се радвам, че сте имали възможност да опитате тази разядка. Много е ароматна и интересна. Благодаря ви за доверието в моите рецепти!

      Изтриване
  9. С 2-3 люти чушчици е напълно завършено.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лютите чушчици винаги отварят допълнително апетита ;)

      Изтриване