Търсене в този блог

събота, 3 октомври 2015 г.

Билков хляб със сирене Апенцелер

   Представям ви една изсусителна рецепта за домашен, билков хляб с невероятно ароматното, Швейцарско сирене Апенцелер. Хлябът е фантастичен и Ви уверявам, че изчезва за секунди. А ароматът, който се носи, докато се пече е абсолютно неустоим! 


   Нетрадиционното в тази рецепта е, че тестото се разточва на правоъгълна кора, след което се намазва с масло, поръсва се с настърганото сирене и нарязаните на ситно зелени билки. След това се нарязва на квадрати, които се натрупват един върху друг и цялата купчина се разполага хоризонтално във формата за печене. Сиренето е достатъчно твърдо, за да не втести хляба, но същевременно много ароматно, за да му придаде неповторим вкус. Втасва два пъти - веднъж като тесто и след това във формата, преди печене. Когато го разрежете хлябът е пухкав и много нежен, с аромат на масло, чесън, сирене и зелени билки. По желание можете да замените сиренето с друг вид твърдо сирене - като Грюер, Ементал, Чедър, Едамер.


А сега нека ви разкажа с няколко думи за тази перла в короната на Швейцарските сирена.

Швейцарското сирене Апенцелер е едно от най-старите сирена, със 700-годишна история. Името му се споменава за първи път през 1282 г. Апенцелер класик зрее минимум 3 месеца. Представлява полутвърдо сирене, което се продава на пити от по 7 кг. Има оранжева кора и еластична сърцевина. Вкусът му е изразено пикантно-плодов, напомнящ на Грюер, но с по-наситен аромат. Използва се и стопено във Фондю.


Продукти:

500 г брашно
1 пакетче суха мая
1 с.л. зехтин
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
325 мл. хладка вода

1 връзка пресен магданоз
шепа пресен розмарин
шепа прясна мащерка
1 скилидка чесън
200 г Швейцарско сирене Апенцелер
50 г. масло


Сложете в купа брашното. Направете кладенче, добавете маята, солта, захарта, зехтина и накрая налейте хладката вода. Ако имате стационарен миксер омесете тестото с него. Добавете още 2-3 с.л. брашно, докато се оформи на топка. Ако желаете можете да го омесите на ръка. Покрийте с фолио и оставете на топло да втаса, докато удвои обема си. Изсипете тестото на работния плот, като предварително поръсите с брашно. Омесете го отново, като поръсвате леко с брашно, за да не лепне. Разточете го във формата на правоъгълник. 
Нарежете на ситно билките и стиснете скилидката чесън. Разбъркайте ги. 
Настържете сиренето Апенцелер. Стопете маслото.


Намажете правоъгълника тесто със стопено масло, поръсете с настърганото сирене и разпределете билките равномерно. Нарежете тестото на квадрати 4:3, с височина на квадратите, равна на височината на формата за печене, която сте покрили с хартия. Внимателно отлепете и подредете всеки квадрат върху другия, на купчинка.


Тук е моментът да си повикате помощник, който да придържа с ръце купчината. След това внимателно я сложете да легне хоризонтално в съда за печене. Покрийте отново с фолио и оставете да втаса повторно за около 30 минути. 


Загрейте фурната на 190 градуса и изпечете хляба за около 50-55 минути, до готовност. След като горната коричка се изпече можете да я покриете с фолио, за да не изгори, докато се изпече хлябът. Охладете напълно и разрежете. Поднесете със супа по избор или просто намазан с любимата ви разядка.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: http://chewtown.com/2014/09/garlic-herb-and-cheese-pull-apart-bread/

16 коментара:

  1. Ани,
    чудесен, много апетитен хляб се е получил.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ели. Вече е в историята. :))) А най-любопитното е, че децата адски много го харесаха.

      Изтриване
  2. Аз вече коментирах във фейсбук, но и тук ще си кажа -ама много вкусен хляб, значи! Супер е, Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти красавице. Радвам се, че ти харесва. Непременно го опитай. Ще останеш очарована!

      Изтриване
  3. Ани здравей, а дали според теб ще може да се приготви и в машината за хляб ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, аз нямам машина за хляб и не знам точно принципа й на работа, но предполагам, че месенето, втасването и печенето са си същите..

      Изтриване
    2. Благодаря много за отговора :-) ще пробвам и ще докладвам . Нещо не се получи с името ми в профила, съжалявам, аз съм Ивайла, много ми харесва всичко, което приготвяш с толкова любов..а снимките са винаги прекрасни ;-) Успех !!!

      Изтриване
    3. Много ти благодаря Ивайла. Много си мила. Успех с Билковия хляб :)

      Изтриване
  4. С какво друго сирене би могло да се замени това в рецептата? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По желание можете да замените сиренето с друг вид твърдо сирене - като Грюер, Ементал, Чедър, Едамер.

      Изтриване
    2. Благодаря! Много харесвам чедър, ще опитам с него :)

      Изтриване
    3. Здравейте, ще стане и с Чедър. Много е подходящо.

      Изтриване
    4. Здравейте, ще стане и с Чедър. Много е подходящо.

      Изтриване