вторник, 24 ноември 2015 г.

Тарт Татен

   Представям Ви един от най-емблематичните френски десерти - Тарт Татен. Лесен, с обикновени продукти, но толкова ефектен, запомнящ се и ароматен. 



Продукти:

250 г захар
150 г масло
150 мл. топла вода

3 зелени ябълки

275 г бутер тесто
счукани орехи за поръсване



Сложете маслото и захарта в тенджера и бъркайте на силен огън, докато се стопят. Внимателно налейте 150 мл. топла вода, разбъркайте и оставете да ври на силен огън около 15-20 минути, докато карамелът се сгъсти. Излейте го в съда, в който ще печете татена. Оставете го да се охлади.

Загрейте фурната на 220 градуса.

През това време обелете и нарежете ветрилообразно ябълките. Подредете ги върху карамела и печете до златисто около 30 минути. 

Изрежете кръг от бутер тестото, който да покрие съда и го поставете върху ябълките. Печете още 15 минути до златисто. Извадете, изчакайте минута-две, не повече и внимателно с ръкавици го обърнете в поднос. Поръсете със счукани орехи.

Да ви е сладко!

Рецептата е на шеф Иван Манчев, от книгата "52 срещу 52"





Tart Tatin


I present to you one of the most iconic French desserts - Tart Tatin. Easy, with simple products, but still spectacular, memorable and flavorful. 

Ingredients:

250 g sugar 
150 g butter 
150 ml. hot water 
three green apples 
275 g puff pastry 
chopped walnuts for sprinkling


Put butter and sugar in a saucepan and stir over high heat until melted. Carefully pour 150 ml. hot water, stir and bring to a boil over high heat about 15-20 minutes until caramel thickens. Pour it in the bow, in which will bake. Allow it to cool.


Preheat oven to 220 degrees.

During this time, peel and slice apples. Arrange them on the caramel and bake until golden about 30 minutes. 

Cut a circle of puff dough to cover the bow and place it over the apples. Bake another 15 minutes until golden. Remove, wait a minute or two, no more and carefully with gloves turn it in a tray. Sprinkle with chopped nuts.

Enjoy!

The recipe is boss Ivan Manchev, from the book "52 against 52"

Няма коментари:

Публикуване на коментар