Търсене в този блог

петък, 27 ноември 2015 г.

Кулинарен урок за децата на Вкуснотека и Lunchbox

    Сигурна съм, че на всички ни е много трудно да контролираме децата си пред препълнените рафтове и лавки с полуфабрикати и храни с трансмазнини и оцветители. Навсякъде и във всеки мол изобилстват ресторанти за бързо хранене. Статистиката на деца болни от диабет е плашеща и сигнализираща за сериозен проблем за обществото ни. 
  Като майка на две деца намирам темата за особено болезнена и вярвам, че вкусът се възпитава от рано и чрез личен пример. Не изпадам в крайности, но държа на домашно-приготвената храна и въвличането на децата в процеса на готвене, защото по този начин те опознават продуктите, зеленчуците и плодовете, разбират от къде идва храната на масата им и как да я приготвят, за да бъде по-здравословна за тях. 
   Борбата за всеки залък е много голяма и пътят е дълъг като процес, но ви уверявам, че постепенно децата възприемат кое е по-добре за тях и започват сами да проявяват отговорност към себе си. Като пример ще ви дам дъщеря си, която като всички деца, много обича торти. Когато ходи на детски рождени дни винаги яде захарната украса от фондан. Обяснявам й колко е вредна тази украса, и че представлява чиста захар и боя, която разваля нейните зъбки. Доскоро моето говорене нямаше никакъв успех, но наскоро се прибра от поредното парти и побърза да ми се похвали, че сама е отделила горния слой на тортата с декорацията и не я е изяла, защото вече знае колко е вредна. Това беше моят триумф!Моята малка победа!
    Харесва ми да работя с деца, защото съзнанието им е чисто от предубеждения. Въприемат бързо и бързо се вижда прогрес. Влагат ентусиазъм и позитивна енергия във всичко, което правят. 
     На 21.Ноември, събота, денят на Християнското семейство, Вкуснотека и Lunchbox, заедно, поканихме 30 дечица в прекрасния Столичен ресторант Dell' Arte на кулинарен урок на тема "Как да си направим здравословна пица от карфиол". 





    Децата пристигнаха в уречения час, заредени с добро настроение и ентусиазъм. 
    Сложихме престилките, разделихме се на отбори и запретнахме ръкави. 
Първо си поговорихме за този така не любим зеленчук на децата - карфиола. Разказахме си, че е популярен с името "цветно зеле", защо е полезен, как да го избираме на пазара и какво можем да приготвим с него. След това пристъпихме към същинското готвене.
Всички отбори смелиха розичките карфиол, след което ги объркаха с настъргана Моцарела, кашкавал и яйца. Приготвиха тесто и то без брашно! Всички бяха много очудени. Отрязаха си хартия за печене, с която покриха тавата и разпределиха тестото равномерно в нея. Последва печене на тестото, а през това време проведохме бърза викторина сред децата на тема здравословно хранене и знаем ли кои храни са въглехидрати, кои протеини, кои зърнени и какво е калория. Раздадохме награди на всички и ги помолихме да напишат своето седмично меню за мама.
Топлите пици се завърнаха и последва усърдна, екипна работа по декориране и аранжиране на плънката от домати, чушки, маслини, прошуто и кашкавал. Красивите пици се върнаха за допичане, пред изгладнелите погледи на малчуганите, които заслужено, сладко си хапнаха от своите творения, когато ги разрязах. Майките също се чувстваха комфортно, бъбрейки и обменяйки опит на чаша вино, с вкусните хапки, приготвени от ресторант Dell'Arte. 

    Мили деца,
искам да ви благодаря от сърце, че бяхте много добрички и много се забавлявахте. Бяхте много активни, както в готвенето, така и в отговорите на въпросите на тема здравословно хранене, които Ваня ви зададе. Благодаря на всички за ентусиазма и старанието. Много съм щастлива, че харесахте моята здравословна пица от карфиол, и че научихте нещо ново и надявам се полезно. Продължавайте да готвите покрай мама и татко. Готвенето развива въображението и усета за естетика. 


    Ето слайдшоу на всички снимки от събитието:



Въпреки, че всички майки получиха рецептата, с комплимент талон за отстъпка от Lunchbox, отново искам да ви споделя рецептата, която приготвихме, заедно с децата.

Пица с тесто от карфиол и Моцарела




Продукти за "тестото":

1 средна глава карфиол
2 яйца
250 г. Моцарела
50 кашкавал
връзка пресен босилек
черен пипер
сол

продукти за пицата: 

доматен сос за намазване
1 домат
1 зелена чушка
по желание Прошуто
маслинена паста или маслини
свежа рукола
струя зехтин

100 г кашкавал


Измийте и разделете карфиола на розички. Сварете ги в тенджера с вода за 5 минути, не повече. Отцедете и леко ги подсушете. Смелете ги в блендер. За тестото са ви необходими 2 големи чаени чаши от така надробения карфиол. В зависимост от това колко ви е голяма главата карфиол може да ви остане малко. Ето някои вкусни идеи с карфиол: Венец с кайма и карфиолКарфиолени кюфтенцаСупа Чаудър с карфиол.
Изсипете 2 ч.ч. пасиран карфиол в купа. Чукнете две яйца, настържете сиренето Моцарела и кашкавала и добавете черен пипер и сол. Нарежете на ситно връзка пресен босилек. Разбъркайте добре.
Покрийте тава с хартия за печене. 
С лъжица оформете пиците, максимално тънки, около 0,05 мм. Може да бъде само една голяма или няколко по-малки, колкото се съберат в тавата ви. Изпечете ги за 20-25 минути, докато хубаво покафенеят отгоре и се втвърдят. Аз включих на горен вентилатор последните 5 минути, за да покафенеят.  
Извадете ги и ги намажете с доматения сос. След това подредете отгоре резенчета домат, чушка, Прошуто. На друга може да сложите малко маслинена паста. Полейте пиците със струя зехтин и ги върнете във фурната за още 10 минути. След това поръсете настърган кашкавал и запечете още 5 минути, докато се разтопи. Поднесете топли, поръсени със свежа рукола за разкош и струйка зехтин.

Да ви е сладко!

Вижте снимки от друга моя инициатива в детската градина на дъщеря ми:

Среща на тема Здравословно хранене с децата от 117 ОДЗ "Надежда" и рецепта за морковени бонбони

Няма коментари:

Публикуване на коментар