Рецептата за това фантастично говеждо е на Хестън Блументал, английски световноизвестен Мишлен готвач. Горещо ви го препоръчвам. Изпълнено е с аромати и вкусове. Оставя незабравим вкус в устата, особено поднесено с чаша, хубаво червено вино.
Талиата ди витело е италианско ястие от фино, нарязани парчета телешко или говеждо месо, с рукола и люспи пармезан. Ароматният зехтин, който Хестън Блументал предлага буквално завършва цялото ястие. Той ароматизира соковете от печеното месо и горещия зехтин с чесън, розмарин и лимонова кора, прецежда го и полива месото и руколата с него. Божествено! Запленяващо, особено, когато месото е тендърлойн стек на Испанската фирма Maredo. Висококачественото говеждо месо, което никога няма да ви подведе можете да откриете в магазини Дар от Боговете, които са негови вносители. За 2-3 минути от страна в тигана ще получите средно изпечено, хрупкаво отвън и крехко отвътре месо. Ястието е истинска италианска класика.
Продукти:
2 бр. телешки тендърлойн стек Maredo
30 мл. зехтин Costa Doro
черен пипер
сол
1 стрък пресен розмарин, нарязан на ситно
3 скилидки чесън
1 стрък пресен розмарин
2 кори от лимон
свежа рукола
пармиджано риджано на люспи Zanetti
по желание сушени домати
Загрейте тиган със зехтин. Когато е много горещ поставете стековете и ги обръщайте, с помощта на щипки, всеки 15 секунди, докато добият златиста коричка отвън, и нежна вътрешност. Гответе ги, по 2-3 минути от страна, за средно изпечени стекове. Поръсете от двете страни със сол, черен пипер и малко розмарин. Извадете ги на дъска да починат 5 минути. През това време в топлия зехтин сложете 3 небелени, леко притиснати скилидки, две кори от лимон, отрязани с белачка за картофи (леко ги стиснете с пръсти, за да освободят ароматите си) и един стрък пресен розмарин.
След като поврат няколко минути прецедете сместа през цедка. С помощта на остър нож нарежете стека леко по диагонал на фини парчета. Поставете ги ветрилообразно в чиния и ги полейте леко с ароматния зехтин. С останалия зехтин овкусете руколата и я поставете върху месото. Поръсете с пармезан на люспи. Декорирайте с розмарин, скилидките, печен чесън и малко сушен домат, по желание. Поднесете топло.
Да ви е сладко!
Публикацията се осъществява в партньорство с магазини за гурме храни Дар от Боговете.
Merhabalar, mükemmel görünüyor. Ellerinize Sağlık.
ОтговорИзтриванеSaygılarımla..
Thank you very much Sefa for your comment. I am glad you like it!
ИзтриванеЕха, Ани, фантастично ястие, повече от това даже, браво! :)
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Много се радвам, че ти харесва сладурано! Целувки
ИзтриванеСъс сигурност е много ароматно!
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение, Ани!
Благодаря ти Дани. Обичам италианската кухня.
ИзтриванеКрасота! Съжалявам, че не мога да усетя аромата!
ОтговорИзтриванеБих попитала обаче от къде пазаруваш телешко месо, защото никак не е маловажно месото да е хубаво.
Алби, качествено говеждо месо можеш да откриеш в магазини Дар от Боговете. Внасят го вакумирано и охладено от испанската фирма Maredo. Фантастично месо е! Ето тук можеш да видиш двата им магазина: http://darotbogovete.bg/bg/contacts.html
ИзтриванеАни,
ОтговорИзтриванеще ти идваме на гости с това ароматно телешко. Представям си аромата на розмарин и прясно младо телешко, съчетало вкусовете си прекрасно. Прегръдки
Дани, винаги сте добре дошли с Диян, знаеш! Така обичам да имам гости :) Месото е изключително крехко и много ароматно, приготвено по този начин. Вярвам, че ще го опиташ, защото си ценител! Целувки
ИзтриванеКрасив,ароматно и вкусно!Поздравления,Ани!Усмихнат ден:)!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва Миленка. Благодаря ти!
ИзтриванеЗа това блюдо получаваш едно голямо Браво от мен, Аничко! Страхотно е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти слънчице! Целувам те!
Изтриване