Търсене в този блог

неделя, 15 ноември 2015 г.

Талиата ди витело ( Tagliata di vitello)

    Рецептата за това фантастично говеждо е на Хестън Блументал, английски световноизвестен Мишлен готвач. Горещо ви го препоръчвам. Изпълнено е с аромати и вкусове. Оставя незабравим вкус в устата, особено поднесено с чаша, хубаво червено вино. 
    Талиата ди витело е италианско ястие от фино, нарязани парчета телешко или говеждо месо, с рукола и люспи пармезан. Ароматният зехтин, който Хестън Блументал предлага буквално завършва цялото ястие. Той ароматизира соковете от печеното месо и горещия зехтин с чесън, розмарин и лимонова кора, прецежда го и полива месото и руколата с него. Божествено! Запленяващо, особено, когато месото е тендърлойн стек на Испанската фирма Maredo. Висококачественото говеждо месо, което никога няма да ви подведе можете да откриете в магазини Дар от Боговете, които са негови вносители. За 2-3 минути от страна в тигана ще получите средно изпечено, хрупкаво отвън и крехко отвътре месо. Ястието е истинска италианска класика.


Продукти:

2 бр. телешки тендърлойн стек Maredo
30 мл. зехтин Costa Doro
черен пипер
сол
1 стрък пресен розмарин, нарязан на ситно

3 скилидки чесън
1 стрък пресен розмарин
2 кори от лимон

свежа рукола
пармиджано риджано на люспи Zanetti

по желание сушени домати



Загрейте тиган със зехтин. Когато е много горещ поставете стековете и ги обръщайте, с помощта на щипки, всеки 15 секунди, докато добият златиста коричка отвън, и нежна вътрешност. Гответе ги, по 2-3 минути от страна, за средно изпечени стекове. Поръсете от двете страни със сол, черен пипер и малко розмарин. Извадете ги на дъска да починат 5 минути. През това време в топлия зехтин сложете 3 небелени, леко притиснати скилидки, две кори от лимон, отрязани с белачка за картофи (леко ги стиснете с пръсти, за да освободят ароматите си) и един стрък пресен розмарин. 


След като поврат  няколко минути прецедете сместа през цедка. С помощта на остър нож нарежете стека леко по диагонал на фини парчета. Поставете ги ветрилообразно в чиния и ги полейте леко с ароматния зехтин. С останалия зехтин овкусете руколата и я поставете върху месото. Поръсете с пармезан на люспи. Декорирайте с розмарин, скилидките, печен чесън и малко сушен домат, по желание. Поднесете топло.


Да ви е сладко!

Публикацията се осъществява в партньорство с магазини за гурме храни Дар от Боговете.



14 коментара:

  1. Merhabalar, mükemmel görünüyor. Ellerinize Sağlık.

    Saygılarımla..

    ОтговорИзтриване
  2. Еха, Ани, фантастично ястие, повече от това даже, браво! :)
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесва сладурано! Целувки

      Изтриване
  3. Със сигурност е много ароматно!
    Чудесно предложение, Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дани. Обичам италианската кухня.

      Изтриване
  4. Красота! Съжалявам, че не мога да усетя аромата!
    Бих попитала обаче от къде пазаруваш телешко месо, защото никак не е маловажно месото да е хубаво.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алби, качествено говеждо месо можеш да откриеш в магазини Дар от Боговете. Внасят го вакумирано и охладено от испанската фирма Maredo. Фантастично месо е! Ето тук можеш да видиш двата им магазина: http://darotbogovete.bg/bg/contacts.html

      Изтриване
  5. Ани,
    ще ти идваме на гости с това ароматно телешко. Представям си аромата на розмарин и прясно младо телешко, съчетало вкусовете си прекрасно. Прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, винаги сте добре дошли с Диян, знаеш! Така обичам да имам гости :) Месото е изключително крехко и много ароматно, приготвено по този начин. Вярвам, че ще го опиташ, защото си ценител! Целувки

      Изтриване
  6. Красив,ароматно и вкусно!Поздравления,Ани!Усмихнат ден:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва Миленка. Благодаря ти!

      Изтриване
  7. За това блюдо получаваш едно голямо Браво от мен, Аничко! Страхотно е!

    ОтговорИзтриване