Търсене в този блог

четвъртък, 28 януари 2016 г.

Веган пастет от червена леща със сушени домати и маслини

    Обичате пастет, но не обичате дробчета или сте веган и не консумирате животински продукти. Представям ви една лесна и много вкусна алтернатива на пастета, приготвена от любимата ми червена леща със сушени доматчета и маслини. Ароматна и нежна комбинация от вкусове, която ще ви очарова. Червената леща дава толкова много възможности за експериментиране - в супи, салати, дипове и кюфтета. С нея ще си осигурите необходимата доза протеини, желязо и фибри, както и антиоксиданти и фолиева киселина.
   Поднесете пастета, намазан, върху солени крекери, които можете да приготвите по тази рецепта сами или върху меко хлебче. Ако не разполагате с време, опитайте домашно изпечените, хрупкави, солени кукис с Чедър и Пармезан в гурме магазини Дар от Боговете


Продукти:

1 ч.ч. червена леща
100 г сушени домати (магазин Дар от Боговете)
100 г маслини Стафида (магазин Дар от Боговете)
1 скилидка чесън
100 г орехи
1/2 ч.л. кимион
2 с.л. зехтин Costa Doro
2 с.л. лимонов сок
сол

солени кукис с Чедър и Пармезан (магазин Дар от Боговете)


Сварете лещата в тенджера за около 15 минути в 1 и 1/2 ч.ч. вода. Охладете я.
Леко запечете на сух тиган орехите и ги сложете в блендера. Добавете сушените доматчета, маслините, почистени от костилки, скилидката чесън и зехтина и пасирайте. Добавете сварената, червена леща, кимиона, лимоновия сок и солта и пасирайте до гладкост. Прехвърлете в купа, полейте със струя зехтин и поръсете с щипка червен пипер.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: http://foodandspice.blogspot.com/2011/11/red-lentil-and-toasted-walnut-tapenade.html

26 коментара:

  1. Чудесен пастет, Ани!
    По принцип предпочитам другите видове леща
    за супа.
    Но в тази комбинация ще ни се хареса!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дани. Аз обичам всякаква леща от дете. Мога да я хапвам всеки ден :)
      Комбинацията те уверявам, че е много добре :) Поздрави

      Изтриване
  2. И аз подкрепям с две ръце, чудесен пастет! :)
    Поздрави, Ани! И дано вече да се чувстваш по-добре. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила Гери. След спане до обяд и доста болкоуспокоителни се чувствам по-добре.

      Изтриване
  3. Достоен заместник и здравословна алтернатива на обичайния пастет. Благодаря за рецептата, Ани. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно съм съгласна с теб Дани. Самият факт, че моите момичета не направиха разлика с другия пастет е доста показателен :) Хапнаха си го намазан на филиика.

      Изтриване
  4. Чуден е пастета, Ани.Много интересна и вълнуваща комбинация от продукти.Ще го пробвам задължително.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Ели радвам се, че пастетът ти харесва. Много ще се радвам ако го опиташ и споделиш опита ти. Прегръдки

      Изтриване
  5. Чудесен е веднага след приготвянето му, а след една нощ в хладилника става божествен!

    Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да и аз установих, че на другия ден е страхотен! Явно ароматите се смесват и става още по-вкусен. Да ви е сладко Деси :)

      Изтриване
  6. Много ме вдъхнови и го приготвих през уикенда и стана фантастичен :)....месри, Ани!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ви е харесал Лора. След няколко дни е дори още по-вкусен :)

      Изтриване
    2. Здравейте, много добра рецепта. Но защо е уточнението от къде да се купят някои от продуктите и каква марка зехтин да се ползва...

      Изтриване
    3. Здравейте. Благодаря ви за добрите думи. Ако следите блога, може би сте забелязали рубриката "Гурме с магазин Дар от Боговете и Вкуснотека", в която споделям вкусни и интересни гурме рецепти, като тази, в партньорство с Дар от Боговете. Разбира се, всеки продукт може да бъде заменен с подобен на друга марка, по ваш вкус.Поздрави

      Изтриване
    4. Ваш си е блога, но ще е достойно да изтриете и коментара ми, който сте оставили...защото най-малкото е нередно, след като сте изтрили коментари в които не съм си позволила по никакъв начин да ви обидя, а само да изразя мнението си, а да оставите този. Видя се, че не държите на мнение а само на хвалебствия.

      Изтриване
    5. Не разбирам защо е цялата тази полемика, форумния стил с нищо не помага на всички, към които са насочени публикациите. Положителните и отрицателните мнения е хубаво да засягат рецептата и нейната реализация, за да има конструктивен диалог. Всичко друго няма място в една библиотека, където човек намира или не намира търсеното от него.

      Изтриване
    6. Пак казвам, смятам за редно да се изтрият всичките ми коментари,а не да се оставя този в който не изразявам мнение различно от блогърката...И между другото всичко казано беше свързано с рецептите.

      Изтриване
  7. mnogo vkusno predlowenie napravixgo i ostanax o4arovana blagodar9 za straxotnoto predlowenie wela9 mnogo zdrave

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ви е харесало пастетчето Злати. И аз мисля отново да го повторя. Много, много ми хареса и на мен :)

      Изтриване
  8. Аз пък за разлика от първата дама, коментирала рецептата, предпочитам червената леща. Откакто я открих, само нея купувам и готвя.
    Сега да си кажа за пастетчето - ами чудесно е! Хапнах си го върху филийка домашен хляб, гарниран с домашни кисели краставички, мммм... Довечера предстои и мъжете вкъщи да си кажат мнението :)
    Само за протокола - в момента нямах маслини Стафидаки и ги замениха с печени червени чушки. Също отлична комбинация. Следващия път ще пробвам и с маслинки :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стеф, представям си колко вкусно е с домашен хляб :) Стафидаки не са задължителни, спокойно можеш да ги замениш и с друг вид, например Каламата. Ще опитам и аз идеята с червените чушки. Да ви е сладко :)

      Изтриване
  9. Здравей мила Ани :) Страхотен пастет, невероятно богат и плътен вкус! Имам въпросче - при мен се получи много гъст, толкова, че го поразредих с вода. Слагах и маслините Стафида и сушените домати абсолютно на око, да не би да е от това? Би ли ме посъветвала, ако следващия път отново стане много гъст, с какво бих могла да го поразредя, така че да не разваля вкуса? Много ти благодаря. Сърдечни поздрави, Мариела

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Мариела. Можеш да го разредиш с малко зехтин или водичка. Няма проблем. Пастетът ми е страшно любим!

      Изтриване