четвъртък, 14 юли 2016 г.

Малиново-ментов чийзкейк


    Представете си вълшебната комбинация от хрупкав, шоколадово-бисквитен блат, нежен ментов, чийз крем и малиново желе..уверявам Ви, че няма да можете да й устоите. Чийзкейкът е много свеж и лек. Перфектен за летните горещини, когато е добре охладен. Кремът не се пече, единствено бисквитената подложка се запича за 10 минути за повече хрупкавост. 
     Отново използвах бисквити за чийзкейк Победа. Много ми допада фактът, че блатът не се слепва, както при някои видове бисквити и не става много твърд и труден за рязане. Тъй като моята форма е 22 см, използвах пакет и половина бисквити, но ако Вашата е по-голяма, стандартна, можете спокойно да използвате и двата пакета бисквити, които са предвидени за един чийзкейк в опаковката и да увеличите маслото с 20 г.
       Вие се запознайте с рецептата, а аз отивам да си отрежа още едно парченце :)



Продукти за основата:

1 и 1/2 пакета бисквити за чийзкейк Победа
1 с.л. натурално какао
120 г стопено масло

продукти за крема:

200 г крема сирене
3 с.л. пудра захар
200 мл. заквасена сметана
100 мл. бита сладкарска сметана
5 капки ментова есенция

продукти за малиновото желе:

250 г пресни малини
2 с.л. конфитюр от малини
100 мл. топла вода
1 желатин

150 г пресни малини


Загрейте фурната на 180 градуса.
Смелете в блендер бисквитите. Добавете какаото и стопеното масло и пасирайте до маслени трохи.
Покрийте тава с хартия за печене. Поставете ринг за торта и изсипете трохите. Заравнете добре с лъжица и печете 10 минути. След като се охлади внимателно го прехвърлете, заедно с хартията и ринга в поднос.
През това време пригответе крема.
Разбийте с миксер студената сладкарска сметана на сняг. Оставете я настрана. В купа разбийте крема сиренето, заедно с пудрата захар. Добавете заквасената сметана и накрая битата сладкарска сметана. Завършете с 5 капки ментова есенция и разбийте с миксер крема.
Извадете блата от фурната и го охладете напълно. Излейте крема върху него и заравнете. Охладете за 1-2 часа. Подредете пресни малини по повърхността. Внимателно изтеглете хартията под ринга. 


Пригответе желатина. Изсипете го в огнеопорна стъклена купичка, налейте 4 с.л. студена вода и го стопете на водна баня на котлона. Охладете леко. 
В блендер пасирайте 250 г пресни малини с 2 с.л. конфитюр от малини и 100 мл. топла вода. След като пасирате, излейте и стопения желатин в сместа, след което я излейте върху чийзкейка, така че да покрие малините и цялата повърхност на десерта.


Охладете за няколко часа в хладилник и внимателно прекарайте нож по ръба на десерта, за да отстраните ринга.


Да ви е сладко!

9 коментара:

  1. Много примамливо изглежда :) Аз обаче трябва да я направя без глутен, знаеш ли някоя рецепта за бисквити, които да направя за основата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Дени. Вижте тази рецепта за бисквити без глутен: http://www.vkusnoteka.bg/2014/08/blog-post_27.html
      Надявам се да ви харесат.

      Изтриване
    2. Благодаря, добре изглеждат, ще ги пробвам :)

      Изтриване
  2. Много примамлив чийз - кейк Ани.Чудесно изглежда, вкусен и изкушаващ за лятото.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ели. Чудесен е за лятото, освежаващ и много вкусен.

      Изтриване
  3. Приготвих го с какаови чаени бисквити. Стана зашеметяващ: ментова среда, хрупкава сладка основа и кисело-сладък малинов финал

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотно Маги! Комбинацията от текстури е магията на този божествен чийзкейк, абсолютно съм съгласна с теб :) Да Ви е сладко!

      Изтриване
  4. Здравейте, искам да попитам блата задължително ли трябва да се пече? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Спокойно можете и да не го печете, ако ви е топло и не ви се включва фурната. Аз го пекох, защото исках да добие тази характерна хрупкавост и да получа различните текстури, които постигнах.

      Изтриване