Търсене в този блог

вторник, 26 юли 2016 г.

Coca-Cola Chill&Grill посети гр. Стара Загора

    Пътуване, настройване на микрофона, престилка, подготвени продукти, аромат на тлееща жар от барбекюто, усмихнати лица на посетителите ...3,2, 1..започваме!


    През изминалия уикенд, парк "Алана" в гр. Стара Загора стана домакин на второто събитие - Chill and Grill, от поредицата събития на Coca Cola #ДаСеХранимЗаедно, което има за цел да постави акцент върху споделените мигове на щастие, прекарани около семейната трапеза. Cтотици жители и гости на Стара Загора се насладиха на вкусни грил-изкушения, приготвени специално за тях.


    Кулинарни, барбекю демонстрации направихме отново аз, Сандра Алексиева от сайта 1001 рецепти, Ваня Георгиева от блога Culinary with me и Дани Колева, известната тв водеща. Емоциите отново бяха много големи. 




    В края на публикацията ще Ви представя 6-те страхотни, летни грил рецепти, с които можете да изненадате своите близки и приятели - Гриловани шишчета от скариди с мед и лимон, Сандра Алексиева (1001 рецепти), Ципура на грил с Табуле, Ваня Георгиева (Culinary with Me), Мариновани свински ребра на грил с картофи, Даниела Колева, Мариновани агнешки котлети с марокански кус-кус и грилован ананас, чушки и фенел, Ани Шакарян (Vkusnoteka), Пилешки бутчета с медено-горчичен дресинг и зеленчукови шишчета, Ани Шакарян (Vkusnoteka), Задушени и гриловани пилешки бутчета с тиквички и лук, Ваня Георгиева (Culinary with Me).


    След демонстрацията, изненадахме посетителите със специално организирано състезание за зрителите в публиката, които бяха поканени да се включат в приготвянето на ястията под наше ръководство. Аз и Ваня Георгиева, с помощта на две прекрасни майки приготвихме мариновани пилешки бутчета с горчичено-меден дресинг в комбинация от зеленчукови шишчета на грил. С големи усмивки и добро настроение дамите се впуснаха в надпреварата за голямата награда на Coca-Cola Chill & Grill – вечеря в небето, с панорамна гледка от София, която ще се състои на 11 септември 2016 г. След края на състезанието победителката обяви, че ще вземе за компания своята конкурентка и приятелка. 
    През целия ден уханието на вкусни ястия на грил бе съпътствано от редица забавления, спортни активности и игри за всички. Актьорът Ники Станоев се погрижи за доброто настроение на цялото семейство. За приятната обстановка се погрижиха и младите български таланти и групи Funky Miracle, Brazz ViliDJ, които освен за хубавата музика, допринесоха и за доброто настроение на събитието.
Следващото мероприятие от турнето очаквайте в гр. Варна на 14 Август. След това сме в гр. Бургас на 21. Август и акустираме в гр. София на 11 Септември. Елате да се забавляваме заедно :) 

Мариновани агнешки котлети с марокански кус-кус и грилован ананас, чушки и фенел
Ани Шакарян (Vkusnoteka)


Необходими продукти:
За котлетите:
около 600 гр. агнешки котлети
дижонска горчица
лук
чесън
пресен розмарин
сол
пипер
зехтин

За кус-куса с грилован ананас, чушки и фенел
300 гр. дребен кус-кус 
сол
пипер
зехтин
2 червени чушки
2 зелени чушки
1 ананас
1 лайм
1 глава фенел
1 връзка прясна мента или джоджен

Начин на приготвяне:
Мариновайте котлетите в смес от нарязан лук и чесън, горчица, клонка пресен розмарин, сол, пипер и зехтин и оставете на студено за 2-3 часа. Преди да гриловате маринованите котлети ги почистете от полепналите зеленчуци и подправки. Когато ги сложите на грила, печете по 3-4 минути от всяка страна, след което ги поставете в купа, завита с фолио, за да починат за около 5 минути. След като извадите котлетите от купата, увийте дръжките им във фолио.
Пригответе кускусът като го залеете с 375 мл. вряща вода и изчакайте 5 минути, за да набъбне. Добавете сол, пипер, зехтин, лимон и ситно нарязаните мента (или джоджен) и чесън. Нарежете чушките, ананаса и фенела и ги подправете със сол, зехтин и пипер като ги сложите в найлонов плик заедно с подправките и го разтръскате хубаво за около минута. Гриловайте, нарежете на ситно и смесете с кус-куса.
Поднесете котлетите върху кус-куса без да отвивате дръжките им от фолиото.

Гриловани шишчета от скариди с мед и лимон
Сандра Алексиева (1001 рецепти)


Необходими продукти:
18 скариди
1 тиквичка
2 с.л. мед
2 с.л. соев сос
1/2 сок от лимон
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:
Скаридите (18 бр.) се набучват на шиш като между тях се поставят резенчета тиквичка (1 бр.). С останалите продукти – мед (2 с.л.), соев сос (2 с.л.), сок от лимон (1/2 бр.), сол и черен пипер – се приготвя марината и шишовете се поливат с нея престояват за половин час.
Изпичат се на грил за по 5 минути на страна или в гореща фурна на грил (само на горен реотан) за 15 минути.

Ципура на грил с Табуле
Ваня Георгиева (Culinary with Me)



Необходими продукти:
За ципурата:
4 средно големи ципури
2 лимона, нарязани на полумесеци
1 връзка ситно нарязан магданоз или целина
сол
черен пипер на вкус
зехтин за намазване
За салата Табуле:
1 чаша булгур, предварително накиснат 1:1 в студена вода и отцеден
1 малък домат
1 връзка магданоз, нарязан на ситно
5-6 с.л. зехтин
сокът на 1/2 лимон
1 скилидка смачкан чесън
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:
Рибата се овкусява със сол и черен пипер като се втрива добре от вътрешната и външна страна. Пълни се с резени лимон и листа целина или магданоз. Намазва се с малко зехтин и се изпича за няколко минути от всяка страна до получаването на коричка.
За да приготвите салатата нарежете домата на кубчета. В купа смесете накиснатия булгур с доматите, магданоза и лимоновия сок. Овкусете с останалите подправки и сервирайте. По желание се запича шишче с няколко чери домата, което се сервира заедно с ястието. 
Мариновани свински ребра на грил с картофи
Даниела Колева



Необходими продукти:
За ребрата:
Около 500 гр. свински ребра
соев сос
горчица
кетчуп
мед

За гарнитурата:
картофи
зехтин
сол
черен пипер
чесън

Начин на приготвяне:
Сложете ребрата в голяма купа и ги овкусете със соев сос, горчица, кетчуп, мед, сол и пипер на вкус. Покрийте купата с маринованите ребра и ги оставете на студено за няколко часа. Така те ще поемат от вкуса на подправките. Преди да пристъпите към готвенето, сложете няколко клонки розмарин и 5-6 скилидки чесън във въглищата на грила (в случай че има такава възможност) и сложете ребрата да се запекат над тях.
Комбинирайте с гриловани картофи, които сте нарязали на едри шайби и сте подправили със сол, зехтин, черен пипер и чесън. 

Пилешки бутчета с медено-горчичен дресинг и зеленчукови шишчета
Ани Шакарян (Vkusnoteka)




Необходими продукти:
За бутчетата:
600 гр. пилешки бутчета
горчица
мед
зехтин
чесън
розмарин
магданоз
сол
пипер

За гарнитурата:
тиквички
червена чушка
лук
зехтин
сол
розмарин
магданоз



Начин на приготвяне:
Мариновайте пилешките бутчета като смесите меда, горчицата, зехтина, чесъна, розмарина, магданоза, солта и пипера в найлонов плик и хубаво разтръскате заедно с месото, за да се овкуси. Гриловайте за няколко минути от двете страни и поднесете с изпечените шишчета, които сте приготвили от нарязаните зеленчуци и сте овкусили с подправките по същия начин.

Задушени и гриловани пилешки бутчета с тиквички и лук
Ваня Георгиева (Culinary with Me)

Необходими продукти:
За бутчетата:
600 гр. пилешки бутчета
соев сос
мед
зехтин
сол
горчица

За гарнитурата:
тиквички
лук
сол
зехтин

Начин на приготвяне:
Овкусете пилешките бутчета, като смесите всички съставки, след което ги увийте във фолио. Поставете фолиото на по-слаб грил и изчакайте няколко минути, за да се задуши месото. Извадете бутчетата от фолиото и ги „довършете“ на силен грил за 1-2 минути от двете страни. Сервирайте с гарнитура от гриловани тиквички и лук, овкусени със сол и зехтин.




1 коментар:

  1. Оха,колко много рецепти и коя от коя по-апетитни,благодаря на авторите им,както и на теб,Ани за споделеното събитие!С пожелание за още щастливи и вкусни моменти с това начинание!

    ОтговорИзтриване