понеделник, 1 август 2016 г.

Редено Имам баялдъ

Здравейте приятели!
Един от зеленчуците, който буквално обожавам е патладжан. Във Вкуснотека можете да откриете много и интересни рецепти с него: Разядка с патладжан, домати и Моцарела, Пълнозърнест здравословен киш с тиквички, патладжан и домат, Патладжанени рулца с Моцарела, доматен сос и Провансалска коричка, Рулца от патладжани и тиквички с гауда и босилек, Схторац, Пълнен патладжан, Галет с патладжани, тиквички и чери домати, Свинско със зеленчуци в глинен гювеч, Вегетарианска лазаня, Рататуй, Карнъ Ярък (Пълнени патладжани с кайма), и много други.
Една от най-популярните рецепти с патладжан е Имам баялдъ. Обикновено се поднася като пълнени лодки, но аз реших да го направя реден. Класически патладжаните се пържат. Ако ги обичате така ги изпържете. Аз реших да ги изпека на фурна, за да бъде ястието малко по-леко. Получи се много вкусно, ароматно и лятно ястие, което става по-вкусно, дори и след няколко дни. 


Продукти:

4 големи патладжана
400 мл. консерва домати на кубчета
50 мл. зехтин
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 морков
връзка пресен магданоз
1/2 ч.л. сух риган
черен пипер
сол
1/4 ч.л. канела

пресен магданоз за поръсване


Загрейте фурната на 220 градуса.
Измийте и обелете патладжаните на ивици, за да се запази цялостта им. Нарежете ги на филии с дебелина около 0,5 см. Подредете ги върху тава покрита с хартия за печене, поръсете ги със сол, полейте ги със зехтин и ги печете на силно загрята фурна до омекване. По средата на времето ги обърнете. По същия начин изпечете и останалите патладжани.
Намалете фурната на 200 градуса.
През това време нарежете на ситно глава лук и две скилидки чесън. Задушете ги в тиган с малко зехтин и вода, до омекване, заедно с един настърган на ситно морков. Добавете подправките - канелата, ригана, солта и ситно нарязания магданоз. Накрая излейте консервата домати на кубчета. Задушете, докато сосът леко се редуцира. 
В тавичка сложете на дъното малко от доматения сос. Подредете ред патладжани. Отново покрийте с малко сос и наредете нов пласт патладжани. По същия начин редувайте, докато свършите доматения сос и патладжаните. Завършете с доматен сос. Покрийте тавичката с фолио и печете 20 минути до готовност.
Преди поднасяне поръсете с нарязан пресен магданоз.


Да ви е сладко!

9 коментара:

  1. Чудесна е,Ани!
    И у нас обичаме патладжан.
    Хубаво лято от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз го обожавам Дани. Всякак обработен го обожавам :) Весело лято мила.

      Изтриване
  2. Ани,
    непременно ще приготвя това ястие точно по твоята рецепта.Научихме се да използваме канела заради здравословни проблеми.Много е полезна тази подправка и много вкусни стават ястията с нея.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Ели, канелата дава щипка източен привкус на всяко ястие. Опитай. Надявам се да ти хареса.

      Изтриване
  3. Вчера готвих тази манджа, изпълнена точно по този начин. Изключително вкусна.Обожаваме я вкъщи. Приготвям си патладжан, изпечен по този начин, замразен във фризера и за зимата.Цвета

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотно! Много е вкусно нали Цвети. Лятно и много любимо.

      Изтриване
  4. Тъй като за мен патладжаните са нещо ново (отскоро се уча да готвя), искам да се посъветвам с вас - чувала съм, че патладжанът трябва да се отцежда, винаги ли се прави и ако да, как е най-правилно? Благодаря предварително!

    П.П. Рецептата изглежда супер. С удоволствие ще я пробвам, само да разбера дали е нужно отцеждане и как точно се отзежда.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Таня, по принцип преди кулинарна обработка парчетата от патладжани трябва да отлежат осолени, за да оттече горчивият им сок. Същото се получава, ако стоят 20 мин в силно осолена студена вода. Има различни сортове патладжани. Някои са горчиви, други не. Лично аз никога не го правя. Харесвам вкусът им именно такъв :)

      Изтриване