Търсене в този блог

сряда, 17 август 2016 г.

Стотици жители на Варна посрещнаха Coca Cola Chill&Grill в неделя

На 14 август 2016 г. стотици жители и гости на Варна се насладиха на вкусни грил-изкушения, направени по техен вкус, като част от инициативата на Coca-Cola #ДаСеХранимЗаедноЦелта на поредицата събития е да постави акцент върху споделените мигове на щастие, прекарани около семейната трапеза.
 Специална Coca-Cola Chill & Grill зона посрещна желаещите да прекарат един ден на открито с близки и приятели, между 10:00 до 22:00 часа в Морската градина с многобройни освежаващи активности и редица апетитни летни грил-изкушения. 
Сандра Алексиева, Ваня Георгиева, Даниела Колева и аз, приготвихаме изкусителни грил-творения. Всяка от нас демонстрира нова и интересна рецепта, давайки възможност на варненци да се включат в готвенето. Сандра Алексиева приготви гриловани пилешки крилца по мексикански; аз изненадах с арменска рецепта за Люля кебаб, поднесен с хумус и свежа салата; Даниела Колева демонстрира авторска интерпретация на телешки бургер с патешки дроб и карамелизиран лук; а Ваня Георгиева представи рецепта за мариновани свински ребра с царевица на грил. Рецептите можете да намерите в края на публикацията. 


Специално организирано кулинарно състезание бе изненадата в слънчевата неделя. Две млади двойки от Варна бяха не само сред най-активните участници, но и изненадаха със своето отношение едни към други, въпреки, че са опоненти. Заедно с Даниела Колева двама влюбени на 18 и 19 години приготвиха мариновани свински ребра на грил, а Ваня Георгиева покани на сцената семейство, отглеждащо 7-месечното си бебе, за да гриловат апетитни шишчета от бекон. С много усмивки и добро настроение двете двойки се впуснаха в надпреварата за голямата награда на Coca-Cola Chill & Grill – вечеря в небето. След края на инициативата #ДаСеХранимЗаедно победителите от кулинарните надпревари във всеки град ще имат възможността да преживеят една незабравима вечеря в небето, с панорамна гледка от София, на 11 септември 2016 г.
Състезанието бе спечелено от по-младата двойка, която, обаче изненадващо обяви, че се отказва от наградата и я предостъпва на своите опоненти. 
През целия ден уханието на вкусни ястия на грил бе съпътствано от редица забавления и игри за всички. Актьорът Ники Станоев се погрижи за доброто настроение на семействата със специално куклено шоу, водни игри и много спортни активности. За приятната обстановка се погрижиха и младите български таланти и групи Rewind и Funky Miracle, които заедно с Brazz ViliDJ допринесоха за хубавата музика и доброто настроение на събитието. 



Следващите градове, които ще бъдат домакини на Coca-Cola Chill & Grill събитието ще бъдат Бургас (21 август 2016 г.) и София (11 септември 2016 г.), където хората ще могат да се насладят на вкусен грил заедно със своите семейства, приятели и близки.



Ето и изкушаващите, летни, грил рецепти, които приготвихме, заедно с момичетата:

Гриловани пилешки крилца по мексикански
Сандра Алексиева (1001 рецепти)

               Необходими продукти:
1 кг пилешки крилца
2 ч.л. морска сол
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. лют червен пипер
60 мл кетчуп
60 мл ябълков оцет
60 г кафява захар
60 мл мед
1/2 ч.л. чесън на прах
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. кориандър
1/2 ч.л. кайенски пипер

Начин на приготвяне:
Пригответе мексикански доматен сос за скара като смесите в тенджера кафявата захар, оцета, меда, кимиона, кориандъра, кайенския пипер и чесъна на прах. Загрейте тенджерата на котлон и бъркайте, докато се получи еднородна смес. Добавете и кетчупа и оставете да поври 20 минути, след което оставете настрана, за да почине маринатата.
Натъркайте добре пилешките крилца в смес от морската сол, черния пипер, червения пипер и лютия червен пипер. Печете на грил около 30 минути, като обръщате месото на всеки 7-8 минути.
Прехвърлете готовите крилца в купа и ги залейте с доматения сос, докато се покрият отвсякъде с него. Сервирайте топли и украсете по Ваш вкус.

Люля кебаб
Ани Шакарян (Vkusnoteka)

Необходими продукти:
За кебапа:
1 кг агнешка кайма - възможно най-фино смляна
2 глави лук
2 скилидки чесън
50 мл. зехтин
1 пакетче кимион
3 с.л. червен пипер
черен пипер, сол
За поднасянето:
3 питки арменски хляб (лаваш)
1 кутийка (200 – 300 гр.) готов хумус
50 мл. зехтин
кимион, червен пипер, черен пипер, сол
2 розови домата
2 краставици
2 зелени чушки
2 връзки магданоз

Начин на приготвяне:
Овкусете каймата като предварително нарежете лука и чесъна на много ситно. Най-добре е да използвате блендер или мини чопър, като към тях добавите, каймата и подправките (кимион, сол, черен и червен пипер). Оставете овкусената кайма за около 2 часа на студено. Когато каймата е добре охладена, оформете шишчетата с мокра ръка, като увиете каймата на тънък слой около намокрени дървени клечки. Намажете със зехтин от всички страни и изпечете на грил до готовност.
Поднесете шишовете с арменски хляб лаваш, който сте намазали с хумус и гарнирайте със зехтин и смес от кимион, сол, черен и червен пипер. Консумирайте в комбинация със свежа лятна салата от домати, краставици, лук, чушки и магданоз.

Гурме бургер с патешки дроб и карамелизиран лук
Даниела Колева

Необходими продукти:
2 кг телешка кайма
0.5 кг патешки дроб
8 глави стар лук
3 яйца
15 хлебчета за бургер
3-4 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
100 гр мед
30 гр балсамов оцет
1 кутийка рукола
1 салата айсберг

Начин на приготвяне:

Сложете каймата в голяма купа и я омесете добре, като прибавите разбитите яйца и подправите със сол и черен пипер. Охладете за два часа и пристъпете към оформяне на бургерите. Сплескайте добре половин шепа кайма, сложете в средата парче патешки дроб и покрийте с ново парче кайма, така че да оформите бургер с плънка от патешки дроб. След като оформите бургерите, намажете добре от всички страни със зехтин и печете на грил до готовност по Ваш вкус. Докато бургерите се гриловат, разрежете питките на две и запечете и тях за няколко минути на скарата.
Пригответе лука като го нарежете на шайби и го карамелизирате в тиган със зехтин, добавяйки смес от балсамов оцет, мед и малко патешки дроб, който ще се разтвори в соса. Когато лукът омекне и се карамелизира добре, отстранете от котлона и пристъпете към поднасяне.
Оформете бургерите, като към основата на хлебчето прибавите първо месото, след това карамелизирания лук, малко от лучения сос, свежа рукола и захлупете отново с хлебче.

Мариновани свински ребра с царевица на грил
Ваня Георгиева (Culinary with Me)



Необходими продукти:
За ребрата:
около 2 кг свински ребра
½ ч.л. кетчуп
2-3 с.л. зехтин
2 с.л. горчица
1.с.л. пушен, червен пипер
сокът на 1 лимон
сол, черен пипер, на вкус
1 с.л. мед
1 скилидка чесън, счукана на паста
1-2 с.л. соев сос
Сусам
За царевицата:
2-3-4 млечни царевици, както си е с шумата
масло
сол

Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете всички съставки за маринатата, разбийте до гладкост и добавете нарязаните на порции ребра. Покрийте с домакинско фолио и оставете в хладилник между 2 и 24 часа. Колкото повече, толкова по-добре.
Когато мариноването приключи, подгответе царевицата. Обелете всеки кочан, като запазвате шумата и отстранете “косата”. Счупете всеки кочан на две, намажете обилно с масло, осолете и обвийте първо с шума, а след това и с домакинско фолио.
Печете ребрата на грил до готовност, а през това време и царевицата. Ние предпочитаме месото с повечко загар и коричка и това време е достатъчно, за да се сготви и царевицата. 

Гриловани шишчета от бекон
Ваня Георгиева (Culinary with Me)

Необходими продукти:
За шишчетата:
800 гр свински бекон
2 с.л. горчица
2 с.л. зехтин
сокът на ½ лимон
1 ч.л. мед
1 глава лук

За гарнитурата:
1 салата айсберг
1 краставица
1 стрък пресен лук
1 кутийка рукола
Сок от ½ лимон
зехтин, сол

Начин на приготвяне:

Нарежете бекона на големи кубчета, тъй като при печенето, той ще намали обема си. Сложете кубчетата в купа и мариновайте със смес от горчицата, зехтина, солта, черния пипер, лимоновия сок и меда. Оставете на студено за около час и пригответе шишчетата.
Нарежете лук на парчета за шиш и нанижете шишчета, като редувате маринования бекон с парченцата лук. Изпечете до готовност по Ваш вкус и поднесете с лятна салата, която сте приготвили от айсберг, краставица и рукола и сте подправили с лимон, зехтин, сол и пресен лук.

Мариновани свински ребра на грил
Даниела Колева



Необходими продукти:

За ребрата:
2 кг свински ребра
соев сос
горчица
мед
зехтин
кетчуп

За поднасяне:
3 глави лук
1 кутийка рукола
1 връзка пресен чесън
1 лимон

Начин на приготвяне:
Мариновайте ребрата в смес от соев сос, горчица, мед, зехтин и кетчуп и оставете на студено за 2-3 часа в добре покрит съд. Изпечете ребрата на грил, като поливате от време на време с малко от марината.
Сервирайте ребрата, като ги поръсите с малко лимонов сок и комбинирате с изпечения на грил лук, овкусен със зехтин и сол и гарнирайте с пресния чесън и руколата. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар