Ако все още не сте опитали тази страхотна Тайландска рецепта побързайте към кухнята. Уникално вкусно и ароматно ястие - леко пикантно и с букет от аромати, като надделява кърито. Нежна текстура и прекрасен вкус. Ще се превърне в една от любимите Ви лесни и бързи, седмични рецепти, освен това е и много подходяща за гости.
Продукти:
500 г пилешки бонфиленца
1 глава лук
2 скилидки чесън
1/2 люта чушка
парченце пресен джинджифил
2 ч.л. суха подправка къри
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. сух кориандър
1/2 ч.л. жълто цвете (или шафран)
черен пипер
съвсем малко сол
50 мл. зехтин
1 консерва (400 мл.) кокосово мляко
продукти за ориза:
50 г масло
1 ч.ч. бисерен ориз
2 и 1/4 ч.ч. вода
черен пипер
сол
Нарежете пилешките бонфиленца на кубчета. Оставете ги настрана.
Нарежете на ситно лука и чесъна. Задушете ги в дълбок тиган със зехтина с малко водичка, до омекване. Почистете лютата чушка от семките и я нарежете на ситно. Обелете и настържете на ситно ренде джинджифила. Добавете ги при лука и чесъна. Започнете да слагате подправките - къри, кимион, кориандър, жълто цвете (или шафран), черен пипер и съвсем малко сол. Разбъркайте добре. Добавете пилешките хапки и запържете на силен котлон за няколко минути, докато порозовеят от всички страни. Бъркайте отвреме на време. Налейте цялото кокосово мляко, разбъркайте добре и оставете ястието да се готви на силен огън около 30 минути, докато течността поизври и сосът се сгъсти.
През това време почистете една ч.ч. ориз и го измийте в цедка. Стопете в тенджера маслото, изсипете ориза и го кристализирайте на силен огън, с непрекъснато бъркане, за да не залепне. Налейте водата (2 и 1/4 ч.ч.), и веднага намалете на минимум. Поръсете с черен пипер и сол и затворете капака. Оризът е готов, когато е поел водата и повърхността му е станала на кратерчета. Разрошете с вилица, когато е готов.
Поднесете ястието топло с гарнитура пилаф.
Неустоимо и любимо предложение, Ани! Поздрави!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва Иглика. Много е ароматно и лесно това ястие.
ИзтриванеМного интересно ястие с кокосово мляко Ани.В много интернационални кухни кокосовото мляко е често използвано.Най - вкусната комбинация е с пилешко месо.Чудесно е.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Да Ели така е. Обичам да готвя с кокосово мляко. Придава много приятна мекота на ястията.
ИзтриванеВкусно, Ани!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Веси.Поздрави и усмивки :)
ИзтриванеБлагодаря за рецептата! Точно по мой вкус!
ОтговорИзтриванеМоля, за повече рецепти от азиатската кухня.
Харесвам начина на представяне - лесно и вкусно!!