Ако все още не сте опитали тази страхотна Тайландска рецепта побързайте към кухнята. Уникално вкусно и ароматно ястие - леко пикантно и с букет от аромати, като надделява кърито. Нежна текстура и прекрасен вкус. Ще се превърне в една от любимите Ви лесни и бързи, седмични рецепти, освен това е и много подходяща за гости.
Продукти:
500 г пилешки бонфиленца
1 глава лук
2 скилидки чесън
1/2 люта чушка
парченце пресен джинджифил
2 ч.л. суха подправка къри
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. сух кориандър
1/2 ч.л. жълто цвете (или шафран)
черен пипер
съвсем малко сол
50 мл. зехтин
1 консерва (400 мл.) кокосово мляко
продукти за ориза:
50 г масло
1 ч.ч. бисерен ориз
2 и 1/4 ч.ч. вода
черен пипер
сол
Нарежете пилешките бонфиленца на кубчета. Оставете ги настрана.
Нарежете на ситно лука и чесъна. Задушете ги в дълбок тиган със зехтина с малко водичка, до омекване. Почистете лютата чушка от семките и я нарежете на ситно. Обелете и настържете на ситно ренде джинджифила. Добавете ги при лука и чесъна. Започнете да слагате подправките - къри, кимион, кориандър, жълто цвете (или шафран), черен пипер и съвсем малко сол. Разбъркайте добре. Добавете пилешките хапки и запържете на силен котлон за няколко минути, докато порозовеят от всички страни. Бъркайте отвреме на време. Налейте цялото кокосово мляко, разбъркайте добре и оставете ястието да се готви на силен огън около 30 минути, докато течността поизври и сосът се сгъсти.
През това време почистете една ч.ч. ориз и го измийте в цедка. Стопете в тенджера маслото, изсипете ориза и го кристализирайте на силен огън, с непрекъснато бъркане, за да не залепне. Налейте водата (2 и 1/4 ч.ч.), и веднага намалете на минимум. Поръсете с черен пипер и сол и затворете капака. Оризът е готов, когато е поел водата и повърхността му е станала на кратерчета. Разрошете с вилица, когато е готов.
Поднесете ястието топло с гарнитура пилаф.
Неустоимо и любимо предложение, Ани! Поздрави!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва Иглика. Много е ароматно и лесно това ястие.
ИзтриванеМного интересно ястие с кокосово мляко Ани.В много интернационални кухни кокосовото мляко е често използвано.Най - вкусната комбинация е с пилешко месо.Чудесно е.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Да Ели така е. Обичам да готвя с кокосово мляко. Придава много приятна мекота на ястията.
ИзтриванеВкусно, Ани!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Веси.Поздрави и усмивки :)
ИзтриванеБлагодаря за рецептата! Точно по мой вкус!
ОтговорИзтриванеМоля, за повече рецепти от азиатската кухня.
Харесвам начина на представяне - лесно и вкусно!!
Сърдечно Ви благодаря. Ще опитам да включа повече рецепти от Азиатската кухня.
ИзтриванеЗдравейте, опитах рецептата ви, всичко беше точно, но на края, когато сипах кокосовото мляко, оставих да ври (на силен огън 30мин. както казвате), НО всичко изгоря след няколко минути... :( .
ОтговорИзтриванеВечерята в боклука.
Мисля, че би трябвало накрая да се готви на слаб огън (30мин.).
Много съжалявам, че така се е случило при вас:( 400 мл. кокосово мляко ли сложихте, както е по рецепта? Това е доста като количество и е необходимо време да поизври. Още веднъж съжалявам, че не се е получило.
Изтриване