Търсене в този блог

четвъртък, 25 август 2016 г.

Семейни грил емоции завладяха БУРГАС с „COCA-COLA CHILL & GRILL“

На 21 август 2016 г. Бургас стана домакин на четвъртото събитие от поредицата Coca-Cola Chill & Grill, част от инициативата #ДаСеХранимЗаедно. В слънчевия неделен ден, хиляди бургазлии и гости на града бяха изненадани от редица активности за всички, приятна музика и вкусна храна, която можеха да приготвят сами в специално обособена грил зона. Най-голямото грил-събитие за сезона, в което до момента взеха участие над 20 000 души.
Аз, Сандра Алексиева (1001 рецепти), Ваня Георгиева (Culinary with Me) и добре познатата на майките от телевизионния екран - водеща Даниела Колева изненадахме семействата с интересни и вкусни рецепти за грил, които демонстрирахме в късния следобед, както и предоставихме възможност на бургазлии да бъдат главните действащи лица в последвалата кулинарна надпревара. 
Преди състезанието Сандра Алексиева демонстрира лятна рецепта за гриловани нектарини с бекон и синьо сирене; аз изненадах с интересен прочит на рецепта за Билков хляб на грил; Дани Колева приготви свински пържолки „Куба Либре“; а Ваня Георгиева представи своя вариант на Aдана кебап с чобан салата. Вижте рецептите по долу.
Непосредствено след демонстрациите аз и Сандра влязохме в ролята на ментори и поканихме две млади двойки от Бургас да изпробват своите кулинарни умения зад грила. Под наши напътствия семействата приготвиха две интерпретации на летни рецепти със сьомга, използвайки еднакви продукти и подправки. Докато участниците приготвяха своите ястия, аз имах удоволствието да гушкам бебчето на двойката от моя отбор, като не пропусках да ги съветвам и напътствам, докато приготвят гриловани шишчета със сьомга – дъга. Отборът на Сандра Алексиева представи шишчета от сьомга с чери домати и сладка марината и ентусиазирано се впуснаха в надпреварата за голямата награда на Coca-Cola Chill & Grill – вечеря в небето. След края на инициативата #ДаСеХранимЗаедно победителите от кулинарните надпревари във всеки град ще имат възможността да преживеят една незабравима вечеря в небето с панорамна гледка над София, на 11 септември 2016 г. Те ще бъдат издигнати на 40 метра над земята за една незабравима вечеря. Щастлива съм, че моите участници, спечелиха надпреварата и получиха шанса да изживеят неповторима вечеря в небето.
През целия ден уханието на вкусна храна бе съпътствано от редица семейни забавления и игри. Актьорът и водещ Ники Станоев се погрижи за доброто настроение на всички, специално куклено шоу бе организирано за най-малките. За приятната обстановка, съпътствана с хубава музика допринесоха талантливите групи Rewind, Funky Miracle и Brazz ViliDJ, които взеха участие в концерта на края на вечерта.
През лятото на 2016 г. грил-събитията от поредицата Coca-Cola Chill & Grill се проведоха в Ямбол, Стара Загора, Варна и Бургас. След Бургас Coca-Cola Chill & Grill ще се проведе и в София на 11 Септември в Южен парк, където посетителите също ще могат да приготвят храна по свой вкус заедно със семейства, приятели и близки и да се насладят на кулинарните изкушения, приготвени от нас. 
Очакваме Ви!
Споделям с Вас вкусните рецепти за грил, които аз и момичетата приготвихме в гр. Бургас:

Билков хляб на грил
Ани Шакарян (Vkusnoteka)


Необходими продукти:

Един цял, изпечен селски хляб с коричка
200 г кашкавал (Моцарела, Пармезан или друг вид меко сирене)
3 скилидки чесън
1 връзка пресен босилек
1 връзка пресен розмарин
1 връзка прясна мащерка
(по желание риган)
черен пипер
сол
125 г масло

Начин на приготвяне:

Вземете хляба и направете прорези от горната му страна като режете на равно разстояние почти до основата, но без да разрязвате на филии. Повторете прорязването перпендикулярно, така че да получите квадратни парченца, но не забравяйте, че хлябът трябва да бъде цял в основата си.

Пригответе смес от разтопеното масло, в което сте нарязали чесъна, пресните билки – босилек, розмарин и мащерка, и сте овкусили със сол и пипер. Напълнете прорезите на хляба с парченца кашкавал и полейте с маслената смес.

Увийте във фолио за печене, като направите двойна обвивка и сложете хляба на грила за около 15 минути. След това, отворете фолиото от горната му страна и запечете още няколко минути. Поднесете със свежи сезонни зеленчуци и консумирайте с любими хора. Тази рецепта може да приготвите и във фурната у дома.

Гриловани нектарини с бекон и синьо сирене
Сандра Алексиева (1001 рецепти)


               Необходими продукти:

10 нектарини
5 с.л. мед
5 с.л. олио
сол, черен пипер
200 г синьо сирене
300 г бекон, нарязан на тънки ивици
1 връзка свеж розмарин

Начин на приготвяне:
Разполовете нектарините на две и отстранете костилките. Смесете меда, олиото, солта и черния пипер и намажете с тази смес половинките нектарини от всички страни. Сложете ги на грила да се изпекат като поставите първо с отрязаната страна надолу за около 4 минути, докато получат кафеникав загар и в последствие обърнете откъм кората, за да ги допечете. Когато обърнете нектарините, поставете парче синьо сирене в сърцевината, на мястото на костилката и изчакайте да се разтопи.
 Нарежете бекона на тънки ивици и го изпечете докато добие златист загар и хрупкава коричка. Подредете нектарините в чиния и декорирайте с бекона и завършете ястието, като поръсите със свеж розмарин.

„Куба Либре“ барбекю
Даниела Колева


Необходими продукти:

5 бр. свински вратни пържоли
2 лайма
150 мл Coca-Cola
1 с.л. кафява захар
40 мл бял ром
50 мл зехтин
сол и черен пипер
1 връзка пресен джоджен или мента

Начин на приготвяне:

Овкусете пържолите със сол, черен пипер и ги полейте със зехтин. Оставате месото да попие подправките за около 10 минути на хладно, като през това време приготвите маринатата за грила. Изстискайте сока на 2 лайма и го смесете с белия ром, напитката Coca-Cola, кафявата захар и ситно нарязан пресен джоджен или мента.

След като сосът е готов, запечатайте пържолите на грила за около минута от всяка страна. Полейте ги със соса и опечете добре от всяка страна до готовност, като периодично ги поливате (намазвате) със соса, за да се карамелизират. Поднесете със свежа салата и голяма усмивка.


 Телешки кебап с чобан салата
               Ваня Георгиева (Culinary with Me)


Необходими продукти:
За телешкия кебап:
600-700 г фино смляна, телешка кайма
1 червена чушка
1 скилидка чесън
1 с.л. студена вода
1 с.л. сумак
1ч.л. фино смлян кимион
1 ч.л. сол

За чобан салата:
1 краставица
2 домата
1 зелена чушка
1/2 глава червен лук
1/2 връзка магданоз
сокът на 1/2 лимон
зехтин
сол и сумак

Начин на приготвяне:
Започнете да приготвяте кебапа като почистите чушката от жили и семена и я нарежете на едро. Нарежете на едро и чесъна. Поставете в блендер нарязаните чушка и чесън, заедно с водата и пасирайте на фино пюре. Смесете каймата в купа, като добавите пюрето от чушка и подправките и месете докато каймата започне да полепва по стените на купата. Поставете в хладилник за около 30 минути или повече, за да се смесят ароматите. Оформете с ръце върху шишчета, леко намажете със зехтин и печете до готовност.
Пригответе салатата като разрежете краставицата по дължина на 4 части и отстранете семенната част. Нарежете на ситно краставицата, домата, чушката и магданоза. Смесете в купа и овкусете с лимоновия сок, зехтина, солта и сумака. Нарежете лука на шайби и поръсете салатата. Украсете с допълнително лимон.

Гриловани шишчета със сьомга - дъга
Ани Шакарян (Vkusnoteka)


Необходими продукти:

За шишчетата:
400 гр. сьомга
2 пакета 3-цветни калифорнийски чушки по (2 чушки от всеки цвят)
зехтин, сол и черен пипер
2-3 стръка пресен босилек
2-3 стръка пресен розмарин
2-3 стръка прясна мащерка
2 глави червен лук
1 лимон

Начин на приготвяне:

Нарежете пресните билки на ситно и ги смесете със зехтин, сол и черен пипер. Нарежете сьомгата на кубчета и я мариновайте със зехтиновата смес, като след това оставите за около 15 минути на студено.
Нарежете чушките и лука на средно големи парчета за шишчета и ги нанижете на шишчетата, като редувате със сьомгата. Печете шишчетата на грила за около 4-5 минути от всяка страна до готовност на сьомгата. Поднесете с гриловани кръгчета лимон.

 Гриловани шишчета от сьомга с чери домати и сладка марината
Сандра Алексиева (1001 рецепти)


Необходими продукти:

300 г филе от сьомга
150 г цветни чери домати
1 глава червен лук
2 с.л. мед
2 с.л. барбекю сос
1 с.л. горчица
4 с.л. зехтин
2 с.л. лимонов сок
4 стръка прясна мащерка
черен пипер
сол

Начин на приготвяне:
Вземете голяма купа и в нея смесете меда, барбекю соса, горчицата, зехтина, лимоновия сок и подправките (сол, черен пипер и мащерка). Разбъркайте добре, докато получите еднородна смес.
Нарежете сьомгата на едри кубчета за шиш и потопете в сместа. Разбъркайте, така че сьомгата да се овкуси добре от всички страни и оставете за 10-тина минути на студено. Нанижете рибата на шишчета, като редувате сьомгата с цели чери доматчета и парченца червен лук. Изпечете на грил за около 3 минути от всяка страна и сервирайте топли. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар