Едно от най-традиционните арменски ястия е Карнъ ярък, или иначе казано пълнени патладжани с кайма. Още пазя детските си спомени, в които баба ми ни посрещаше с тях у дома, когато се прибирахме от почивка с майка ми и баща ми. Вкусът е прекрасен.
2 бр. големи патладжана
500 г телешка кайма
1 голяма глава лук
5 скелидки чесън
2 домата
доматен сос
5-6 пресни листа мента
5-6 пресни листа босилек
връзка магданоз
1/4 ч.л. джоджен
1/2 ч.л. червен пипер
сол и черен пипер
100 мл. зехтин
Измийте патладжаните и отстранете дръжките. Обелете ги на ивици. Разполовете ги. Поръсете със сол и ги обърнете да се поизпотят. След известно време издълбайте меката част със супена лъжица и я нарежете на малки кубчета.
Запържете половините патладжани в зехтина, докато омекнат и леко покафенеят. Извадете ги и си оставете върху хартия да се отцедят от излишната мазнина. В останалата мазнина задушете лука и чесъна с малко вода. Щом поомекнат прибавете каймата и разбъркайте. Поръсете с подправките, листата мента, босилек и магданоз. Накрая прибавете и изстисканите кубчета патладжан.
Подредете патладжанените половини в тавичка. Напълнете ги с плънката и сложете отгоре резени домат. Полейте с доматения сос, поръсете с малко сол и направете един кръг със зехтин. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около час.
Да ви е сладко!
Няма начин да не ни е сладко :) Ужасно апетитно е. Обожавам коминацията от патладжани и домати, така че със сигурност ще ми допадне, а и ще го пробвам.
ОтговорИзтриванеПоздрави: Ина
1 бр кайма?колко е голям този брой кайма?
ОтговорИзтриванеБлагодаря за коментара, коригирах се. 500 г е каймата.
ИзтриванеБлагодаря з а светкавичният отговор Ани :)
ИзтриванеПоздрави:Дани
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриванеSpored men karnı yarik e izcialo tursko yastie neznam zasto go predstaviate kato armensko kato imeto na yastieto e na turski ezik pone na armenski da biahte napisali imeto na yastieto
ОтговорИзтриване