И аз като всеки друг си имам любими местенца в София, където обичам да похапвам вкусно. В едно такова местенце обожавам да си поръчвам Телешко с манатарки, защото го приготвят много крехко и ароматно.
Наскоро си закупих един буркан манатарки в марината от зехтин. Случайно ги открих в един от големите хипермаркети. Обърнах внимание на това, че не съдържат никакви консерванти, само зехтин и сол. В главата ми веднага премина мисълта за домашно приготвено телешко с ароматните гъбки.
Признавам, бях малко скептична и не очаквах такъв добър резултат. Получи се изумително вкусно блюдо! Съпругът ми каза, че дори е по-вкусно от любимото ми в ресторанта. Гарнирах го с пресни картофи соте.
Продукти за телешкото:
1 кг телешки джолан
1 малка глава лук
4 скелидки чесън
1 ч.л. розмарин
1 тел.бульон
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. сол
черен пипер
4 с.л. зехтин
Продукти за соса:
300 мл. течна сметана
100 мл. вино Марсала
1 буркан манатарки в зехтин
1/2 ч.л. сол
черен пипер
за декорация:
резен портокал и резен лимон
стрък копър
Измийте, почистете и нарежете телешкия джолан на парчета. Сложете ги в тенджера под налягане и прибавете към тях нарязания на ситно лук, филийките чесън и подправките. Полейте със зехтин и налейте вода, да покрие месото. Варете около 45 минути. Отворете капака и оставете месото да почине.
През това време пригответе соса. Налейте сметаната в не много дълбок тиган. Като клокне намалете котлона на най-ниската степен и прибавете Марсала виното. Отцедете зехтина от буркана с манатарки и сложете гъбите в соса. Разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер. Оставете да се посгъсти соса на бавен огън още 15-20 минути, докато замиришат манатарките. Отдръпнете от котлона.
В друг по-дълбок тиган запържете леко месото, с малка част от бульона. Прибавете соса с манатарки, разбъркайте и оставете да къкри на бавен огън около 30 минути, докато хубаво поеме ароматите и се сгъсти.
За гарнитура пригответе пресни картофи соте.
Поднесете, като декорирате с резен портокал, лимон и стръкче копър. Опитайте да стиснете малко портокал върху месото, придава много свеж и приятен вкус.
Да ви е сладко!
Да ви е сладко!
Ани, много ми хареса твоето предложение!
ОтговорИзтриванеТелешко с манатарки - звучи много примамливо и апетитно!
Страхотно изглежда, а рецептата обещава прекрасен вкус!
ОтговорИзтриванеПри мен има проблем с телешкото, много трудно намирам качествено, което е достатъчно крехко и когато открия съм прещастлива да приготвя нещо вкусно с него. Тази рецепта много ми допадна!
Сърдечни поздрави!
Здравейте, ако нещо в телешкото ви притеснява, то първо го сварете в тенджера под налягане, с вода, колкото после да използвате за соса. После запържете месото и действайте по обикновения начин.Усоех.
ИзтриванеБлагодаря ви дами за добрата оценка!Много сте мили!:)
ОтговорИзтриванеЛети, аз купих този телешки джолан без кост от пресния щанд с меса от Фантастикото на бул. Братя Бъкстон. Другото Фантастико с хубаво прясно месо е на Драгалевци и Околовръстното. Чувала съм от приятели за една много добра месарница зад паркинга на пазара на Красно село, но никога не съм я посещавала. Наистина много рядко се попада на младо и крехко месце. Аз именно затова реших да взема джолан. Мина през тенджерата под налягане и после го запечатах в тиган. Стана много, много крехко.
Поздрави и да ви е сладко!:)
Ани, обичаме много телешко, а твоето предложение предполага да е много вкусно и ароматно :)
ОтговорИзтриванеНе "издаваш" любимото си заведение,
но няма проблем да го опитаме в къщи!
Хубав и прохладен уикенд!
Страхотна рецепта, благодаря! Направих я с пресни манатарки и месо телешко за кебап от Билла. Вместо сметана използвах домашно кисело мляко и домашно бяло вино. Добавих пресен, разбира се домашен, магданоз обилно накрая. Още веднъж мерси!!#
ОтговорИзтриванеЗдравейте Нина. Много интересно звучи. А да попитам сосът не се ли пресече с киселото мляко и виното?
Изтриване