Търсене в този блог

четвъртък, 17 юни 2010 г.

Телешко с манатарки



   И аз като всеки друг си имам любими местенца в София, където обичам да похапвам вкусно. В едно такова местенце обожавам да си поръчвам Телешко с манатарки, защото го приготвят много крехко и ароматно.
   Наскоро си закупих един буркан манатарки в марината от зехтин. Случайно ги открих в един от големите хипермаркети. Обърнах внимание на това, че не съдържат никакви консерванти, само зехтин и сол. В главата ми веднага премина мисълта за домашно приготвено телешко с ароматните гъбки.



   Признавам, бях малко скептична и не очаквах такъв добър резултат. Получи се изумително вкусно блюдо! Съпругът ми каза, че дори е по-вкусно от любимото ми в ресторанта. Гарнирах го с пресни картофи соте.



Продукти за телешкото:

1 кг телешки джолан
1 малка глава лук
4 скелидки чесън
1 ч.л. розмарин
1 тел.бульон
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. сол
черен пипер
4 с.л. зехтин

Продукти за соса:

300 мл. течна сметана
100 мл. вино Марсала
1 буркан манатарки в зехтин
1/2 ч.л. сол
черен пипер

за декорация:

резен портокал и резен лимон
стрък копър

   Измийте, почистете и нарежете телешкия джолан на парчета. Сложете ги в тенджера под налягане и прибавете към тях нарязания на ситно лук, филийките чесън и подправките. Полейте със зехтин и налейте вода, да покрие месото. Варете около 45 минути. Отворете капака и оставете месото да почине.
   През това време пригответе соса. Налейте сметаната в не много дълбок тиган. Като клокне намалете котлона на най-ниската степен и прибавете Марсала виното. Отцедете зехтина от буркана с манатарки и сложете гъбите в соса.  Разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер. Оставете да се посгъсти соса на бавен огън още 15-20 минути, докато замиришат манатарките. Отдръпнете от котлона.
   В друг по-дълбок тиган запържете леко месото, с малка част от бульона. Прибавете соса с манатарки, разбъркайте и оставете да къкри на бавен огън около 30 минути, докато хубаво поеме ароматите и се сгъсти.
   За гарнитура пригответе пресни картофи соте.
   Поднесете, като декорирате с резен портокал, лимон и стръкче копър. Опитайте да стиснете малко портокал върху месото, придава много свеж и приятен вкус.

   Да ви е сладко!

7 коментара:

  1. Ани, много ми хареса твоето предложение!
    Телешко с манатарки - звучи много примамливо и апетитно!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно изглежда, а рецептата обещава прекрасен вкус!
    При мен има проблем с телешкото, много трудно намирам качествено, което е достатъчно крехко и когато открия съм прещастлива да приготвя нещо вкусно с него. Тази рецепта много ми допадна!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ако нещо в телешкото ви притеснява, то първо го сварете в тенджера под налягане, с вода, колкото после да използвате за соса. После запържете месото и действайте по обикновения начин.Усоех.

      Изтриване
  3. Благодаря ви дами за добрата оценка!Много сте мили!:)
    Лети, аз купих този телешки джолан без кост от пресния щанд с меса от Фантастикото на бул. Братя Бъкстон. Другото Фантастико с хубаво прясно месо е на Драгалевци и Околовръстното. Чувала съм от приятели за една много добра месарница зад паркинга на пазара на Красно село, но никога не съм я посещавала. Наистина много рядко се попада на младо и крехко месце. Аз именно затова реших да взема джолан. Мина през тенджерата под налягане и после го запечатах в тиган. Стана много, много крехко.
    Поздрави и да ви е сладко!:)

    ОтговорИзтриване
  4. Ани, обичаме много телешко, а твоето предложение предполага да е много вкусно и ароматно :)
    Не "издаваш" любимото си заведение,
    но няма проблем да го опитаме в къщи!
    Хубав и прохладен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна рецепта, благодаря! Направих я с пресни манатарки и месо телешко за кебап от Билла. Вместо сметана използвах домашно кисело мляко и домашно бяло вино. Добавих пресен, разбира се домашен, магданоз обилно накрая. Още веднъж мерси!!#

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Нина. Много интересно звучи. А да попитам сосът не се ли пресече с киселото мляко и виното?

      Изтриване