Честит рожден ден скъпа моя приятелко! Пожелавам ти да бъдеш много здрава, много силна и саможива, да бъдеш винаги така целеустремена, същевременно гледаща с усмивка на живота и винаги така очарователна! Ти си прекрасен човек! Обичам те!
Рецептата за този вкусен галет е по идея на Йоли. В блога й можете да прочетете оригинала.
Приготвям го от няколко години, като правя някои промени. Става много вкусен и ароматен.
Това е 300-та публикация в моя блог. Щастлива съм!
Ето и моя вариант:
Това е 300-та публикация в моя блог. Щастлива съм!
Ето и моя вариант:
125 г меко масло
1 яйце
1/2 ч.л. сол
200-250 г брашно
шепа сух босилек
ако е необходимо 1 с.л. хладка вода
продукти за плънката:
1 патладжан
1 тиквичка
7-8 чери доматчета Сорт Кампари (червени и жълти)
100 г сирене Гауда
100 мл готварска сметана
1 яйце
зехтин
черен пипер
сол
Сложете в купа брашното. Нарежете на малки парченца мекото масло и започнете да претривате с ръка. Чукнете яйцето, сложете солта, сухия босилек и започнете да месите тестото, докато стане хомогенно. Ако е необходимо добавете супена лъжица хладка вода. Увийте тестото в прозрачно фолио и го охладете за половин час.
През това време подгответе зеленчуците за галета. Измийте тиквичките добре с четка. Не ги белете. Патладжаните обелете на раета.
Нарежете патладжаните и тиквичките на кръгчета с дебелина 0,5 мм. Нарежете чери доматите на филийки.
Загрейте голям тиган с капка зехтин и я разнесете равномерно. Изпечете тиквичките и патладжаните на тигана, за няколко минути, от двете страни. След като загрее тигана става много бързо. При всяка нова партида зеленчуци капвайте отново по капка зехтин в тигана.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Извадете охладеното тесто от хладилника. Поставете го върху хартия за печене с размера на тавата и го разточете на кръг с приблизителна дебелина 0,3 мм. Не се старайте да е равен кръг, търсим по груба, селска визия. Прехвърлете листа, заедно с тестото върху тавата за печене. Подредете в средата тиквичките, патладжаните и чери доматите, като се стараете да ги редувате ветрилообразно. Оставете отстрани свободно място, около 3-4 см. Поръсете със сол и капнете малко зехтин. Завийте внимателно свободните краища към центъра и леко ги прищипете.
В купа разбийте едно яйце. Топнете четка в него и внимателно намажете външната част на ръбовете на галета. Така при печене ще придобият златист загар. Добавете сметаната при яйцето и разбийте с бъркалка. Настържете 100 г сирене Гауда, поръсете със сол и черен пипер и залейте галета с тази смес, като се стараете да разпределите сиренето равномерно. Внимавайте да не излезете от завития борд.
Изпечете галета до готовност, докато заливката стегне и придобие златист загар.
Поднесете топъл, разрязан на парчета.
А ето го галета и във вариант със синьо сирене:
Да ви е сладко!
Ани, всякак е вкусен, определено снимките говорят за себе си. :) И честита 300 публикация, още много по толкова ти желая. :)
ОтговорИзтриванеЧестит да е и рожденият ден на Йоли! :)
Ани,първата ти снимка направо е разкошотия....Галета е чудесен!
ОтговорИзтриванеАни, с вкусен галет отбелязваш 300-та публикация!
ОтговорИзтриванеЧестито и да има още много все така интересни публикации!
Прегръдка!
Това си беше тотална вкусотия! Чудесен избор за поздрав към Йоли, Ани! :) Дали да не измъркам 2 парченца, че боядисвам и "столовата" у нас е затворена ;)
ОтговорИзтриванеПрегръдка и усмивка :)
Ани, чудесен е този галет :)
ОтговорИзтриванеИ прекрасен поздрав за скъпата ни приятелка!
Благодаря за страхотната рецепта. При първа възможност ще я направя!
ОтговорИзтриванеПрекрасен галет, Ани -
ОтговорИзтриванечудесен избор за поздрав и неустоимо апетитно представяне...
Честита ти 300-тна публикация, още много вдъхновение и прегръдки за двете ви!
Чуден, вълшебен галет! Жива и здрава да е Йоли и все така вдъхновена и вдъхновяваща! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕто го и моето Ани, и то ме зарадвало толкова много! Благодаря ти мила, фантастичен е галета ти. Фантастичен!
ОтговорИзтриванеLovely!
ОтговорИзтриванеThank you kennedy :)
Изтриване