Търсене в този блог

понеделник, 3 февруари 2014 г.

Торта с маскарпоне мус и сладко от зелени смокини

    Днес ви предлагам още една идея за вкусна и красиво декорирана торта. Торта с бял маскарпоне мус, сладко от зелени смокини и карамелени блатове.  Висока, нежна на вид и много вкусна, истински подарък за някой специален човек за вас. Тортата изисква доста време и старание, но крайният резултат е специална и бутикова торта, с която със сигурност ще впечатлите вашите близки и приятели. 


продукти за 2 бр. блатове с диаметър 24 см ( тортата се състои от 4 блата):

250 г меко масло
1 средно голяма ч.ч. кафява захар
2 яйца
1 с.л. мед
1 и 1/4 ч.ч. средно голяма ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 средно голяма ч.ч. прясно мляко

продукти за маскарпоне муса:

500 г сирене Маскарпоне
200 мл. сладкарска сметана
1/2 ч.ч. кристална захар
2 ванилии
кората от един лимон

бурканче сладко от зелени смокини

продукти за украсата:

100 г натурален шоколад за шоколадовата дантела
1/2 бял шоколад
капка червена сладкарска боя
2 смокини
златни топчета
горчиво какао за поръсване


За два броя блатове:

Загрейте фурната на 180 градуса. 
Разбийте с миксер мекото масло, заедно с кафявата захар. Добавете едно по едно двете яйца. Сложете 1 с.л. мед, след това чаша и четвърт брашно, разбъркано с 1/2 ч.л. бакпулвер. Накрая налейте и прясното мляко. Разбъркайте добре. 
Застелете тава с хартия за печене. Поставете ринга върху нея и излейте сместа. Заравнете добре. Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса за 20-25 минути, докато, забодена клечка излезе суха. 


Извадете блата, отстранете ринга, изчакайте НАПЪЛНО да изстине, след което внимателно го разрежете през средата на два блата. Използвайте дълъг, назъбен нож за хляб. Започнете от краищата, въртете блата и режете от всички страни по-средата. Когато сте обходили целия диаметър внимателно прокарайте ножа малко по-дълбоко към центъра. Преди да отделите двата блата, ножът трябва свободно да може да минава между двата блата. 


По същия начин забъркайте сместа, изпечете и разрежете на две и другия блат. 
Накрая трябва да получите 4 еднакви блата.

За крема: 

Разбийте студената сметана, заедно със захарта, до меки върхове. Добавете сиренето Маскарпоне и разбъркайте добре. Настържете кората от един лимон и добавете две ванилии. Охладете го в хладилник за 30 минути.

Сглобяване на тортата:

Подгответе си поднос или картон. Стегнете в ринга един от блатовете. Отгоре намажете с 1/4 от крема. Разпределете си го добре, защото трябва да ви стигне за четири пласта, плюс измазване отстрани на тортата. Поръсете с нарязани на ситно зелени смокини. 


Сложете втория блат...Върху всеки пласт крем (без най-горния) поръсвайте нарязани смокини. Не е необходимо да напоявате блатовете, защото са леко влажни и ще поемат от крема. Завършете като измажете с крем. Приберете я да стегне в хладилника за 2 часа, след което внимателно прокарайте мокър, топъл нож по ръба с ринга. Отделете го. Измажете хубаво и равномерно тортата отстрани с крем. Приберете я отново в хладилника.


За дантелата от шоколад: 

Изрежете парче хартия за печене или два бели листа хартия с дължина равна на обиколката на ринга (можете да измерите с конец) и височина равна на височината на тортата. Аз избрах моята да е асиметрична.
Проектирайте си шарка и я нарисувайте с химикал или флумастер. Можете да рисувате всякакви форми. Старайте се всички елементи да се докосват, за да не се разпаднат в последствие.  Аз направих цветя, защото исках тортата да има много нежна визия. 
Разтопете натуралния шоколад на водна баня. Не е необходимо да го темперирате. Още топъл го налейте в хартиен пош. Поставете листа хартия върху някаква дълга плоскост, която се побира диагонално в хладилника ви или на терасата ви, ако е зима.


Изрежете още едно парче хартия за печене със същата дължина и ширина, като нарисуваното. Поставете го върху него. По този начин химикалът няма да се полепи по шоколада. Отрежете върха на поша. Направете проба някъде отстрани, за да прецените дебелината на линиите и започнете да повтаряте рисунките, които прозират отдолу.


Щом ги завършите веднага сложете шоколада да се постегне в хладилника или на терасата за 2-3 минути, не повече. Не трябва да се втвърдява. Трябва да бъде леко гъвкав и пластичен, за да можете да го увиете около тортата. 
Извадете тортата. Работете бързо, защото шоколадът бързо се стопля. Зелепете единия край на листа върху тортата и започнете да облепвате бързо по стените цялото парче хартия. Прехлупете излишното. Приберете я отново така облепена да стегне за 10-тина минути, след което внимателно теглете и отстранете хартията. Внимавайте там, където се прехлупва да не повлечете част от дантелата. Помогнете си с нож. Ако искате да я дооформите, използвайте ножица. Приберете я отново в хладилник за цялата нощ.

За розовите цветя от шоколад: 


Нарисувайте на бял лист хартия цветя по ваше желание. Направяте 4-5, защото някое може и да се счупи в последствие. Поставете отгоре хартия за печене. 
Стопете на водна баня 1/2 бял шоколад. В капка-две ром разтворете червена боя на върха на ножа. Съвсем малко е необходимо за розов цвят. Добавете я в белия шоколад и разбъркайте добре, докато шоколадът стане розов. Налейте го в пош. Отрежете върха и очертайте цветята. Поставете листа в хладилник, за да се втвърдят до сутринта. 
На другия ден декорирайте тортата, непосредствено преди поднасяне.


Да ви е сладко!





65 коментара:

  1. Много нежна на вид и дори на вкус я усещам такава! Благодаря за рецептата, Ани! Записвам с интерес и нетърпение за проба :) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С Драгомирова, благодаря ти, Нямам търпение някой да я опита :)))

      Изтриване
  2. Знаеш ли Ани, как ми се хапва точно сега нещо сладичко, леко и нежно, точно като тази тортичка? И имам сладко от зелени смокини даже, домашно при това , със страхотен цвят, ама... късно е вече. :))
    Страхотна е, Ани, много красива и съблазнителна!
    Лека вечер и спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, щом имаш сладко от зелени смокинки няма какво да го мислиш, а си доставете това удоволствие. Радвам се, че ти харесва мила. Прегръдки

      Изтриване
  3. Отдавна се чудех дали може да се оцвети шоколад
    Светла

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Светла, белият може да се оцвети да, за целта е нужно сухата боя да се разтвори в капка-две алкохол и да се смеси с шоколада с бъркане.

      Изтриване
  4. Много красива и нежна торта, Ани! Много, много ми хареса!
    Прегръдки! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ваня, много, много се радва, че ти харесва :)))) Прегръдки и за теб

      Изтриване
  5. Ани, моите адмирации за това съвършенство! Великолепна торта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, много си мила, благодаря ти! Разбрах, че няма невъзможни неща или не мога! Човек има ли желание всичко може да се научи да прави!

      Изтриване
  6. Ани, както винаги - Уау!!! Толкова нежна и ефирна украса на тортата. Вкусовете, които си избрала също са ми сред любимите, така че от мен едно голямо - Браво! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Много е красива, Ани! Много е нежна, а с този мус - убедена съм и вкусна!
    Поздравления за прекрасната торта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, благодаря ти за високата оценка. За мен значи много!

      Изтриване
  8. Уникална кoмбинация, тoлкoва мнoгo oбичам зелени смoкини, че направo усетих вкуса им! Прекраснo! Дали ще видим парченце и oтвътре :) Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, благодаря ти. Тортата беше подарък. Помолих рожденичката да снима парченце, но не знам дали е било удобно и уместно. Ще попитам отново дали е успяла :)

      Изтриване
  9. Ани, как съм я пропуснала... Искрени поздравления. За мен това е най-красивата ти торта! Просто е приказка - и визия, и вкус... Браво!
    Да ви е сладко и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, не си я пропуснала мила,нова е :))) И за мен е най-красивата ми торта :))) Много й се радвам, защото знам колко време й посветих!

      Изтриване
  10. Ани, от вчера я гледам! Приказна е! И цветните елементи така хубаво я открояват! Страхотна е и бих се почерпила с парченце :)))
    Поздрави и слънчев ден
    Вики

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ваклина, много се радвам, че ти харесва. Непременно я опитай!

      Изтриване
  11. Не разбрах за блатовете - от тази смес се забъркват два блата, които разрязани стават 4? Или трябва да удвоя продуктите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деси, от изброените продукти се получава един блат, който се разрязва на две. После от същите продукти се прави още един блат, който също се разрязва на две. Общо 4 блата. Всичко съм описала подробно в рецептата.

      Изтриване
  12. Много хубава торта, и с тези продукти ще е много вкусна. Разкошна е.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. miusi, благодаря ти. Нямам търпение да споделиш резултата :)

      Изтриване
  13. Красота и нежност! Възхитена съм!

    ОтговорИзтриване
  14. Сигурна съм,че колкото е красива тортата ти,Ани,дваж повече е топяща се на небцето и вкусна!
    Перфектно съчетание и много нежна украса!
    Хубава и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, и аз съм сигурна, че е вкусна. Мусът е божествен, а блатовете са вкусни и могат да се изпекат като самостоятелен кекс, много нежни. А смокините са финалния щрих. Хубав ден

      Изтриване
  15. Ани, поздравления за прекрасното творение! Тортата изглежда прекрасна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Много нежна торта, а това че е вкусна не се и съмнявам.

    Поздрави и пожелания за топла и усмихната зимна вечер.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стоянка, много ще се радвам, ако я опиташ. Предизвикателство!

      Изтриване
  17. Прелестна торта, Ани! С любим нюанс, сладко от зелени смокинчета :) Поздравления!
    Топла и усмихната седмица, мила :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, благодаря ти. Радвам се, че ти харесва! Обожавам сладко от зелени смокини. Препоръчвам ти едно филмче, което се казва така - Сладко от зелени смокини :)

      Изтриване
  18. Ани, зашеметяваща е! Вкусна, нежна, прелестна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Тили :))) Много ти се радвам и аз :))

      Изтриване
  19. Тази торта радва всяко сетиво, като се започне от визията , а за вкуса само може да се мечтае, прелест! Адмирации!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иглика, много сте мила, благодаря ви, трогнахте ме!

      Изтриване
  20. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  21. Нежно изкушение. Ще го пробвам за годишнината ни! Ани,продължавайте да ни радвате очите......а защо не и сърцата. 🌷

    ОтговорИзтриване
  22. Здравейте, Ани! Току-що изпекох блатовете за тортата със зелени смокини и маскарпоне мус. Не съм убедена, че се справих- доста са тънки, въпреки, че успях да ги разрежа, а отвътре са като недоизпечени. Така ли трябва да бъдат или нещо съм объркала.

    ОтговорИзтриване
  23. Ани, здравейте пак! Благодаря за бързия отговор. Днес я сглобих- успях и с дантелата. Но на стайна температура шоколадът от цветята бързо се топи- би ли ми казала с колко процента какао трябва да е- моят е от LIDL- навярно затова така. Инак получих висока оценка и от съпруга си- благодаря за красивата идея. Ще се опитам да я направя за много специална семейна приятелка ( днес ми беше репетицията). Миналата година я зарадвах пак с твоя торта- с бисквитения блат бадеми и маскарпоне крем. Сърдечни поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, много се радвам, че репетицията е била успешна. Само един съвет. Сменете тортата за приятелката ви. Лятото не се правят торти с шоколадови декорации, именно защото се топят. Или направете тортата, но я декорирайте по друг начин без дантелата.

      Изтриване
  24. Много съм впечатлена от дантелата. Опитах днес с голямо желание да я направя, но не се получи. Шоколадът само се отбеляза върху крема и не се отлепи от хартията. Къде съм сбъркала? Споделете с какъв шоколад работите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Надя, много съжалявам, че сте имали неуспех с дантелата от шоколад :( Не знам точно как сте изпълнила стъпките, но мога да ви споделя, че аз лично работя с белгийски сладкарски шоколад, на копчета, който купувам от магазин Змееборец, на ул. Кадемлия 6, на килограм. Изключителен е! Друго важно за дантелата е да сложите шоколада да стегне. Не ви препоръчвам да я правите през лятото или топлите сезони, защото шоколадът много бързо се стопля и топи от топлината на пръстите ви. След като опишете цветчетата сложете лентата в хладилника да стегнат, но след няколко минути извадете лентата преди да започне да се чупи шоколадът. Трябва да е твърд на пипане, но все още пластичен, за да може да се увие около тортата. Ако не сте го изчакали да стегне достатъчно той е бил още мек и затова се е полепил по крема. След като го извадите е важно някой да ви помогне и да работите бързо с лентата. Облепвате и отлепяте бързо. Старайте се колкото се може по-малко да пипате шоколада с пръсти, за да не се стопи. Веднага след това приберете тортата да стегне в хладилник.Стискам палци да опитате отново и да постигнете успех! Избрали сте страхотна торта! Благодаря ви за доверието :)

      Изтриване
  25. Торта разкош :) Просто прекрасна!

    ОтговорИзтриване
  26. какво ще рече средно голяма ч.ч. и ч.ч.

    ОтговорИзтриване
  27. Невероятно нежна и красива като визия и още по-невероятно вкусна торта! Сърдечно благодаря за много добре описаната рецепта! Спазих всичко много точно и се получи чудесна торта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че сте я опитали Снежана. Наистина е невероятно нежна. Благодаря ви!

      Изтриване
  28. Впечатлена съм от рецептата. А дали може да се замени сладкото от зелени смокини, с такова от узрели смокини?

    ОтговорИзтриване
  29. Ани,отново си сътворила вълшебна тортичка!!! Обожавам десерите със зелени смокини,изглежда невероятно!

    ОтговорИзтриване
  30. Много благодаря Вили. И аз много ги обичам и често ги ползвам в десерти.

    ОтговорИзтриване
  31. Здравейте, маскарпонето може ли да се замени с крема сирене?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не ви препоръчвам Алекс. Маскарпонето е по-сладко и мазно. Придава мусообразна консистенция на крема.

      Изтриване
  32. Здравейте,за колко порции стига тортата максимално? :)

    ОтговорИзтриване
  33. Здравейте,как ще ме посъветвате да й предам повече сочност? Вкусна и красива е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тортата е доста сочна, благодарение на блатовете.Мисля, че не е необходимо допълнително да я сиропирате.

      Изтриване
  34. Здравей Ани и весела Коледа! Може ли да се сложи друг вид сладко или например замразени малини?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да Мариета, може да се сложи и друг вид сладко.

      Изтриване