Освен, че е много вкусна, източната кухня е много екзотична и нестандартна. Едва ли досега ви е хрумвало да пълните глави червено цвекло.. Уверявам ви комбинацията от печено, сладко цвекло, ароматна плънка от кайма и яйце, обилно полято със стопено масло и запечено на фурна с кашкавал е много запомняща се! Подобно на почти всички арменски рецепти и в тази маслото играе ключова роля. Придава фантастичен вкус на цялото блюдо.
5-6 големи глави червено цвекло
250 г кайма смес
1 глава лук
2 скилидки чесън
черен пипер
сол
125 г масло
1 твърдо сварено яйце
100 г кашкавал
NB: Работете с гумени ръкавици, докато обработвате цвеклото, защото много боядисва!
Обелете, измийте и сварете главите червено цвекло в тенджера с вода, заедно с 1 ч.л. сол. Отнема около час да се сварят. Проверете ги с вилица.
Отцедете водата и ги охладете със студена вода. С помощта на нож издълбайте сърцевината на цвеклото, откъм дръжката, като внимавате да не пробиете дъното. Не изхвърляйте срединката. От нея можете да си направите Салата с червено цвекло. Подредете в тава, покрита с фолио или хартия за печене, с отвора нагоре.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете с 3 с.л. от маслото и малко вода. Добавете каймата, черен пипер и сол и разбъркайте. Гответе няколко минутки, докато потъмнее и се сготви. Отдръпнете от огъня и сложете в нея ситно нарязаното сварено яйце.
Стопете останалото масло на котлона.
Напълнете корените цвекло с плънката от кайма и яйце. Полейте ги обилно с останалото разтопено масло, захлупете капачетата и печете за 20-30 минути, като 5 минути преди края поръсете с кашкавал под капачетата. Поднесете топли.
Да ви е сладко!
Адаптирано от: Книгата "101 избрани арменски рецепти"
Ани, харесвам ястията, които съм опитала от Арменската кухня.
ОтговорИзтриванеВярно е, че са богати на масло :)
Но аз съм му фен, както и на цвеклото.
Чудесно предложение!
Поздрави.
Благодаря Дани. Опитай, мисля, че ще ти хареса :)
ИзтриванеСтрахотно е, Ани, съвсем скоро ще пробвам! Много обичам червено цвекло, а за краве масло да не говорим :)
ОтговорИзтриванеКате, значи рецептата е точно за теб мила ;) Прегръдки
ИзтриванеAni lepo videti posle moje zadnje posete,kako ti je blog napredovao.Nisam dugo bila, sad cu se ponovo druziti na blogeru.Divan je recept.poseti i ti mene.Imam u sledecem periodu lepe recepte od moje sugradjanke a cuvene kuvarice Annabel Langbein.pozdrav sa suncanog Novog Zelanda
ОтговорИзтриванеDzoli, welcome to my blog. I don't really understand your language, but its nice to have you here. Hope you enjoy the recipes and their presentation. Regards
ИзтриванеКомай всички предложения от арменската кухня ми допадат, та трябва да се пробва това - обичам продуктите на това ястие, сигурно комбинацията е перфектна! Поздрави!
ОтговорИзтриванеИглика, много се радвам, че харесваш арменската кухня. Тази рецепта е поредното доказателство за това, колко екзотична е тя. Поздрави
Изтриване