вторник, 28 януари 2014 г.

Арменско предястие - Пълнено червено цвекло с кайма

     Освен, че е много вкусна, източната кухня е много екзотична и нестандартна. Едва ли досега ви е хрумвало да пълните глави червено цвекло.. Уверявам ви комбинацията от печено, сладко цвекло, ароматна плънка от кайма и яйце, обилно полято със стопено масло и запечено на фурна с кашкавал е много запомняща се! Подобно на почти всички арменски рецепти и в тази маслото играе ключова роля. Придава фантастичен вкус на цялото блюдо. 
      

Продукти:

5-6 големи глави червено цвекло
250 г кайма смес
1 глава лук
2 скилидки чесън
черен пипер
сол
125 г масло
1 твърдо сварено яйце
100 г кашкавал

NB: Работете с гумени ръкавици, докато обработвате цвеклото, защото много боядисва!


Обелете, измийте и сварете главите червено цвекло в тенджера с вода, заедно с 1 ч.л. сол. Отнема около час да се сварят. Проверете ги с вилица.
Отцедете водата и ги охладете със студена вода. С помощта на нож издълбайте сърцевината на цвеклото, откъм дръжката, като внимавате да не пробиете дъното. Не изхвърляйте срединката. От нея можете да си направите Салата с червено цвекло. Подредете в тава, покрита с фолио или хартия за печене, с отвора нагоре.
Загрейте фурната на 200 градуса. 
Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете с 3 с.л. от маслото и малко вода. Добавете каймата, черен пипер и сол и разбъркайте. Гответе няколко минутки, докато потъмнее и се сготви. Отдръпнете от огъня и сложете в нея ситно нарязаното сварено яйце.
Стопете останалото масло на котлона.
Напълнете корените цвекло с плънката от кайма и яйце. Полейте ги обилно с останалото разтопено масло, захлупете капачетата и печете за 20-30 минути, като 5 минути преди края поръсете с кашкавал под капачетата. Поднесете топли.

Да ви е сладко!

Адаптирано от: Книгата "101 избрани арменски рецепти"


8 коментара:

  1. Ани, харесвам ястията, които съм опитала от Арменската кухня.
    Вярно е, че са богати на масло :)
    Но аз съм му фен, както и на цвеклото.
    Чудесно предложение!
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Дани. Опитай, мисля, че ще ти хареса :)

      Изтриване
  2. Страхотно е, Ани, съвсем скоро ще пробвам! Много обичам червено цвекло, а за краве масло да не говорим :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, значи рецептата е точно за теб мила ;) Прегръдки

      Изтриване
  3. Ani lepo videti posle moje zadnje posete,kako ti je blog napredovao.Nisam dugo bila, sad cu se ponovo druziti na blogeru.Divan je recept.poseti i ti mene.Imam u sledecem periodu lepe recepte od moje sugradjanke a cuvene kuvarice Annabel Langbein.pozdrav sa suncanog Novog Zelanda

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dzoli, welcome to my blog. I don't really understand your language, but its nice to have you here. Hope you enjoy the recipes and their presentation. Regards

      Изтриване
  4. Комай всички предложения от арменската кухня ми допадат, та трябва да се пробва това - обичам продуктите на това ястие, сигурно комбинацията е перфектна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иглика, много се радвам, че харесваш арменската кухня. Тази рецепта е поредното доказателство за това, колко екзотична е тя. Поздрави

      Изтриване