В навечерието на настъпващата Арменска Коледа съм много щастлива да ви споделя, че тази седмица "Вкуснотека" гостува на най-новия седмичен брой на вестник "Всичко за семейството". Темата е Арменската кухня - средиземноморска нотка и източна хармония. С Пепа Йорданова си говорим за арменските обичаи и традиции на празника и споделям няколко вкусни, изпитани рецепти. Искам да благодаря на Пепа за поканата и хубавите думи за мен и моя блог.
Днешната публикация не е свързана с празниците. Приготвих това ястие в ден, в който случайно открих 4 забравени патладжана в полупразния ми хладилник. С малко въображение ги превърнах в безобразно вкусен обяд, за който повярвайте ми дори децата успяха да се скарат :))) Признавам не е от най-бързите за приготвяне, но за сметка на това е здравословно, защото патладжаните не се пържат, а се запичат в почти сух тиган, само с капка зехтин. Моцарелата прави ястието по-засищащо и меко като текстура, а хрупкавата провансалска коричка му придава финален щрих. По желание можете да замените магданоза с босилек. Сигурна съм, че тази рецепта ще ви стане любима.
4 по-големи патладжана
50 мл зехтин
сол
2 x 250 г сирене Моцарела
за доматения сос:
500 мл доматен сос (Рустика)
2 скилидки чесън
връзка пресен магданоз
за провансалската коричка:
70 г масло
50 г пармезан
връзка магданоз
2 филии хляб
2 скилидки чесън
черен пипер
сол
Измийте и обелете патладжаните като зебра. Нарежете ги на филии, с дебелина около 5 мм и ги запечете в силно нагрят тиган с капка зехтин за по няколко минути от страна. В моят се събират по 5 едновременно. При всеки нови 5 капвах отново малко зехтин на дъното. Прехвърляйте готовите в купа с капак, за да омекнат. Поръсете с малко сол.
Докато запичате патладжаните пригответе и доматения сос. В тенджера налейте малко зехтин и запържете само за минутка ситно нарязания чесън. Внимавайте да не покафенее. Веднага долейте доматения сос, поръсете с черен пипер и сол и разбъркайте. Намалете огъня и оставете да покъкри, докато се посгъсти. Накрая сложете нарязания на ситно магданоз.
Нарежете моцарелата на филии. Сложете едно парче патладжан на плота. Поставете от към тясната му страна парченце моцарела и навийте на рулце. Поставете с долния край в йена или тава. По същия начин завийте и останалите рулца от патладжан с моцарела и подредете плътно едно до друго.
Пригответе провансалската коричка като сложите в блендер маслото, парчето пармезан, връзка магданоз, две скилидки чесън, две филии хляб, черен пипер и сол. Пасирайте всичко до маслени трохи.
Залейте патладжанените рулца с топлия доматен сос. Отгоре посипете с маслените трохи и ги разпределете равномерно по повърхността.
Запечете на 200 градуса, около 20 минути, докато коричката добие златист загар, а моцарелата в рулцата се стопи. Поднесете ястието топло.
Ани, чудесно е, какво да кажа повече... Искрено те поздравявам за поредния успех, много се радвам за теб! Още повече изяви и все вкусни моменти със семейството ти пожелавам.
ОтговорИзтриванеХубава вечер! :)
Ани, поздравление за поредното гостуване! Предлагаш, както винаги, вкусни и интересни ястия, каквито са и тези изкусителни рулца!
ОтговорИзтриванеАни, поздравления за "вкусното" гостуване!
ОтговорИзтриванеОбичам я тази коричка :)
Хубав уикенд!
Страхотни са станали патладжаните, как няма всеки да иска още:) Поздравления за гостуването!
ОтговорИзтриванеАни, за много години, здраве и щастие за семейството ти!
ОтговорИзтриванеПоредното добро предложение И на хартиен носител;)))
И понеже минах на зелечункова вълна, едни такива патладжани с коричка ще ми харесат много! Поздрав и хубава събота!
И от мен поздрави за гостуването ти! А патладжаните ме плениха!
ОтговорИзтриванеАни, поздравления за изявата и страхотната рецепта ;)
ОтговорИзтриванеИ за много години!
Поздравления, Ани!
ОтговорИзтриванеПрекрасни сте - и ти, дечица, рецептите,
прекрасна да бъде за вас и новата 2014!
Прекрасна рецепта,както всички други!!
ОтговорИзтриванеСърдечно ви благодаря Ева. Да ви е сладко :)
Изтриване