петък, 3 януари 2014 г.

Патладжанени рулца с моцарела, доматен сос и провансалска коричка

     В навечерието на настъпващата Арменска Коледа съм много щастлива да ви споделя, че тази седмица "Вкуснотека" гостува на най-новия седмичен брой на вестник "Всичко за семейството". Темата е Арменската кухня - средиземноморска нотка и източна хармония. С Пепа Йорданова си говорим за арменските обичаи и традиции на празника и споделям няколко вкусни, изпитани рецепти. Искам да благодаря на Пепа за поканата и хубавите думи за мен и моя блог.



    Днешната публикация не е свързана с празниците. Приготвих това ястие в ден, в който случайно открих 4 забравени патладжана в полупразния ми хладилник. С малко въображение ги превърнах в безобразно вкусен обяд, за който повярвайте ми дори децата успяха да се скарат :))) Признавам не е от най-бързите за приготвяне, но за сметка на това е здравословно, защото патладжаните не се пържат, а се запичат в почти сух тиган, само с капка зехтин. Моцарелата прави ястието по-засищащо и меко като текстура, а хрупкавата провансалска коричка му придава финален щрих. По желание можете да замените магданоза с босилек. Сигурна съм, че тази рецепта ще ви стане любима. 


Продукти:

4 по-големи патладжана
50 мл зехтин
сол
2 x 250 г сирене Моцарела

за доматения сос:

500 мл доматен сос (Рустика)
2 скилидки чесън
връзка пресен магданоз

за провансалската коричка:

70 г масло
50 г пармезан
връзка магданоз
2 филии хляб
2 скилидки чесън
черен пипер
сол


   Измийте и обелете патладжаните като зебра. Нарежете ги на филии, с дебелина около 5 мм и ги запечете в силно нагрят тиган с капка зехтин за по няколко минути от страна. В моят се събират по 5 едновременно. При всеки нови 5 капвах отново малко зехтин на дъното.       Прехвърляйте готовите в купа с капак, за да омекнат. Поръсете с малко сол.
  Докато запичате патладжаните пригответе и доматения сос. В тенджера налейте малко зехтин и запържете само за минутка ситно нарязания чесън. Внимавайте да не покафенее. Веднага долейте доматения сос, поръсете с черен пипер и сол и разбъркайте. Намалете огъня и оставете да покъкри, докато се посгъсти. Накрая сложете нарязания на ситно магданоз. 


Нарежете моцарелата на филии. Сложете едно парче патладжан на плота. Поставете от към тясната му страна парченце моцарела и навийте на рулце. Поставете с долния край в йена или тава. По същия начин завийте и останалите рулца от патладжан с моцарела и подредете плътно едно до друго. 
Пригответе провансалската коричка като сложите в блендер маслото, парчето пармезан, връзка магданоз, две скилидки чесън, две филии хляб, черен пипер и сол. Пасирайте всичко до маслени трохи.
Залейте патладжанените рулца с топлия доматен сос. Отгоре посипете с маслените трохи и ги разпределете равномерно по повърхността.
Запечете на 200 градуса, около 20 минути, докато коричката добие златист загар, а моцарелата в рулцата се стопи. Поднесете ястието топло.


Да ви е сладко!





8 коментара:

  1. Ани, чудесно е, какво да кажа повече... Искрено те поздравявам за поредния успех, много се радвам за теб! Още повече изяви и все вкусни моменти със семейството ти пожелавам.
    Хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, поздравление за поредното гостуване! Предлагаш, както винаги, вкусни и интересни ястия, каквито са и тези изкусителни рулца!


    ОтговорИзтриване
  3. Ани, поздравления за "вкусното" гостуване!
    Обичам я тази коричка :)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни са станали патладжаните, как няма всеки да иска още:) Поздравления за гостуването!

    ОтговорИзтриване
  5. Ани, за много години, здраве и щастие за семейството ти!
    Поредното добро предложение И на хартиен носител;)))
    И понеже минах на зелечункова вълна, едни такива патладжани с коричка ще ми харесат много! Поздрав и хубава събота!

    ОтговорИзтриване
  6. И от мен поздрави за гостуването ти! А патладжаните ме плениха!

    ОтговорИзтриване
  7. Ани, поздравления за изявата и страхотната рецепта ;)
    И за много години!

    ОтговорИзтриване
  8. Поздравления, Ани!
    Прекрасни сте - и ти, дечица, рецептите,
    прекрасна да бъде за вас и новата 2014!

    ОтговорИзтриване